Όπλα και συσκευές για βασανιστήρια: Η νέα χρυσοφόρα επιχείρηση της Κίνας

Μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων το 1989 στην πλατεία Τιενανμέν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη προχώρησαν σε καθολική απαγόρευση των όπλων προς την Κίνα. Δεν πήρε όμως πολύ χρόνο στους Κινέζους να παράγουν τα δικά τους όπλα. Τα οποία μάλιστα απευθύνονταν και σε διαφορετική πελατεία...

Επιμέλεια: Δημήτρης Δεμεσούκας

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει μετατραπεί πλέον στον μεγαλύτερο εξαγωγέα όπλων

και συσκευών για βασανιστήρια! Αποκαλυπτική είναι η πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας και του Βρετανικού Ιδρύματος Omega Research, σύμφωνα με την οποία στην Κίνα ανθούν οι επιχειρήσεις κατασκευής όπλων για βασανιστήρια.

«Όλο και περισσότερες κινεζικές επιχειρήσεις σπεύδουν να επωφεληθούν από το επικερδές εμπόριο με εργαλεία και εξοπλισμό που χρησιμεύουν μόνο για να κακομεταχειρίζονται ανθρώπους σε βασανιστήρια» λέει ο Τζον Ματίας μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η έκθεση απαριθμεί περισσότερες από 130 εταιρείες από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας που παρέχουν στις αστυνομικές αρχές και τις υπηρεσίες ασφαλείας διαφόρων χωρών συσκευές βασανιστηρίων τις οποίες χρησιμοποιούν αποδεδειγμένα σε βάρος των πολιτών τους και παραβιάζουν έτσι τις συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται η αστυνομία στην Γκάνα, τη Σενεγάλη, την Αίγυπτο και τη Μαδαγασκάρη. Πριν από δέκα χρόνια μάλιστα υπήρχαν μόνο 28 τέτοιες κινεζικές εταιρείες, αναφέρει η έκθεση.

Σίδερα στα πόδια και κλομπ

«Οι εταιρείες αυτές παραβιάζουν συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο τον κόσμο» αναφέρει ο Τζον Ματίας. Μερικά από αυτά τα όπλα προκαλούν την πλήρη αναισθητοποίηση του ανθρώπου τον οποίο χτυπούν και είναι τόσο σκληρή και απάνθρωπη η μεταχείρισή τους ώστε θα πρέπει να απαγορευτούν αμέσως» επισημαίνεται στην έκθεση.

Μια κινεζική εταιρεία παράγει αλυσίδες που συνδέει ένα κολάρο σιδήρου με τις χειροπέδες και τα δεσμά. Αυτές οι αλυσίδες εμποδίζουν την αναπνοή των κρατουμένων και παραλύουν τα νεύρα μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος.

Μια άλλη εταιρεία από την Κίνα παράγει κλομπ από μέταλλο που σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία έχουν ένα μόνο σκοπό: να κακομεταχειρίζονται τους ανθρώπους στα βασανιστήρια. Χρησιμοποιούνται επίσης σε κινεζικές φυλακές και στρατόπεδα εργασίας.

Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βέβαια δεν εμποδίζουν την ηγεσία της Κίνας να μην εφοδιάζουν τις χώρες με τα όπλα και τα εργαλεία βασανισμού. Αντίθετα, επειδή επεκτείνεται η παραγωγή διαρκώς στις δικές τους αστυνομικές δυνάμεις, η Κίνα βλέπει στην εξαγωγή εξοπλισμού βασανιστηρίων μια προσοδοφόρα επιχείρηση.

136 δισεκατομμύρια για στρατιωτικές δαπάνες

Τα τελευταία χρόνια η Κίνα έχει αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Stockholm International Peace Research Institute SIPRI, οι Κινέζοι έδωσαν μόνο πέρυσι περίπου 136 δισεκατομμύρια ευρώ για στρατιωτικούς σκοπούς, μια αύξηση της τάξης του 7,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να διαθέτει τόσους πολλούς πόρους για την ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας σε όπλα.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει κάνει επανειλημμένα συστάσεις στην κινεζική ηγεσία να σταματήσει άμεσα την παραγωγή και την εξαγωγή του εξοπλισμού που χρησιμεύουν μόνο για βασανιστήρια και κακομεταχείριση. Έχουν μάλιστα προσφύγει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

The post Όπλα και συσκευές για βασανιστήρια: Η νέα χρυσοφόρα επιχείρηση της Κίνας appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα