Με εκκαθαρίσεις ο Ερντογάν προσπαθεί να μαζέψει τα… ασυμμάζευτα στο σκάνδαλο με τις δωροδοκίες

Κινήσεις πανικού σε μία προσπάθεια να αντεπιτεθεί κάνει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ενρογάν, ο οποίος βλέπει την κυβέρνησή του να κλονίζεται μετά από τις αποκαλύψεις για δωροδοκίες και... σακούλες με χρήματα.

Όλα ξεκίνησαν μετά το μπαράζ συλλήψεων γιων υπουργών οι οποίοι δωροδοκούνταν. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης βλέπει πίσω από την υπόθεση «ξένα κέντρα» αποσταθεροποίησης και για αυτόν τον λόγο καθαιρέθηκαν από τα αξιώματά τους και άλλοι μετατέθηκαν, όλοι οι επικεφαλής της Αστυνομίας που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τις συλλήψεις.

Ως αιτιολογικό δόθηκε πως έκαναν κατάχρηση εξουσίας και έδρασαν χωρίς άδεια των ανωτέρων τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απομομπή του αστυνομικού διευθυντή Κωνσταντινούπολης, Χουσεΐν Τσαπκίν. Παράλληλα, απομακρύνθηκαν 10 αστυνομικοί διευθυντές στη Σμύρνη, για να προστεθούν στους 29 συναδέλφους τους από Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα οι οποίοι απεπέμφθησαν μία ημέρα νωρίτερα. Οι απομακρυνθέντες σχετίζονταν με τις έρευνες που οδήγησαν στη σύλληψη τουλάχιστον 52 ατόμων, μεταξύ των οποίων οι γιοι τριών υπουργών, ο διοικητής μιας κρατικής τράπεζας και ο δήμαρχος μεγάλου δήμου της Κωνσταντινούπολης, για δωροδοκία, ξέπλυμα χρήματος και λαθρεμπόριο χρυσού.

Οι πολιτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης Ερντογάν στο έργο των διωκτικών αρχών προκάλεσαν την αντίδραση της Ε.Ε. Ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ενωσης, Στέφαν Φούλε, δήλωσε διά του εκπροσώπου του ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία «όπως είναι φυσικό, παρακολουθούνται στενά» από τις Βρυξέλλες, και προσέθεσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξουν εγγυήσεις για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την αμεροληψία κατά τη διεξαγωγή των ερευνών».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αποκαλύψεις του τουρκικού Τύπου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ταράφ», η εισαγγελία συγκέντρωσε ενοχοποιητικά στοιχεία για τον γιο του υπουργού Εσωτερικών από την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με τον πατέρα του. Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο υπ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγκίς, δωροδοκήθηκε με 1,5 εκατ. δολάρια τα οποία του παραδόθηκαν μέσα σε κουτιά υποδημάτων.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα «Σοζτζού» δημοσιεύει φωτογραφίες του εμπλεκόμενου, ιρανικής καταγωγής, επιχειρηματία Ρεζά Ζαράφ να εισέρχεται και να εξέρχεται από το γραφείο του Μπαγκίς, στην Κωνσταντινούπολη. Οι ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες, όπως δημοσιεύει η Καθημερινή, υποστηρίζουν ότι ο Μπαγκίς δωροδοκήθηκε από τον Ζαράφ για να πάρουν την τουρκική ιθαγένεια συγγενικά και φιλικά του πρόσωπα. Σε ορισμένα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κυκλοφόρησαν φήμες ότι επίκειται η σύλληψη και του γιου του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν για διαφθορά, κάτι που δεν είχε ωστόσο επιβεβαιωθεί μέχρι χθες το βράδυ.

Στις δηλώσεις του περί «προσπαθειών αποσταθεροποίησης», ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει ότι «αυτό που γίνεται δεν έχει σχέση με τη διαφθορά και τις ατασθαλίες, αλλά με πολιτική εργολαβία. Πρόκειται για σπείρα, για συμμορίες που προσπαθούν να γίνουν κράτος εν κράτει», δήλωσε, φωτογραφίζοντας, χωρίς να κατονομάσει, την αδελφότητα του ισλαμιστή διανοούμενου Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1997.

Διαψεύδει ο Γκιουλέν

Χθες, ο Φετουλάχ Γκιουλέν διέψευσε μέσω του συνηγόρου του ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τις αποκαλύψεις περί διαφθοράς. «Η Δικαιοσύνη υπάρχει για να εξετάζει τα ζητήματα αυτά και να αποφασίζει. Οι ισχυρισμοί που κυκλοφορούν για τον πελάτη μου είναι αβάσιμοι και ψευδείς», δήλωσε ο Ορχάν Ερντεμλί.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της εφημερίδας «Μιλιέτ», Καντρί Γκιουρσέλ, «η αδελφότητα θέλει να απαλλαγεί από τον Ερντογάν, καθώς τον θεωρεί απειλή για την ύπαρξή της, δεν πολεμά όμως το ΑΚΡ. Δεν θέλει να σπάσει το βάζο, αλλά να του αλλάξει το νερό, καθώς θεωρεί ότι έχει σαπίσει». Επίσης αναφέρει ότι η εισαγγελία Κωνσταντινούπολης, με επικεφαλής τον προσκείμενο στην αδελφότητα Ζεκερίγια Οζ, ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο την έρευνα για τη διαφθορά, χωρίς να το γνωρίζουν ούτε το υπ. Δικαιοσύνης ούτε οι μυστικές υπηρεσίες.

Η διαχείριση της κρίσης γύρω από το σκάνδαλο των δωροδοκιών απασχόλησε χθες την ανώτατη πολιτική και πολιτειακή ηγεσία στη διάρκεια καθιερωμένου ετήσιου γεύματος της προεδρίας της Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή των κορυφαίων εκπροσώπων της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. Εκτός από τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, στο γεύμα παρεκάθισαν ο Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Βουλής Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν και οι πρόεδροι των τεσσάρων ανωτάτων δικαστηρίων. Τέλος, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπεκίρ Μποζντάκ ανακοίνωσε ότι θα ασκηθεί δίωξη για παραβίαση της μυστικότητας στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα