Κρίσιμο ραντεβού ΔΕΠΑ και Gazprom στη Μόσχα – Φθηνότερο αέριο θα ζητήσει η Ελλάδα

Ξεκινάει σήμερα στη Μόσχα ο τρίτος γύρος της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom, στο πλαίσιο του ελληνικού αιτήματος για μείωση της τιμής προμήθειας του ρωσικού αερίου αλλά και της αλλαγής της φόρμουλας τιμολόγησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Gazprom θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην ελληνική πλευρά τη δική της πρόταση, καθώς σε όλες τις προηγούμενες συναντήσεις κεντρικό θέμα ήταν τα ελληνικά αιτήματα.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να πετύχει

μείωση των τιμών προμήθειας του αερίου τουλάχιστον στον μέσο όρο των χωρών της Δ. Ευρώπης, δηλαδή κατά περίπου 20%. Διότι η τιμή προμήθειας φυσικού αερίου από τη Gazprom στη ΔΕΠΑ είναι κατά 20% υψηλότερη από τον μέσο όρο της ομάδας των χωρών αυτών.

Η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη ρωσική πρωτεύουσα, συμπίπτει χρονικά με την ολοκλήρωση της επίσκεψης της Ρωσίδας απεσταλμένης του προέδρου Πούτιν, Βαλεντίνα Ματβιένκο, η οποία κατά την παραμονή της στην Αθήνα αναφέρθηκε συχνά στο θέμα του αερίου και τη ΔΕΠΑ. Μάλιστα πληροφορίες θέλουν την κυρία Ματβιένκο να είναι εκείνη που κόμισε στον Έλληνα πρωθυπουργό την απάντηση του κυρίου Πούτιν στην επιστολή που έστειλε στις 2 Ιουλίου με την οποία ο κ. Σαμαράς ζητούσε μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κ. Ματβιένκο φέρεται να διαμήνυσε ότι η ρωσική πλευρά μπορεί να δώσει μια έκπτωση της τάξης του 10%.

Η ελληνική πλευρά, που θα έχει επικεφαλής τον πρόεδρο της ΔΕΠΑ Χάρη Σαχίνη, είναι αποφασισμένη αν η ρωσική δεν κάνει ως το τέλος του χρόνου αποδεκτά τα αιτήματά της, να προσφύγει στη διεθνή διαιτησία.

Όπως δημοσιεύει το capital.gr, τα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται για τον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων είναι:Η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευσηΠληροφορίες θέλουν τους Ρώσους να συνδέουν την όποια έκπτωση στην τιμή του αερίου, με την περιφερειακή τιμή του προϊόντος στις γειτονικές αγορές και όχι σε σχέση με τη μέση ευρωπαϊκή τιμήΓίνεται μάχη από ελληνικής πλευράς για να υπάρξει αλλαγή στη φόρμουλα τιμολόγησηςΣημαντικό θέμα θεωρείται επίσης η αναθεώρηση της ρήτρας take or payΚομβικής σημασίας είναι και το ζήτημα της αναδρομικότητας της έκπτωσης, με δεδομένο ότι σε όλες τις διαιτησίες ή τις εκπτώσεις που συμφωνήθηκαν με ευρωπαίους πελάτες, οι εκπτώσεις είχαν αναδρομική ισχύ και η Gazprom επέστρεψε σε αυτούς σημαντικά ποσά υπό μορφή εκπτώσεωνΟι εκτιμήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι ότι το ραντεβού στη Μόσχα δε θα είναι και το τελευταίο και ότι θα χρειαστούν και άλλες συζητήσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα