Το ΠΑΣΟΚ «στάζει φαρμάκι» – Ενδοκυβερνητικός σεισμός για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Φαρμάκι για την κυβέρνηση αποδεικνύεται ο θάνατος μεταναστών κοντά στο Φαρμακονήσι, καθώς με χθεσινοβραδινή του ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ βάλλει ευθέως κατά του Υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, δημιουργώντας με αποτέλεσμα να ξεκινά ακόμα μια ενδοκυβερνητική αψιμαχία.

Συγκεκριμένα, από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξεδόθη η εξής ανακοίνωση:

«Ατυχέστατη η δήλωση του Υπουργού ναυτιλίας, Μ.

Βαρβιτσιώτη.

Είναι αναγκαία η πλήρης διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν την ανθρώπινη τραγωδία στο Φαρμακονήσι. Η προστασία των συνόρων πρέπει να είναι αποτελεσματική και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής απόλυτος.». Είχε προηγηθεί το πρωί δήλωση του Υπουργού Ναυτιλίας με σφοδρή επίθεση κατά του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μουζνιεκς, τον οποίο ο κ. Βαρβιτσιώτης κατηγόρησε για προσπάθεια δημιουργίας εσωτερικής πολιτικής κρίσης. Ο Υπουργός Ναυτιλίας παράλληλα είχε αποκλείσει κάθε εμπλοκή ανδρών του Λιμενικού στις κατηγορίες που έχουν κάνει οι πρόσφυγες που επέζησαν του ατυχήματος, ενώ είχε αποδώσει το ναυάγιο σε… μπατάρισμα, λόγω συγκέντρωσης των ανθρώπων στη μία πλευρά του πλοιαρίου που τους μετέφερε εν μέσω κακοκαιρίας.

«Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις Αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, και το πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση», δήλωσε με τη σειρά ο Laurens Jolles, Περιφερειακός Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τη Νότια Ευρώπη. Σύμφωνα με εν Ελλάδι πηγή του Οργανισμού, υπάρχει δυσαρέσκεια για τα αυξανόμενα παρόμοια συμβάντα, τονίζοντας πως ειδικά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχει πολλάκις προειδοποιήσει την κυβέρνηση αλλά και κυβερνήσεις άλλων μεσογειακών κρατών να χαράξουν μια κοινή μεταναστευτική πολιτική για την αποτροπή απώλειας άλλων ζωών.

Κυβερνητικοί παράγοντες σχολίαζαν πως είναι όντως απαραίτητο να γίνει έρευνα για τις συνθήκες του ατυχήματος, συντάσσονταν όμως με την τοποθέτηση του αρμόδιου Υπουργού, κάνοντας ουσιαστικά λόγο για τραγικό δυστύχημα, το οποίο κόστισε τις ζωές 12 ανθρώπων. Επίσης υπογράμμιζαν την εν γένει προσφορά του Λιμενικού Σώματος στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης.

Όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως θα γίνει αναφορά στο θέμα του Φαρμακονησίου στη σημερινή συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Σημειώνεται πάντως πως έρευνα για τις συνθήκες του ατυχήματος έχει ήδη διατάξει η Εισαγγελία Δωδεκανήσου.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα