Μέχρι τον Δεκέμβριο η δόση-μαμούθ των 44 δισ. – Αισιόδοξος ο πρωθυπουργός

Με αισιοδοξία επιστρέφει από τις Βρυξέλλες η πολυάριθμη αποστολή της ελληνικής κυβέρνησης. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πως όχι μόνο θα καταβληθεί εγκαίρως η δόση των 31,5 δισ. ευρώ αλλά σε αυτήν θα συμπεριληφθούν και οι άλλες δύο που εκκρεμούν, με το ποσό πλέον να αγγίζει τα 44 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνεται και από την δημόσια παραδοχή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για την δόση-μαμούθ, γεγονός που βελτίωσε αισθητά το κλίμα. Μπορεί το χθεσινό Eurogroup να μην ενέκρινε, προς το παρόν, την

εκταμίευση της δόσης ωστόσο η ελληνική πλευρά στρέφει τα μάτια της στο νέο κρίσιμο Eurogroup της 20ης Νοεμβρίου.

Την αισιοδοξία μετά το Eurogroup επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ο οποίος είπε: «Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην επόμενη μέρα… Όσα απομένουν είναι ελάχιστες, τεχνικού χαρακτήρα, λεπτομέρειες, που αφορούν την εκτέλεση των ήδη συμφωνημένων και θα κλείσουν οριστικά τις επόμενες ημέρες».

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα Καθημερινή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι πρόσθετες δόσεις θα καταβληθούν μόνον υπό την προϋπόθεση ενίσχυσης των μηχανισμών ελέγχου. Παράλληλα κυβερνητικά στελέχη ξεκαθάρισαν πως δεν τίθεται πλέον ζήτημα ειδικού λογαριασμού εκτός Ελλάδος, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τον Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος τόνισε πως οι καταθέσεις θα γίνονται στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Οι εταίροι αναγνωρίζουν τις προσπάθειές μας

Οι προσπάθειες που έχουν γίνει από ελληνικής πλευράς «αναγνωρίστηκαν» και από τους εταίρους μας οι οποίοι βλέπουν την Ελλάδα να κινείται προς την επίλυση της κρίσης.

Σε αυτήν την κατεύθυνση βρίσκονται τόσο η «σκληρή» Γερμανία της Άνγκελα Μέρκελ όσο και η Γαλλία του Φρανσουά Ολάντ. «Η Ελλάδα περιμένει να δεχθεί την υποστήριξη της Ευρώπης και του ΔΝΤ, αυτή την υποστήριξη που έχουμε υποσχεθεί στη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας από την πλευρά του εξέφρασε και αυτός την αισιοδοξία πως η πολυπόθητη δόση θα κατατεθεί έως τα τέλη του μήνα, ενώ ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε: «Το ελληνικό κοινοβούλιο έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και για τις οποίες τρέφουμε μεγάλο σεβασμό». Τέλος πρόσθεσε ότι «το θέμα της Ελλάδς πρέπει τώρα να περάσει από το κοινοβούλιο των ευρωπαϊκών χωρών παρότι, όπως είπε ο κ. Ολάντ, αναζητούνται τρόποι για να παρακαμφθεί κάτι τέτοιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα