Φόβος και τρομο-παράνοια στην Βοστόνη – Η επόμενη μέρα της φονικής βομβιστικής επίθεσης

Παγκόσμια θλίψη έχει προκαλέσει η βομβιστική επίθεση στην Βοστόνη που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους μέχρι στιγμής τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 140.

Δύο βόμβες εξερράγησαν πολύ κοντά στο πλήθος των θεατών, που παρακολουθούσαν την ολοκλήρωση του διεθνούς μαραθωνίου της Βοστόνης, δίπλα στη γραμμή του τερματισμού. Την ίδια ώρα σοκάρουν οι πληροφορίες που θέλουν τις βόμβες να είχαν μέσα καρφιά και λεπίδες με αποτέλεσμα να τραυματίσουν ακόμη περισσότερους κατά την έκρηξη.

Μία έκρηξη η οποία αμαύρωσε το χαρούμενο γεγονός ξυπνώντας μνήμες από τις πολλές και αιματηρές επιθέσεις στις ΗΠΑ από το 1920 έως σήμερα. Η τραγωδία μάλιστα στην Βοστόνη είναι η πρώτη μεγάλης έκτασης μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στις 11/9 του 2001.

Πολλοί δρομείς τη στιγμή των εκρήξεων κατευθύνονταν προς τη γραμμή του τερματισμού, όταν σημειώθηκε η μία από τις δύο εκρήξεις, πίσω από μια σειρά από σημαίες, που αντιπροσώπευαν τις χώρες των συμμετεχόντων, όπως φάνηκε από τις τηλεοπτικές κάμερες που κατέγραψαν τη στιγμή.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός σοκάρει καθώς οι νεκροί μπορεί να είναι τρεις, αλλά οι αξιωματούχοι δεν αποκλείουν να αυξηθούν γιατί οι 17 από τους 144 τραυματίες είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Τουλάχιστον 25 έως 30 έχουν χάσει από ένα πόδι, ή τον αστράγαλό τους, ή και τα δύο τους πόδια. Περισσότερα από οχτώ είναι τα παιδιά που έχουν τραυματιστεί.

«Ακούστηκε σαν μια υπερηχητική έκρηξη. Ακόμη δεν έχω σταματήσει να τρέμω », δήλωσε μια θεατής, η Μελίσα Στάνλι, η οποία, μόλις τέσσερα λεπτά πριν τις εκρήξεις, είχε παρακολουθήσει την κόρη της να διασχίζει τη γραμμή του τερματισμού. Στο σημείο έφτασαν ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και δεκάδες αυτοκίνητα της αστυνομίας, ενώ μπορούσε κανείς να διακρίνει θεατές να κλαίνε και να παρηγορεί ο ένας τον άλλον. Μεταξύ των νεκρών είναι και ένα 8χρονο παιδί, ανέφερε η Boston Globe επικαλούμενη πηγές της αστυνομίας. Το αγόρι λέγεται πως είναι ο Μάρτιν Ρίτσαρντ ο οποίος έχασε την ζωή του περιμένοντας τον πατέρα του να τερματίσει την διαδρομή του Μαραθωνίου.

Οι εκρήξεις έθεσαν την αστυνομία σε επιφυλακή, σε όλες τις μεγάλες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον και της Νέας Υόρκης, όπου συνέβησαν και οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Σύμφωνα με αναφορές του Ρόιτερς σε τέσσερα νοσοκομεία της Βοστόνης μεταφέρθηκαν συνολικά τουλάχιστον 67 τραυματίες. Πάντως η εφημερίδα Boston Globe ανέφερε ότι περισσότερα από 100 άτομα τραυματίστηκαν.

Την ίδια ώρα οι αρχές υποστηρίζουν πως έχουν επιδοθεί σε ένα κυνήγι φαντασμάτων προκειμένου να εντοπίσουν τους δράστες της επίθεσης, αξιοποιώντας τις κάμερες στους δρόμους, και οι πληροφορίες είναι ελάχιστες. Πάντως το γύρο του διαδικτύου κάνουν φωτογραφίες από τη Βοστόνη που δείχνουν έναν άνδρα στην οροφή ενός κτιρίου κοντά στο σημείο της επίθεσης και έχουν μπει στο μικροσκόπιο του FBI.

Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε από το Λευκό Οίκο: «Μην κάνετε κανένα λάθος, θα φτάσουμε ως το τέλος και θα βρούμε ποιος και γιατί το έκανε αυτό ». Είπε επίσης ότι «όσοι ευθύνονται γι αυτήν την πράξη άτομα ή ομάδες θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη». Οι αρχές ανέφεραν επίσης ότι το αμερικανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, το υπουργείο Δικαιοσύνης, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και άλλες υπηρεσίες μετέχουν στις έρευνες.

Από τους 23.326 δρομείς που ξεκίνησαν τον αγώνα, 17.584 τον ολοκλήρωσαν πριν από την έκρηξη, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ο μαραθώνιος της Βοστόνης διεξάγεται την «Ημέρα των Πατριωτών» κάθε τρίτη Δευτέρα του Απριλίου, από το 1897. Ο αγώνας που ξεκινά από το Χόπκιντον και ολοκληρώνεται στην Κόπλι Σκουέαρ προσελκύει περίπου μισό εκατομμύριο θεατές και περίπου 20.000 συμμετέχοντες κάθε χρόνο.

Η επίθεση πάντως είχε αντίκτυπο και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Μπυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι ετοιμασίες στο Ηνωμένο Βασίλειο για την κηδεία της πρώην πρωθυπουργού της χώρας Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο με στρατιωτικές τιμές και πομπή μέχρι τον ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, ωστόσο η τρομοκρατική επίθεση στον μαραθώνιο της Βοστόνης έχει θορυβήσει τις βρετανικές αρχές, οι οποίες ενισχύουν ακόμη περισσότερο τα μέτρα ασφαλείας στην οποία αναμένεται να παραστούν πάνω από 2.000 επίσημοι προσκεκλημένοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα