Μέρκελ και Ολάντ: Να τελειώσετε στο Eurogroup, όχι παζάρια στη σύνοδο κορυφής

Οι νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ, τον πρόεδρο Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το μεσημέρι της Κυριακής έφεραν συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και ένα ακόμη τελεσίγραφο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «η επικοινωνία με Μέρκελ και Ολάντ δείχνει ότι έχουμε μπει σε μια σοβαρή κουβέντα, πιο πολύ από κάθε άλλη φορά». Σε ότι αφορά το θέμα του χρέους η ίδια πηγή επισήμανε ότι θα συμπεριλαμβάνεται μέσα στην ελληνική πρόταση που θα κομίσει μαζί του στις Βρυξέλλες ο κ. Τσίπρας, που θα μεταβεί εκεί από το βράδυ της Κυριακής.

Σε ότι αφορά στους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης από τη διπλή διαδικασία (Eurogroup και έκτακτη σύνοδος κορυφής) της Δευτέρας, είναι σαφές ότι η Ελλάδα ζητά οριστική λύση εδώ και τώρα αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει και την παράταση για μερικούς μήνες, με παράλληλη κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που υπάρχει για να καλυφθούν οι δόσεις προς τους δανειστές.

Τι είπαν σε Τσίπρα Μέρκελ και Ολάντ

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τόσο η καγκελάριος της Γερμανίας, όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας διεμήνυσαν στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αρχίσουν τα παζάρια μέσα στην έκτακτη σύνοδο κορυφής και ότι η όποια βασικής συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές θα πρέπει να έχει επιτευχθεί κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup Που γι αυτό ακριβώς το λόγο ήρθε και περίπου δύο ώρες νωρίτερα, ώστε να υπάρχει χρόνος.

Η κυρία Μέρκελ και ο κ. Ολάντ υπογράμμισαν με ιδιαίτερη έμφαση τη θέση τους αυτή προς τον κ. Τσίπρα επισημαίνοντας ότι η σύνοδος δεν είναι μέρος για «διαπραγματεύσεις» σημειώνοντας για μια ακόμη φορά πως η σύσκεψη αυτή αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για συμφωνία που θα λυτρώσει και τα δύο μέρη.

Στις Βρυξέλλες περιμένουν την πρόταση

Παρά το γεγονός ότι στις Βρυξέλλες περίμεναν ως το πρωί της Κυριακής τη νέα πρόταση της Ελλάδας προκειμένου να μελετηθεί ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην την αποστείλει στους κυρίους Νίκο Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτο που παραμένουν στην πρωτεύουσα του Βελγίου.

Θα την μεταφέρει μαζί του ο κ. Τσίπρας παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως αυτό προκαλεί εκνευρισμό και καχυποψία στους εταίρους και δανειστές μας.

Ο κ. Γιούνκερ πάντως τόνισε στον κ. Τσίπρα και την Κυριακή ότι ο χρόνος τελειώνει και ο τελευταίος διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Κομισιόν, ότι έως το βράδυ θα έχει στα χέρια του την τελική ελληνική πρόταση.

Διαβάστε επίσης

Μίλησε με Γιούνκερ, Μέρκελ, Ολάντ ο Τσίπρας και πετάει το βράδυ για Βρυξέλλες

The post Μέρκελ και Ολάντ: Να τελειώσετε στο Eurogroup, όχι παζάρια στη σύνοδο κορυφής appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα