Νέες φωτογραφίες από τον Βρεταννικό, 100 χρόνια μετά τη βύθιση του

Ο Βρεταννικός μάγεψε τον Ζακ Κουστώ που έψαξε στα βάθη του πελάγους στα ανοιχτά της Τζιάς και τελικά κατάφερε να τον βρει. Από τότε έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες αλλά το αδερφό πλοίο του Τιτανικού που χάθηκε στα βάθη της θάλασσας το 1916 από γερμανική νάρκη προσφέρει ακόμα συγκινήσεις.

Φέτος ήταν η δεύτερη χρονιά που με την βοήθεια της τεχνολογίας η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων μέσω της καταδυόμενης αρχιτέκτονα - μηχανικού Αικατερίνης Ταγωνίδου, παρακολούθησε στενά τις υποβρύχιες κινηματογραφήσεις που έγιναν από την «U GROUP

MALTA LMD» στη θαλάσσια περιοχή ΒΔ της νήσου Κέας.

Οι καταδύσεις στο ναυάγιο του Βρεταννικού διήρκεσαν δέκα μέρες και έγιναν με την χρήση υπερσύγχρονου βαθυσκάφους και ROV (Remotely Operated Underwater Vehicle), που μετέφερε το πλοίο «U-BOAT NAVIGATOR» από τη Μάλτα. Το υπερωκεάνιο επιτάχθηκε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο από το Βρετανικό Ναυαρχείο και μετατράπηκε σε νοσοκομειακό πλοίο, Βυθίστηκε το 1916 από γερμανική νάρκη ενώ έπλεε ανοιχτά της Κέας με προορισμό το νοσοκομειακό σταθμό της Λήμνου.

Στόχος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι μέσω των υποβρύχιων κινηματογραφήσεων με τα υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα της «U GROUP MALTA LMD» να καταγράψει και να ελέγξει την κατάσταση του φημισμένου αυτού ναυαγίου που έχει βυθιστεί στα 120 μέτρα βάθος. Η αποστολή αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες για την ανάδειξη και νεωτέρων ενάλιων μνημείων της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο.

1 από 3 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

Η ιστορία του Βρεταννικού

Και ο Βρεταννικός και το αδερφικό του πλοίο, ο Τιτανικός βυθίστηκαν πριν προλάβουν να μαγέψουν τον πλανήτη με την χλιδή τους. Και τα δύο ήταν τα μεγαλύτερα υπερωκεάνια της γραμμής του Βόρειου Ατλαντικού στις αρχές του 20ου αιώνα.

Ο Βρεταννικός, καθελκύστηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 1914. Μετά την έκρηξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, επιτάχθηκε από το Βρετανικό Ναυαρχείο και έγινε πλωτό νοσοκομείο. Το πλωτό νοσοκομείο βοήθησε να σωθούν από τα μέτωπα της Τουρκίας, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής 15.000 τραυματίες.

Ήταν η 6η αποστολή του όταν το πρωινό της 21ης Νοεμβρίου στις 08:12 το πλοίο συντάραξε μια έκρηξη την ώρα που έπλεε στο Στενό της Κέας. Προορισμός του ήταν ο νοσοκομειακός σταθμός της Λήμνου. Το εντυπωσιακό είναι ότι το πλοίο βυθίστηκε μετά από 55 λεπτά. Πάντως ο απολογισμός των νεκρών δεν ήταν τόσο μεγάλος όσο το μέγεθος του πλοίου. Συνολικά έχασαν την ζωή τους 30 άνθρωποι. Από αυτούς οι 21 ήταν μέλη του πληρώματος και οι εννέα άνδρες του Βασιλικού Υγειονομικού Σώματος.

Οι υπόλοιποι 1.300 επιβαίνοντες σώθηκαν. Μάλιστα σύμφωνα με μαρτυρίες, οι απώλειες προήλθαν από την πρόωρης καθέλκυση των σωστικών λέμβων. Κι ενώ συνέβαινε αυτό, οι μηχανές του πλοίου δούλευαν κανονικά. Ο καπετάνιος δείχνοντας αυτοθυσία, πίστεψε ότι θα μπορούσε να το φτάσει στην ακτή. Με τις μηχανές στο φουλ ο Βρεταννικός διέλυσε τις βάρκες που δεν είχαν προλάβει να απομακρυνθούν με αποτέλεσμα να έχει νεκρούς και τραυματίες.

Η ιστορία μιας γυναίκας είναι αυτή που ξεχωρίζει από το ναυάγιο του Βρεταννικού. Η Βάϊολετ Τζέσοπ είχε επιζήσει από το ναυάγιο του Τιτανικού, από την σύγκρουση του πλοίου Ολύμπικ με ένα πολεμικό πλοίο και από το ναυάγιο του Βρεταννικού.

Αρκετά χρόνια μετά ο μεγάλος εξερευνητής των βυθών Ζακ Κουστώ ανακάλυψε το κουφάρι του Βρεταννικού. Ηταν 1975 και τον βρήκαν να κείτεται σε βάθος 120 μέτρων. Το 1990 ο Σάϊμον Μιλς, αγόρασε το ναυάγιο. 'Έγραψε δυο βιβλία γι' αυτό και συμμετείχε σε πολλά τηλεοπτικά αφιερώματα.

The post Νέες φωτογραφίες από τον Βρεταννικό, 100 χρόνια μετά τη βύθιση του appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα