Καταγόμαστε από τους Θράκες, λένε οι Βούλγαροι – Ποια εδάφη θέλουν

Προκλητικές ήταν οι αλυτρωτικές αναφορές από πλευράς αξιωματικών των βουλγαρικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες ενσωματώθηκαν σε ενημέρωση για αεροπορική άσκηση, στην οποία προσεκλήθη και η ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Η άσκηση έχει όνομα «THRACIAN STAR», και θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 27 Ιουλίου στην αεροπορική βάση «Graf Ignatevo» της Βουλγαρίας με συμμετοχή δυνάμεων από τις ΗΠΑ, τη Ρουμανία και την Ελλάδα.

Η

συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Σόφια, ενώ έγιναν αναφορές σε «καταγωγή από τους Θράκες», από τους Βούλγαρους αξιωματικούς που παρουσίασαν ενημερωτικά και επιχειρησιακά στοιχεία. Ακόμη, στο συμπληρωματικό υλικό που συνόδευσε την παρουσίαση, συμπεριελήφθη ιστορικός χάρτης που εμφάνιζε ως έδαφος της Βουλγαρίας όλη τη Θράκη, ενώ στον χάρτη αποτυπωνόταν η αρχαία Μακεδονία ως αυτόνομη οντότητα, διακριτή με σύνορα από την Ελλάδα.

Το υλικό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ελληνικής αποστολής. Για τις αναφορές και τους χάρτες ενημερώθηκαν άμεσα η φυσική και πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, έδωσε άμεσα εντολή και ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς, απέστειλε την περασμένη Παρασκευή επιστολή στον Βούλγαρο ομόλογό του, υποπτέραρχο Κονσταντίν Ποπόφ, στην οποία ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι αναληθή και ζήτησε να αποσυρθεί ο εν λόγω χάρτης από τα επιχειρησιακά στοιχεία της άσκησης, ενημερώνοντας ότι οι δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας θα απέχουν από αυτήν.

Χθες, έφθασε στην Αθήνα η απάντηση του κ. Ποπόφ, ο οποίος διαβεβαιώνει την ελληνική πλευρά ότι έχουν ήδη γίνει όλες οι απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ελληνικές θέσεις, ενώ επισημαίνει τη σημασία της ελληνικής συμμετοχής στην άσκηση.Μετά από αυτές τις ενέργειες η συμμετοχή της Ελληνικής Αεροπορίας αποφασίσθηκε να συμμετέχει κανονικά, όπως είχε προγραμματιστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα