Κατατέθηκε το αίτημα της Ελλάδας για εξάμηνη παράταση – Αισιόδοξα μηνύματα από Σόιμπλε και Βαρουφάκη

Δύο δηλώσεις, του Γιάνη Βαρουφάκη ότι η συμφωνία θα έρθει την Παρασκευή και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που μας προτρέπει να χαλαρώσουμε γιατί θα τα καταφέρουμε, δημιουργούν κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στη διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, με βάση το αίτημα της κυβέρνησης που αναμένεται να κατατεθεί επισήμως εντός της Πέμπτης.

Όπως αποκάλυψε την Τετάρτη ο ΄Ελληνας υπουργός

Οικονομικών η ανταλλαγή e mails μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών είναι συνεχής και η πρόοδος που επιτυγχάνεται από αποστολή σε αποστολή είναι ικανοποιητική και δημιουργεί ελπίδες για την τελική συμφωνία.

Με την κατάθεση του ελληνικού αιτήματος που σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη θα είναι έτσι διατυπωμένο ώστε να μην μπορεί κανείς το αρνηθεί θα συνεδριάσει το Euro Working Group προκειμένου να αποφασίσει αν συντρέχουν οι λόγοι ώστε σε συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή -έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης- να κλειστεί η συμφωνία μέσω ενός συμβιβασμού.

Βέβαια, παρά την αισιοδοξία του, ο κ. Βαρουφάκης ήταν σαφέστατα επιφυλακτικός: «Δεν θα είμαι σίγουρος για τη συμφωνία, παρά μόνο αφού τη δω και μισή ώρα μετά την υπογραφή της», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, συνολικά στην κυβέρνηση παρότι υπάρχει σαφές κλίμα αισιοδοξίας οι τόνοι κρατούνται χαμηλά. Είναι δεδομένο ότι οι συζητήσεις βρίσκονται στο πιο λεπτό σημείο, με τις δύο πλευρές πάντως να προσεγγίζουν όλο και περισσότερο.

Το μήνυμα Γιούνκερ

Η κυβέρνηση δείχνει ότι έλαβε έστω και την τελευταία στιγμή το μήνυμα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που της υπέδειξε με διάφορους τρόπους να σταματήσει τη δημόσια διαπραγμάτευση και να μην γνωστοποιεί κάθε τηλεφωνική ή άλλη επαφή με ξένους ηγέτες και παράγοντες, καθώς η όλη παρασκηνιακή διεργασία παραδοσιακά στην Ευρώπη γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες και ανακοινώνεται μόνον το αποτέλεσμα του τελικού συμβιβασμού.

Το τελικό αίτημα για την εξάμηνη παράταση, όπως κι αν τιτλοφορηθεί τελικά θα υποβληθεί στο Eurogroup στις Βρυξέλλες από τον Γιώργο Χουλιαράκη, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Οι διαφορές, όπως έχει καταστεί σαφές σχεδόν από την αρχή υπάρχουν εκτός από θέματα ουσίας και στο ζήτημα των διατυπώσεων και οι δύο πλευρές εργάζονται για κοινά αποδεκτές λέξεις που θα μπορούν να περάσουν από τα κοινοβούλια όλων των ευρωπαϊκών κρατών.

Για παράδειγμα η φράση «extend of loan agreement» που ζητούσε η Ελλάδα, έχει αντικατασταθεί στην αντιπρόταση των Ευρωπαίων με την παράταση του «master financial assistance facility of Greece», δηλαδή παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, κάτι που μάλλον δεν εμποδίζει την Αθήνα να προχωρήσει. Σχεδόν όλοι μιλούν για εξάμηνη συμφωνία, όπως ζητά η ελληνική πλευρά, αλλά μένει να επιβεβαιωθεί η διάρκεια της συμφωνίας.

Το βασικό αγκάθι για την τελική συμφωνία αποτελεί αυτό που θα χαρακτηριζόταν «μείγμα» πολιτικής. Η κυβέρνηση, για παράδειγμα δεν πρόκειται να δεχθεί μέτρα που οδηγούν σε ύφεση ενώ παράλληλα ζητείται χώρος, μέσω «ελαστικότητας»σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα άρα και σε σχέση με τη δημοσιονομική πολιτική (φορολογικές ρυθμίσεις, κόκκινα δάνεια, συντάξεις, κ.λπ.).

Η Ελλάδα ζητά εκτός των άλλων δυνατότητα χειρισμού θεμάτων όπως ο ΦΠΑ, οι κατασχέσεις και κυρίως αυτών που αφορούν στην ανθρωπιστική κρίση που πλήττει μεγάλη μερίδα του λαού.

Στον αντίποδα, δεσμεύεται προς τους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και όλους τους δανειστές μας (ΕΚΤ, ΔΝΤ) ότι θα αναβάλει για το μέλλον ορισμένες εξαγγελίες της, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Τα τελικά κλειδιά είναι δύο:
Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αν γίνει δεκτό το ελληνικό αίτημα για 1,5% του ΑΕΠ ο στόχος πέφτει περίπου κατά 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ με αποτέλεσμα, αυτομάτως να φεύγει από τη μέση η έννοια του «δημοσιονομικού κενού» που οδήγησε την προηγούμενη κυβέρνηση και στη σύνταξη του περίφημου email Χαρδούβελη.

Η μη επάνοδος της Τρόικα στην Ελλάδα υπό την έννοια του συνεχούς και καθημερινού ελέγχου, κάτι που φαίνεται ότι έχει γίνει ήδη αποδεκτό.

Τέλος, στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων η ελληνική πλευρά θέλει να κερδίσει χρόνο ώστε «να μην πουλήσει περιουσιακά στοιχεία του κράτους σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές και να προχωρά σε κινήσεις συμφέρουσες για το δημόσιο συμφέρον» όπως είναι η θέση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ενώ στα εργασιακά επίσης το ζητούμενο είναι να ανοίξει η συζήτηση μετά την ολοκλήρωση της περιόδου «γέφυρας» (εξ’ου και το ελληνικό αίτημα για άνοιγμα των συζητήσεων από Σεπτέμβριο και σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας).

Η δήλωση του Σόιμπλε

Η βασική προϋπόθεση είναι να μην υπονομεύεται η αξιοπιστία, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ιδρύματος Bertelsmann νωρίτερα απόψε στο Βερολίνο, στο οποίο συμμετείχε και η ομόλογός του της Πορτογαλίας, Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι. Τόνισε δε ότι το θέμα είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη. «Αν καταστρέψουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη, καταστρέφουμε την Ευρώπη» προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αλλά εμφανίστηκε γενικά αισιόδοξος για λύση των προβλημάτων.

«Χαλαρώστε, θα τα καταφέρουμε - επιβιώσαμε της κρίσης του ευρώ» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα αξιοποιήσουμε την κάθε κρίση προκειμένου να ενισχύσουμε ξανά και ξανά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε ακόμη στην επιτυχία της Πορτογαλίας και άλλων χωρών οι οποίες χρησιμοποίησαν τα προγράμματα βοήθειας και, ειδικά για την Πορτογαλία, υποστήριξε ότι «η εξέλιξή της αποτελεί απόδειξη για την επιτυχία των ευρωπαϊκών προσπαθειών να ξεπεράσουν την κρίση».

«Αυτό το πρόγραμμα σωτηρίας λειτούργησε. Η Πορτογαλία και άλλες χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα σήμερα είναι σε καλύτερη κατάσταση. Είναι γεγονός. Παρ’ όλες τις συζητήσεις που θα έχουμε πάλι χθες, σήμερα και αύριο με ένα άλλο κράτος - μέλος» τόνισε και σημείωσε ότι οι χώρες που ήταν υπό ομπρέλα σωτηρίας είχαν πολύ καλές επιδόσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, απέφυγε να προβλέψει τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες, αλλά επισήμανε ότι ο ίδιος πρέπει να πείσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους για την ανάγκη να βοηθήσουν την Ελλάδα και το εγχείρημα είναι δύσκολο, εάν οι Έλληνες εμφανίζονται να μην τηρούν τη δική τους πλευρά της συμφωνίας.

The post Κατατέθηκε το αίτημα της Ελλάδας για εξάμηνη παράταση – Αισιόδοξα μηνύματα από Σόιμπλε και Βαρουφάκη appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα