Ποιο είναι το μυστικό για τη σωστή μέτρηση της πίεση των ματιών;

Μπορεί να μετράτε την αρτηριακή σας πίεση ωστόσο ελάχιστοι ελέγχουν την πίεση των ματιών τους. Είναι όμως πολύ σημαντικό να την ελέγχουμε, γιατί αν ανεβεί και δεν ρυθμιστεί άμεσα μπορεί να βλάψει την όρασή. Ο χειρουργός οφθαλμίατρος Δημήτρης Πανταζής σας εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να είναι ακριβής η μέτρηση αυτή.

Σημαντική η εξέταση σε κάθε έλεγχο!
Σε κάθε οφθαλμολογική εξέταση θα πρέπει ο οφθαλμίατρός σας να κάνει μέτρηση και της πίεσης των ματιών σας. Οι φυσιολογικές τιμές της, κυμαίνονται μεταξύ 8 – 21 mmHg (με ένα μέσο όρο στα 14 mmHg) και για να είναι η μέτρηση ακριβής, θα

πρέπει ο ιατρός να γνωρίζει και το πάχος του κερατοειδούς του κάθε οφθαλμού. Το πάχος αυτό υπολογίζεται με μία απλή εξέταση που ονομάζεται παχυμετρία.

Τι δείχνει η παχυμετρία
Η εξέταση γίνεται μία φορά και τα αποτελέσματά της, χρησιμοποιούνται ως σημείο αναφοράς κάθε φορά που γίνεται η μέτρηση της πίεσης, ώστε να υπάρχει ακρίβεια:
Παχύς κερατοειδής σημαίνει μικρότερες τιμές πίεσης απ’ αυτές που μετράμε
Λεπτός κερατοειδής σημαίνει μεγαλύτερες τιμές.
Η ακρίβεια είναι σημαντική, ιδιαίτερα σε εκείνους που πάσχουν από χρόνιο γλαύκωμα/ οφθαλμική υπερτονία, καθότι μπορεί να διαπιστωθεί σε συνδυασμό με άλλες εξετάσεις, αν κινδυνεύει το οπτικό νεύρο, αν είναι απαραίτητη η θεραπεία μείωσης της πίεσης και να αποφασιστεί ποια θεραπευτική μέθοδος είναι η πιο κατάλληλη (γλαυκωματικές σταγόνες, laser ή χειρουργείο).

Το μυστικό

Ποιοι είναι οι επιβαρυντικοί παράγοντες; Εκτός από την ηλικία (άνω των 65), η φυλή (π.χ. στους αφροαμερικάνους είναι πιο συχνό), οπωσδήποτε η υψηλή μυωπία και η κληρονομικότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα