Η Τρόικα προ των πυλών – Θα κάνουν φύλλο και φτερό τον προϋπολογισμό του 2014

Λίγες ώρες μετρούν πλέον τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για την συνάντησή τους με την Τρόικα. Στις 3 το μεσημέρι θα πέσει στο τραπέζι ο φετινός προϋπολογισμός με σκοπό την καλύτερη αξιολόγηση του από το κλιμάκιο των δανειστών.

Το Προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014 και το Μεσοπρόθεσμο 2014- 2017 παραμένει σε εκκρεμότητα

αφού υπάρχουν ορισμένα «θολά σημεία» στο Σχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων και αναμένονται στοιχεία από την Υγείας και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Το βέβαιο είναι πως ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους απαιτεί επιπλέον έσοδα 1,310 δισ ευρώ από φόρο εισοδήματος. Συγκεκριμένα τα έσοδα αυτά θα εξασφαλιστούν ως εξής:

237 εκατ. ευρώ από τις μειώσεις των φοροαπαλλαγών176,8 εκατ. ευρώ από τις μειώσεις στα οικογενειακά επιδόματα816 εκατ. ευρώ από τις υπόλοιπες αλλαγές στη φορολογία

Κερδισμένοι – όπως όλα δείχνουν – από το νέο σχέδιο του προϋπολογισμού θα είναι μόνο:

οι μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς παιδιά με εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώοι υπόχρεοι με 1 παιδί και εισόδημα έως 23.000 ευρώοι υπόχρεοι με 2 παιδιά και εισόδημα έως 22.000 ευρώοι υπόχρεοι με 3 παιδιά και εισόδημα έως 21.000 ευρώοι υπόχρεοι με 4 παιδιά και εισόδημα έως 16.000 ευρώ

Φυσικά η πρώτη επαφή του υπουργείο Οικονομικών με την Τρόικα θα περιλαμβάνει και μάλιστα ωε βασικό κεφάλαιο τον φάκελο ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ αφού είναι μια από τις προϋποθέσεις που έθεσαν οι δανειστές για την επόμενη δόση.

Τα συμπεράσματα της σύσκεψη της Παρασκευής μεταξύ του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Ανταγωνισμού της Κομισιόν και των στελεχών της Τρόικας είναι ότι η ελληνική πλευρά έχει λίγες ακόμα ημέρες προθεσμία να ολοκληρώσει το ζήτημα. Κάτι τέτοιο μάλλον θα συμβεί με την σύσκεψη μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος, όπου θα αξιολογηθούν τα επιπλέον στοιχεία από τα ΕΑΣ. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική θέση παραμένει η εκκαθάριση εν λειτουργία των εταιριών αλλά "αγκάθι" παραμένει η επιμονή της Κομισιόν για ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων.

Ακόμη, μέσα στις επόμενες ημέρες πρέπει να έχουν ολοκλρωθεί τα παρακάτω ζητήματα:

Ο νέος κώδικας δικηγόρων, αφού υπάρχουν αντιρρήσεις - από την πλευρά της Τρόικας - για τις διατάξεις του νέου κώδικα ομώς ελπίζουν πως δεν θα υπάρξει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.Διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.Αν και μέχρι τώρα η Τρόικα δείχνει ικανοποιημένη από τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης το ζήτημα θα κλείσει όταν ολοκληρωθεί η διαθεσιμότητα.Αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς μέχρι πρότινος το υπουργείο Οικονομικών και η ΕΥΔΑΠ δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για το ακριβές ύψος των οφειλών.

Οι επικεφαλής της Τρόικας, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ισχύει τώρα, θα αναχωρήσουν από την Αθήνα στις 11 με 13 Οκτωβρίου και - εάν δεν έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα - μέχρι τότε θα έχει εγκριθεί και η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook

Keywords
Τυχαία Θέματα