Καθηγητές: Έκαψαν εφημερίδα, σιγά, οι άλλοι πήγαν να κάψουν ανθρώπους – Από τον Πέτρο Κωστόπουλο

Τρελάθηκα όταν διάβασα ότι κάποιοι καθηγητές στην Θεσσαλονίκη έκαιγαν δημοσίως το Πρώτο Θέμα. Θα μου πεις οι άλλοι στην Χαλκιδική που είναι ο απλός λαός, όπως συνηθίζεται να λέγεται, πήγαν να κάψουν τους φρουρούς στην Ιερισσό, ενώ έκαψαν και σπίτια εργαζομένων εκεί. Αλλά οι καθηγητές…

Τι έγραψε το Πρώτο Θέμα; Τις περιπτώσεις 336 καθηγητών οι οποίοι έκαναν απίστευτα πράγματα για τα οποία θα έπρεπε να είναι υπόλογοι όχι απέναντι στις υπηρεσίες τους αλλά απέναντι

στην δικαιοσύνη.

Ο ένας διακινούσε πορνογραφικό υλικό, άλλος τα έφτιαξε με μαθήτρια, άλλος είχε κατηγορηθεί για αποπλάνηση παιδιού, άλλος είχε βάλει κρυφές κάμερες στις τουαλέτες (σωραίος!). Άλλοι διακινούσαν ναρκωτικά και ο άλλος είχε βάλει φωτογραφία της κόρης του σε πορνοσελίδα. Οι περισσότεροι από αυτούς επέστρεψαν στην δουλειά τους μετά από λίγο καιρό. Αντί λοιπόν να πάρουν οι καθηγητές μία σκληρή θέση απέναντι σε όλα αυτά τα φαινόμενα που δυσφημούν τον κλάδο τους, είχαν την αναίδεια να κάψουν το έντυπο που το έγραψε. Είναι προφανές ότι δεν πάνε καλά οι άνθρωποι. Ίσως μία λογική αντίδραση, αν είχαν δίκαιο θα ήταν να διαψεύδουν με στοιχεία αυτά τα γεγονότα. Δυστυχώς όμως έκαναν το κουνέλι απ’ ότι είδα. Απλά σε κάτι «δικά τους» sites μιλούσαν για συκοφάντηση του αγώνα τους και άλλες παπαριές. Η απάντηση στην ουσία ήταν, το «άντε γα… εσύ και ο γρύλος». Είναι μακροχρόνια πολιτική αυτή του σκληρού συνδικαλισμού, αλλά ήρθε η ώρα να καταλάβουν ότι ένας λαός πια, λέει «όχι άλλο κάρβουνο», σαν τον Κούρκουλο. Μήπως διαβάσατε και την απολογία του επαναστάτη «Λεχ Βαλέσα» της ΔΕΗ, Νίκου Φωτόπουλου στον εισαγγελέα;

Εκεί που τον πήγαν να απολογηθεί για τα έξοδα του συνδικάτου του, όχι μόνο έκανε την κότα, αλλά μας πληροφόρησε πως δεν διακυβεύτηκε δημόσιο χρήμα μιας και η ΔΕΗ δεν είναι δημόσια, είναι στο Χρηματιστήριο, είναι ιδιωτική και έχει γενική συνέλευση!!! Εμείς πάλι σαν ηλίθιοι τον ακούγαμε να λέει τόσα χρόνια ότι πουλημένοι πολιτικοί εκποιούν την δημόσια περιουσία της ΔΕΗ…

Οι καθηγητές όμως είναι μία άλλη περίπτωση. Και αυτό που περιμένει ένας λαός από αυτούς είναι άλλο ήθος και άλλη πρακτική. Είναι χαρακτηριστικό, ένα από τα μεγάλα αιτήματα του κλάδου τους είναι να μην υπάρχουν κρίσεις των δασκάλων και των καθηγητών. Τι λέτε ρε παιδιά, αλήθεια; Όλοι γνωρίζουμε ότι ανισόρροποι και βλαμμένοι κυκλοφορούν παντού. Δεν σου φεύγει το κουσούρι αν πάρεις πτυχίο παιδαγωγικής και φιλοσοφικής, ή μαθηματικών. Είναι σαφές ότι υπάρχουν βλαμμένοι επιχειρηματίες, βλαμμένοι δημοσιογράφοι, βλαμμένοι περιπτεράδες, βλαμμένοι ταξιτζήδες, γενικά, μία κοινωνία γεμάτη βλαμμένους.

Είμαι πατέρας τριών παιδιών που πάνε σχολείο όμως και δεν δέχομαι βλαμμένους και ανισόρροπους καθηγητές. Και δεν δέχεται κανένας άνθρωπος στον πλανήτη. Εννοείται ότι θα είναι μία μικρή μειοψηφία. Αλλά αυτή η μειοψηφία δεν πρέπει να πάρει τον πούλο από τα σχολεία; Δεν πρέπει να υπάρχει κρίση για το τι κάνει και πώς συμπεριφέρεται ένας καθηγητής μέσα στο σχολείο; Είναι ο μοναδικός κλάδος του Δημοσίου, όπου ουδείς Έλληνας πολίτης μπορεί να ανεχθεί την ύπαρξη ανισορρόπων. Αφήνεις τα παιδιά σου και θέλεις να έχουν την καλύτερη αντιμετώπιση αλλά και αν είσαι σωστός γονιός να τιμωρηθούν με τους κανόνες του σχολείου όταν παρεκτραπούν. Ως εκεί. Ανήκω στους γονείς που θεωρούν όχι μόνο υπεύθυνο αλλά και βασιλιά τον καθηγητή στο σχολείο. Θεωρώ εγκληματίες εκείνους τους γονείς που την «πέφτουν» στους καθηγητές δίνοντας συμβουλές για το πώς πρέπει να διδάξουν ή για το πώς θα συμπεριφερθούν στους κανακάρηδές τους. Στο σπίτι είμαι εγώ και η γυναίκα μου υπεύθυνοι, στο σχολείο είναι ο δάσκαλος, και θέλω να του έχω τυφλή εμπιστοσύνη. Δεν ανέχομαι και φαντάζομαι κανένας δεν ανέχεται όχι μόνο τύπους σαν και αυτούς περιέγραψε το Πρώτο Θέμα αλλά και τύπους που είναι εμπαθείς ή κομπλεξικοί με τα παιδιά. Προσωπικά δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα φαινόμενο, και ευτυχώς, τέτοιου τύπου ανισόρροπου καθηγητή, σε κάποιο από τα παιδιά μου. Ευτυχώς γιατί τότε πολλοί θα είχαν «αναγκαστεί» να γράψουν: «Πρώην μεγαλοεκδότης που χρωστάει, έδειρε αθώο και μισθοσυντήρητο καθηγητή». Και ύστερα θα με τρέχαν στα δικαστήρια… Οι πιο πολλοί είναι άψογοι και καλοί επαγγελματίες. Οι περισσότεροι μάλιστα αγαπούν τα παιδιά. Γι’ αυτό ακριβώς δεν καταλαβαίνω την συνδικαλιστική αθλιότητα του να δηλώνουν συμπαράσταση στο κάθε τσόλι που παρεκτρέπεται. Έπρεπε να είναι οι πρώτοι που θα τους κυνηγούσαν με τα σκουπόξυλα από τα σχολεία. Ή, γιατί άνθρωποι είμαστε, και περνάμε και δύσκολες στιγμές στην ζωή μας, θα μπορούσαν να δίνουν και άδειες χωρίς αποδοχές σε ανθρώπους που ευκαιριακά βρίσκονται εκτός ελέγχου. Γιατί το σχολείο απλά είναι Ιερό. Ίσως ο πιο ιερός τόπος μία χώρας. Δεν είναι τα αρχαία μνημεία.

Τώρα όσον αφορά το θέμα της απεργίας ανήκω σε εκείνο το 66% που στα γκάλοπ δηλώνει αντίθετο σε αυτήν την ενέργεια. Καταρχήν θεωρώ γελοίο να γίνεται τόσο τσαμπουκάς για δυο ώρες από τις 21 συνολικά παραπάνω ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα. Οι άνθρωποι σε αυτόν τον τόπο στην φάση που περνάμε χτυπάνε διπλοβάρδιες για να ζήσουν. Δεν θα πω τα τετριμμένα για τους δυόμιση μήνες το καλοκαίρι και τον έναν μήνα Χριστούγεννα και Πάσχα (γιατί έτσι συμβαίνει παντού στον κόσμο). Έπαθα πλάκα με μία συνδικαλίστρια η οποία είπε από μόνη της ότι και οι μαθητές θα ήθελαν να δώσουν εξετάσεις αργότερα. Από μόνη της έβγαλε την απόφαση! Συνδικαλιστική (όπως λέμε ποιητική) αδεία. Δηλαδή τα παιδιά είναι φερμαρισμένα, έτοιμα και εσύ θα τους πεις περίμενε 10, 15, 20 μέρες για να λύσουμε εμείς το πρόβλημά μας. Μάλλον δεν πάνε καλά. Και θα δουν πόσο καλά δεν πάνε αν πουν και στους μαθητές, ότι όχι μόνο ακυρώνονται οι εξετάσεις αλλά και το καλοκαίρι τους θα μικρύνει κατά 10, 15, 20 μέρες. Ας το πουν, έτσι για να δούμε τι απάντηση θα πάρουν για να γελάσουμε.

Πιστεύω ότι τέτοιες αντιδράσεις στην ουσία εκθέτουν ένα κομμάτι δημοσίων υπαλλήλων στα μάτια του υπόλοιπου κόσμου ο οποίος φωνάζει -και δικαιολογημένα- για δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ξέρετε κανέναν του ιδιωτικού τομέα που να μην το λέει;

Επειδή για πάρα πολλούς από τους δημοσίους υπαλλήλου εαυτό είναι άδικο. Υπάρχουν άνθρωποι που τραβάνε και αυτοί γκασμά. Θα έπρεπε αν μη τι άλλο να μην γίνουν θέμα πολέμου δύο ώρες την εβδομάδα, δηλαδή οχτώ ώρες τον μήνα οι οποίες θα φέρουν οικονομία στο κράτος 300 εκατομμυρίων ευρώ. Ας πάνε να κάψουν ό,τι θέλουν πια. Μόνο γραφικοί θα γίνονται. Όπως έγιναν γραφικοί οι αγωνισταράδες της Ιερισσού που είπαν ότι τον αστυνομικό τον πυροβόλησε προβοκάτορας. Διαβάστε λίγο δίπλα το άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη για να καταλάβετε τι λένε οι άνθρωποι. Γελάει ο κάθε πικραμένος.

Keywords
Τυχαία Θέματα