Ήττα των Σοσιαλιστών, διατήρησαν την πρωτεύουσα: Για πρώτη φορά γυναίκα δήμαρχος στο Παρίσι

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία κέρδισε σε 15 πόλεις με περισσότερους από 9.000 κατοίκους στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. H πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν, είχε προβλέψει πριν από την εκλογική διαδικασία ότι το κόμμα της θα επικρατούσε σε δεκαπέντε πόλεις της Γαλλίας,

όπως κι έγινε.

Μεταξύ των πόλεων που έπεσαν στα χέρια του Εθνικού Μετώπου είναι η Μπεζιέ στα νοτιοδυτικά και η Φρεζύς στα νότια της Γαλλίας. Ήδη από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών η γαλλική ακροδεξιά είχε κερδίσει την πόλη Ενάν Μπομούν στα βόρεια της χώρας. Το 1995, στην καλύτερη εκλογική επίδοση της γαλλικής ακροδεξιάς, υπό την προεδρία του Ζαν Μαρί Λε Πεν, το Εθνικό Μέτωπο είχε καταφέρει να κερδίσει σε τρεις δήμους όλους στο νότο της Γαλλίας.

Έως αργά χθες τη νύχτα, η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό γιόρτασε τη νίκη της στο Παρίσι, με τους οπαδούς που είχαν συγκεντρωθεί στο περίβολο του δημαρχείου. Σύμφωνα όμως με την εκλογική διαδικασία, η εκλογή του δημάρχου της πρωτεύουσας δεν γίνεται κατ' ευθείαν από τους ψηφοφόρους, αλλά από τους 163 συμβούλους που συνεδριάζουν στο Δημοτικό Συμβούλιο των Παρισίων.

Η ψηφοφορία για την εκλογή της Αν Ινταλγκό από το Δημοτικό Συμβούλιο Παρισίων, είναι προγραμματισμένη για τις 5 Απριλίου. Παρ' όλα αυτά, η νίκη της θεωρείται δεδομένη με βάση τα αποτελέσματα που έφεραν οι λίστες των σοσιαλιστών στα 20 διαμερίσματα της πρωτεύουσας.

Κατά τον πρώτο και δεύτερο γύρο, οι περίπου 1,2 εκατ. Παριζιάνοι ψηφοφόροι εξέλεξαν τους 527 συμβούλους για τα δημοτικά συμβούλια των 20 διαμερισμάτων. Μετά την εκλογή των συμβούλων, αναλογικά με τον αριθμό των κατοίκων κάθε διαμερίσματος, ορίζονται οι 163 σύμβουλοι, που θα συνεδριάζουν στο Δημοτικό Συμβούλιο Παρισίων.

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα που ισχύει από το 1982 οι λίστες που έχουν την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο κερδίζουν το ήμισυ των εδρών που προβλέπονται για το διαμέρισμα. Οι υπόλοιπες έδρες των συμβούλων μοιράζονται αναλογικά στις υπόλοιπες λίστες, συμπεριλαμβανόμενης και της λίστας που έχει κερδίσει. Το σύστημα αυτό δίνει ένα τεράστιο "μπόνους" στην πρώτη λίστα. Κατά την ψηφοφορία που θα γίνει 5 Απριλίου στο Συμβούλιο των Παρισίων, η Αν Ινταλγκό θα πρέπει να συγκεντρώσει την ελάχιστη πλειοψηφία 82 συμβούλων.

Σε περίπτωση αποτυχίας, υπάρχει δυνατότητα να γίνουν έως και τρεις γύροι ψηφοφορίας προκειμένου να εκλεγεί ο Δήμαρχος Παρισίων έστω και με σχετική πλειοψηφία. Μια εβδομάδα μετά την εκλογή της Δημάρχου Παρισίων, στις 13 Απριλίου, τα δημοτικά συμβούλια των διαμερισμάτων θα εκλέξουν με τη σειρά τους, τους κατά τόπους 20 δημάρχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα