Με άγριες διαθέσεις επιστρέφει η Τρόικα – Δημοσιονομικό κενό και μεταρρυθμίσεις στις απαιτήσεις

Σε επιφυλακή βρίσκονται αμφότερα το κυβερνητικό και το οικονομικό επιτελείο εν όψει της επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθ'ήνα, οι οποίοι μάλιστα φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών των ενστόλων από 1/8/2012.

Οι επικεφαλής της τρόικας, που μέχρι στιγμής είναι μάλλον άγνωστο το πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα, θα επανέλθουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με αυξημένες απαιτήσεις καθώς η πιθανότητα επιστροφής

των περικομένων μισθών των ενστόλων θα τους εξωθήσει να ζητήσουν ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που θα προκύψει. Επιπλέον οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι διατεθημένοι να ζητήσουν την πλήρη ενσωμάτωση και εφαρμογή του συνόλου των μεταρρυθμίσεων που πρότεινε ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή, η διαπραγμάτευση αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή, καθώς η τρόικα επιθυμεί την υιοθέτηση του συνόλου των συστάσεων του Οργανισμού, τη στιγμή που στο εσωτερικό της κυβέρνησης εκφράζονται ενστάσεις για μία σειρά από αυτές. Η τρόικα μάλιστα, έστειλε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, στην οποία επισημαίνει το όφελος που θα προκύψει για την οικονομία και τονίζει ότι η εφαρμογή των προτάσεων «θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα για την προθυμία και την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει με επιτυχία κρίσιμες για την ανάπτυξη διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Επιπλέον συνδέει τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις με την πρόοδο της τρέχουσας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Ενδεικτικό είναι πως το εν λόγω θέμα, θα απασχολήσει τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει διαφωνίες σε σχέση με τη ρύθμιση για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Τέλος, τριβές έχουν προκληθεί στις σχέσεις του κ. Χατζηδάκη με άλλους υπουργούς για άλλα θέματα, όπως το γάλα.

Φωτογραφία: Εurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα