Κάτι άρχισε να κινείται μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ

Κάτι δείχνει να κινείται μετά από τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Οι τόνοι έπεσαν, οι υπουργοί συνεργάζονται με τα τεχνικά κλιμάκια και Ευρωπαίοι ηγέτες χαμηλώνουν τον πήχη για την Ελλάδα.

Όπως

μάλιστα δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα, «το βελτιωμένο κλίμα στις διμερείς σχέσεις θα βοηθήσει ώστε να αρχίσουν ‘’σοβαρές συνομιλίες’’ για τη λύση του χρηματοδοτικού ζητήματος».

«Είναι καλό που ρίξατε τους τόνους. Είναι προϋπόθεση για λύση», είπε συγκεκριμένα στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Γκάμπριελ: Η Ελλάδα διαπραγματεύεται με το Eurogroup όχι με την Γερμανία

Για εξομάλυνση των ελληνογερμανικών σχέσεων έκανε λόγο ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με τη Γερμανία, αλλά με το Eurogroup.

Επεσήμανε δε ότι η ευρωζώνη θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι και η Αθήνα τηρεί τις δεσμεύσεις της.

«Αυτό που βιώνουμε είναι, δόξα τω Θεώ, μια εξομάλυνση των σχέσεων Γερμανίας - Ελλάδας. Δεν μιλάμε για γερμανοελληνική διαφορά, αλλά για το πώς μπορούμε στην ευρωζώνη και στην Ευρώπη να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτό να θεωρείται γερμανοελληνική διαφορά. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την σταθερότητα της Ελλάδας και του συνόλου της ευρωζώνης», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ.

Επίσης, ανέφερε ότι με τον κ. Τσίπρα συζήτησε σχετικά με τα μέτρα που «είναι απαραίτητα ώστε η Ελλάδα να μπει πάλι σε φάση ανάπτυξης».

Είναι σε όλους ξεκάθαρο ότι «η Γερμανία κι η υπόλοιπη ευρωζώνη θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά αυτό προϋποθέτει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τους συμφωνηθέντες στόχους και τα προγράμματα», επεσήμανε και διευκρίνισε ότι η συζήτηση δεν αφορούσε στην λίστα μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση.

«Αυτό συζητείται ακόμη στην ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύω ότι πρέπει προπάντων να συζητηθεί στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν είμαστε εταίροι στις διαπραγματεύσεις, αλλά μέλη του Eurogroup. Οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν με το Eurogroup. Δεν πρόκειται για γερμανοελληνικές διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο αεροπορικό δυστύχημα στην Γαλλία, ο κ. Γκάμπριελ εξέφρασε την θλίψη του για τα θύματα, έκανε λόγο για μεγάλη καταστροφή και σημείωσε ότι το θέμα συζητήθηκε και στην συνάντηση με τον κ. Τσίπρα.

Την Τετάρτη το Euroworking Group

Την Τετάρτη, θα γίνει η τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group για το θέμα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, όπως μεταδίδει το Bloomberg, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που περιμένουν οι Θεσμοί.

Ειδικά για το θέμα της επιστροφής των 1,2 δισ. ευρώ - ευρώ που εκ παραδρομής κατέβαλε στον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) η Διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) - οι προθέσεις των Ευρωπαίων θα φανούν ήδη από την αυριανή τηλεδιάσκεψη.

Η κυβέρνηση προσδοκά πως το ελληνικό πακέτο μεταρρυθμίσεων θα εγκριθεί από τους θεσμούς και το Eurogroup θα μπορέσει να δώσει το πράσινο φως τόσο για την εκταμίευση των 1,9 δισ. ευρώ των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα, όσο και για την επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ [διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

Θέλει να μας δώσει λεφτά ο Ντάισλμπλουμ

Με επιστολή του προς τον EFSF και τον επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ζητά την κατεπείγουσα εξέταση του ελληνικού ζητήματος για το 1,2 δισ ευρώ που εκ παραδρομής στάλθηκε στον Προσωρινό Μηχανισμό Διάσωσης απ' το ΤΧΣ, όπως αποκαλύπτουν Bloomberg και ΜΝΙ.

Σύμφωνα με τα δύο δημοσιεύματα, ο πρόεδρος του Eurogroup έδωσε εντολή να εξεταστεί το θέμα γρήγορα από τα κλιμάκια του ΕWG.

Με βάση τη διαδικασία, ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) πρέπει να κάνει το ανάλογο αίτημα-γνωμοδότηση στον EFSF, ενώ την τελική απόφαση θα πάρει το Δ.Σ. του Ταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αρχή της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, το ΤΧΣ είχε χρησιμοποιήσει τα μετρητά (1,2 δισ. ευρώ από τα 1,5 δισ. ευρώ) και στη συνέχεια τα ομόλογα του EFSF.

Ωστόσο, αρμόδια στελέχη τηρούν στάση συγκρατημένης αισιοδοξίας, καθώς εκτιμούν ότι η επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές της χώρας.

Πάντως, μέχρι και την ώρα αυτή, καμία επίσημη τοποθέτηση ή επιβεβαίωση δεν έχει υπάρξει από το υπουργείο Οικονομικών, για όσα διαρρέονται από το εξωτερικό για την διεκδίκηση των 1,2 δισ. από τον EFSF και του "λάθους" στην καταβολή του.

FT: Η ΕΚΤ καθιστά παράνομη την αγορά εντόκων από τις ελληνικές τράπεζες

Απόλυτα έτοιμη να καταστήσει παράνομη την αγορά εντόκων γραμματίων του Eλληνικού Δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες εμφανίζεται η ΕΚΤ, σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι επικαλούνται καλά πληροφορημένες πηγές.

Σε δημοσίευμα, το οποίο συνυπογράφουν οι ανταποκριτές των «F.T.» σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, υποστηρίζεται ότι η αρχική προειδοποίηση της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες θα λάβει πλέον «νομική μορφή» και θα απαγορευθεί σε αυτές να προχωρούν σε αγορές εντόκων γραμματίων, γεγονός το οποίο θα αποστραγγίσει περαιτέρω τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι ΕΚΤ και Τράπεζα της Ελλάδος έχουν θέσει ένα όριο μεταξύ 3,5 δισ. ευρώ, το οποίο αφορά την αξία των εντόκων γραμματίων που μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιούν ως εχέγγυα.

Οι αρμόδιοι θεσμοί της ευρωζώνης έχουν ήδη αποστείλει, από τα μέσα Φεβρουαρίου, επιστολή-προειδοποίηση προς τις ελληνικές τράπεζες να μην προχωρούν σε αγορές ελληνικών εντόκων γραμματίων, άνω του ορίου που έχει τεθεί, καθώς δεν θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν ως εγγυήσεις.

Σύμφωνα με τους F.T., αυτή τη στιγμή οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους έντοκα αξίας 11 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ φροντίζει, πλέον, να καταστήσει την προειδοποίηση, «νόμιμη συνθήκη», καθώς υπάρχουν φήμες ότι μία ελληνική τράπεζα έχει «σπάσει» το όριο των 3,5 δισ. ευρώ και έχει αγνοήσει πλήρως τις προειδοποιήσεις.

Σαφώς, η επιστολή της ΕΚΤ -η οποία, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η εφημερίδα, έχει αποσταλεί- καταφθάνει σε μία στιγμή που ενισχύονται οι ανησυχίες ότι η Αθήνα θα «ξεμείνει» από μετρητά στα μέσα Απριλίου και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στο να καλύψει το όριο των 15 δισ. ευρώ σε εκδόσεις εντόκων γραμματίων, το οποίο έχουν θέσει οι δανειστές.

The post Κάτι άρχισε να κινείται μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα