Κορυφώνεται η ανησυχία διεθνώς για το λουκέτο των ΗΠΑ- Τα τρία πιθανά σενάρια

Η κυβέρνηση εμμένει σε αύξηση του ορίου του χρέους χωρίς υποχωρήσεις στο Obamacare.

Αμετακίνητος στη θέση του για αύξηση του ορίου δανεισμού χωρίς διαπραγμάτευση με τους Ρεπουμπλικάνους, παραμένει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα λίγες μόλις ημέρες πριν από την 17η Οκτωβρίου, που θα βρει τα ταμεία του αμερικανικού κράτους με μόλις 30 δις. δολάρια.

Κι ενώ παρατείνεται για δεύτερη εβδομάδα το λουκέτο στο αμερικανικό Δημόσιο και δεν διαφαίνεται ως τώρα προοπτική άρσης τους αδιεξόδου εντείνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο

στάσης πληρωμών από την μεγαλύτερη οικονομία και υπ’ αριθμόν ένα οφειλέτη στον κόσμο. Το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί για τις επιπτώσεις μιας στάσης πληρωμών καθώς το αμερικανικό Δημόσιο έχει αυξημένες υποχρεώσεις, μεταξύ άλλων και έναντι των δανειστών του.

Παράλληλα, ανησυχία εκφράζουν μεγάλο-επενδυτές από τον Γουόρεν Μπάφετ της Berkshire Hathaway μέχρι τον Μοχάμεντ Ελ Εριάν του μεγαλύτερου fund ομολόγων PIMCO ενώ το Bloomberg μιλά για ανυπολόγιστες συνέπειες που θα κάνουν την κατάρρευση της Lehman Brothers να ωχριά.

Με δεδομένη την άρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, να δεχθεί αλλαγές στο πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης, το γνωστό ως Obamacare από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση Ομπάμα είναι πρόθυμη να διαπραγματευθεί μόνον αν δοθεί τέλος στο λουκέτο και αυξηθεί το όριο δανεισμού. Στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο κ. Λιου τόνισε πως «το Κογκρέσο παίζει με την φωτιά».

Όπως άλλωστε έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως ο Τζακ Λιου στις 17 Οκτωβρίου το αμερικανικό Δημόσιο θα έχει ταμειακά διαθέσιμα μόλις 30 δις. δολ. Και δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις υποχρεώσεις του, καθώς σε αυτές συγκαταλέγονται λογαριασμοί επιδόματα και μισθοί, ενώ στις λίγες μέρες που μεσολαβούν μέχρι την 7η Νοεμβρίου πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ύψους 417 δις. δολ.

Την ανησυχία της εξέφρασε χθες ο υπ’ αριθμόν ένα δανειστής του αμερικανικού κράτους, η Κίνα που με στοιχεία του Ιουλίου κατέχει ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου συνολικής αξίας 1,277 τρις. Δολάρια. Σε σχετική ανακοίνωσή της μάλιστα η κινεζική ηγεσία, όπως αναφέρεται στο σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής, ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται τις ανησυχίες της Κίνας» και υπενθύμισε στην αμερικανική κυβέρνηση την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από την Standard & Poors το 2011 εκφράζοντας την ελπίδα πως «οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται πλήρως όσα τους έχει διατάξει το παρελθόν».

Όπως αναφέρει μάλιστα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, «αν ο μεγαλύτερος οφειλέτης στον κόσμο δεν αποπληρώσει το χρέος του, κάτι πρωτοφανές στην σύγχρονη ιστορία, θα πλήξει τα χρηματιστήρια από την Βραζιλία ως την Συρία, θα αναστείλει έναν παγκόσμιο μηχανισμό δανεισμού ύψους 5 τρις. Δολ. Για επενδυτές που βασίζονται στα αμερικανικά ομόλογα, θα εκτινάξει το κόστος δανεισμού για δισεκατομμύρια ανθρώπους και επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει το αμερικανικό χρέος είναι 23 φορές μεγαλύτερο από τα κεφάλαια ύψους 517 δις. δολαρίων που είχε η Lehman όταν κατέρρευσε στις 15 Σεπτεμβρίου 2008.

Τα τρία Σενάρια:

Πιθανότερη έκβαση της πολιτικής διαμάχης στις ΗΠΑ, είναι σύμφωνα με την Goldman Sachs μια συμφωνία που θα συνδυάζει την αύξηση του ορίου δανεισμού με την επανέναρξη της λειτουργίας του Δημοσίου. Διακρίνει τρία πιθανά σενάρια:

Το Κογκρέσο δίνει τέλος στο «λουκέτο» μετά από μερικές ημέρες αν η πίεση της κοινής γνώμης εξωθήσει την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων να υποστηρίξουν μια αύξηση του ορίου δανεισμού χωρίς όρους. Δύσκολο εκτός κι αν δοαμορφωθεί γενικότερη συναίνεση μεταξύ των Ρεπουμπλικανών της Βουλής που μέχρι στιγμής είναι διχασμένοι. Πιθανότητα 10%

Γίνεται παράλληλα διαπραγμάτευση τόσο για την άρση του λουκέτου όσο και για την αύξηση του ορίου του χρέους κάποια στιγμή όταν πλησιάζει η προθεσμία της 17ης Οκτωβρίου. Από πολιτικής απόψεως είναι πολύ πιθανό καθώς φαίνεται δύσκολη μια συμωνία μόνον για την άρση του λουκέτου χωρίς να τεθούν οι διαφορές σχετικά με τις αλλαγές στο Obamacare τις οποίες ζητούν οι ρεπουμπλικάνοι. Πιθανότητα 60%.

Το όριο δανεισμού αυξάνεται ημέρες πρίν από την 17η Οκτωβρίου αλλά παρατείνεται το λουκέτο πέραν αυτής. Φαίνεται ωστόσο απίθανο να θελήσουν είτε οι Ρεπουμπλικάνοι είτε οι Δημοκρατικοί να αφήσουν το αμερικανικό κράτος χωρίς χρήματα. Πιθανότητα 30%.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα