Καλά λόγια από τη Μέρκελ – Αποθέωσε τον Σαμαρά αλλά δεν του έκοψε λευκή επιταγή

Με σαφή πολιτικά μηνύματα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, καθώς δόθηκε το στίγμα των μελλοντικών εξελίξεων στα μέτωπα της τεχνικής διαπραγμάτευσης, του χρέους αλλά και του ενδεχομένου ενός νέου δανείου, την ώρα που στην Αθήνα γινόταν συζήτηση για ενδεχόμενη μετάθεση της συζήτησης με την Τρόικα

σε άλλο σημείο.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Πρώτη έλαβε το λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία τόνισε πως «Η Ελλάδα δίνει πολύ θετικά δείγματα», ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξη πως σύντομα θα υπάρχει θετική ανάπτυξη. Προσέθεσε πως συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της Ελλάδας μέχρι την ολοκλήρωση του Μνημονίου, ενώ σημείωσε πως η οικονομία μπορεί να πάρει και πάλι μπροστά μόνο με χρηματοδότηση ων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Η Ελλάδα επεξεργάζεται τα επόμενα βήματα για το πρόγραμμα με την Τρόικα. Διαπιστώνουμε θετικές προόδους. Η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα γιατί υπάρχουν δείγματα για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Φαίνεται αυτό με τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις» συμπλήρωσε, εκφράζοντας την κατανόησή της για την ανεργία.

Εγκωμίασε και πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας πως «ο Αντώνης Σαμαράς κυβερνά με αποφασιστικότητα».

Οι δηλώσεις Σαμαρά

Με πιο καθαρές κουβέντες, ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν υπάρχει επιστροφή στην πολιτική των ελλειμμάτων, ενώ έστειλε και σαφές μήνυμα προς την πλευρά των δανειστών, λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος για τρίτο δάνειο και συνεπώς και τρίτο μνημόνιο, ενώ σημείωσε πως και η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ θα διακοπεί πριν από το προβλεπόμενο, παραπέμποντας στις αρχές του 2015.
Ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε πως στο τρίτο τρίμηνο του 2014 η Ελλάδα θα έχει για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ υπογράμμισε και τον κίνδυνο της ανεργίας, για την οποία όμως σημείωσε πως μειώνεται αργά αλλά σταθερά. Ο πρωθυπουργός έθεσε, σύμφωνα με τα λεγόμενά του και το θέμα των φοροελαφρύνσεων στην κυρία Μέρκελ, ενώ χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του πως «χρειαζόμαστε μικρές στιγμές ανάσας».

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέδειξε για μια ακόμα φορά τον κρίσιμο γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, προβλέποντας πως δεν είναι μακριά η ώρα που η Ελλάδα θα μπορεί να αξιοποιήσει τα ενεργειακά της κοιτάσματα.

Πάντως, όλο το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη παίχτηκε ένα σκληρό power game με βασικούς πόλους το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών. Επί της ουσίας, παρατηρήθηκε για μια ακόμα φορά διάσταση απόψεων μεταξύ των οικονομικών συμβούλων του πρωθυπουργού και του κυρίου Χαρδούβελη με φόντο την προγραμματισμένη έλευση της Τρόικα στις 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του KoolNews.gr, συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν πως δεν υπάρχει ανάγκη η Τρόικα να έρθει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, καθώς θα πρέπει να έρθει όταν θα έχουν αποκρυσταλλωθεί οι όροι για τη ρύθμιση του χρέους και το ενδεχόμενο ενός τρίτου μνημονίου. Σε αυτή την άποψη συνεργατών του κυρίου Σαμαρά, κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου υπογράμμιζαν την ανάγκη για πορεία βήμα-βήμα, με πρώτο στάδιο την τεχνική αξιολόγηση και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα.

Η αντιπαράθεση αυτή προκάλεσε ολονύχτιες διαβουλεύσεις στο εσωτερικό, καθώς υπήρχε σαφές έλλειμμα συναντίληψης. Το θέμα έκλεισε σήμερα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, όπου διαψεύδονται κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα περί αναβολής της επίσκεψης της Τρόικα, ενώ και ο κύριος Σαμαράς έδωσε το στίγμα των εξελίξεων από το Βερολίνο, μεταθέτοντας τις εξελίξεις για το χρέος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής αξιολόγησης της Τρόικα.

Φωτογραφία: Eurokinissi

The post Καλά λόγια από τη Μέρκελ – Αποθέωσε τον Σαμαρά αλλά δεν του έκοψε λευκή επιταγή appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα