Μια ανάσα από τις 1.000 μονάδες το Χρηματιστήριο – Βάσιμες ελπίδες για υψηλότερα επίπεδα

Στο «τσάκ» δεν κατάφερε ο Γενικός Δείκτης στο χρηματιστήριο της Αθήνας να κλείσει πάνω από τις 1000 μονάδες την Τρίτη. Ένα νούμερο που εκτός από τεχνικής άποψης είναι περισσότερο νούμερο ψυχολογίας αφού σε ενδεχόμενο διάσπασής του θα τροφοδοτήσει περαιτέρω την τελευταία ανοδική κίνηση.

Γράφει ο Γιάννης Σερεβέτας

Μια συνεδρίαση που ξεκίνησε σχετικά άνευρα και για το μεγαλύτερο μέρος της κινήθηκε μεταξύ 985 και 990 μονάδων με περιορισμένο τζίρο. Όλα αυτά μέχρι και τις 15:45 όπου από εκείνο το σημείο και

έπειτα οι αγοραστές έδωσαν βροντερό παρών φτάνοντας το κοντέρ μέχρι και τις 1.000,11 μονάδες και το +0,69%. Μέχρι και το τέλος της συνεδρίασης ο Δείκτης κινήθηκε με θετικό πρόσημο και μέσω των τελικών δημοπρασιών (call actions) έκλεισε τελικά στις 999,91 μονάδες. Πραγματικά μισή ανάσα από κλείσιμο άνω των 1,000 μονάδων αλλά η επιμονή των αγοραστών και ειδικά η αυξητική τάση στο συνολικό τζίρο τη τελευταία ώρα δίνει βάσιμες ελπίδες για υψηλότερα επίπεδα.

Ο τζίρος λοιπόν φανερά ενισχυμένος έφτασε τα 51,7 εκ από τα οποία τα 3,1 εκ. αφορούσαν πακέτα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΤΙΤΚ. Μετοχές από τον FTSE25 που έδειξαν αδυναμία και δεν ακολούθησαν με ορμη τη γενικότερη τάση της αγοράς τα Jumbo (ΜΠΕΛΑ), EXAE, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΤΕ καθώς και ο όμιλος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ που για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα έκλεισε με μεγάλες απώλειες. Η πρόσφατη ανακοίνωση του ομίλου για αλλαγή της έδρας του απο την Ελλάδα στο Βέλγιο αποτελεί πλήγμα για την εγχώρια χρηματιστηριακή ζωή και όχι μόνο αφού τραυματίζει και τη πραγματική οικονομία. Στόχος, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι η βελτίωση της πρόσβασης της Βιοχάλκο στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, επ’ ωφελεία της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των θυγατρικών της εταιριών.

Η τιμή της μετοχής έκλεισε στα 3,97 με απώλειες 3,64%. Στον αντίποδα ο τίτλος της ΕΕΕ έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό (23,69) ενώ πολύ καλή συμπεριφορά είχαν επίσης οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΜΙΓ, ΜΟΗ, ΜΕΤΚΑ, ΝΗΡ και ΤΙΤΑΝ. Σε μακροοικονομικό επίπεδο όλοι περιμένουν την απόμενη κίνηση της Fed η οποία θα πάρει αποφάσεις περι του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα αν θα πρέπει να αρχίσει να μειώνεται απο τώρα ή απο τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Οι εξελίξεις στη Συρια επίσης δεν θα πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους όπως και η έκβαση των Γερμανικών εκλογών που πλησιάζουν.

Τεχνικά, η στήριξη των 980 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη δείχνει αρκετά ανθεκτική και για την ώρα καλά κρατεί αφήνοντας υποσχέσεις, ενώ μια πρώτη καλη αντίσταση έχουμε στις 1055 μονάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα