Η συζήτηση Παυλόπουλου-Μέρκελ στην Καγκελαρία – «Η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της»

Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία, με τα ζητήματα της εφαρμογής του τρίτου ελληνικού προγράμματος και του προσφυγικού να μονοπωλούν τη συζήτηση.

Από το Βερολίνο: Γιώργος Ευγενίδης

Σε μια συγκυρία που το ελληνικό πρόβλημα μοιάζει να περνά σε δεύτερη μοίρα για την Ευρώπη εν σχέσει με το προσφυγικό και τις διαφαινόμενες αρχές μιας νέας οικονομικής κρίσης, ο κ. Παυλόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, επεσήμανε

στην κ. Μέρκελ πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, κάτι που όμως πρέπει να κάνουν και οι εταίροι της χώρας, με κυρίαρχο το ζήτημα του χρέους. Παράλληλα, στο προσφυγικό διαγνώστηκε κοινή στάση, ενώ ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε την Καγκελάριο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις αναληφθείσες υποχρεώσεις της και ως προς το προσφυγικό και την φύλαξη των συνόρων της χώρας που όμως, κατά τον ΠτΔ, είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται.

«Συζητήσαμε το θέμα της εφαρμογής του τρίτου προγράμματος» ανέφερε σε δήλωσή του ο ΠτΔ και προσέθεσε: «επανέλαβα ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αλλά και οι εταίροι μας πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Συγκεκριμένα, μετα την αξιολόγηση που πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό για να μην υπάρξει πρόβλημα με τις ήδη διαφαινόμενες αναπτυξιακες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, είναι ανάγκη να γίνει συζήτηση για το ελληνικό χρέος, όχι κούρεμα-κάτι που άλλωστε δεν είναι εφικτό με βάση τους κανόνες τους ευρωπαϊκού δικαίου- αλλά με άλλες μεθόδους που οδηγούν σε ελάφρυνση και έχουν αποδεχθεί οι εταίροι μας. Και επίσης, να υπάρξουν, αν χρειαστεί κατά την εφαρμογή του προγράμματος, διορθώσεις σε σημεία που αποδεδειγμένα και αφου συμφωνήσουμε από κοινού είναι εσφαλμένα».

Ως προς το προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως πρόκειται για ζήτημα υπόστασης για την ΕΕ. «Κατέστη σαφές πως όλοι οι λαοί της Ευρώπης, χωρίς φοβικά σύνδρομα, πρέπει να εκπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στους πρόσφυγες και να εργαστούμε όλοι μαζί για να τελειώσει ο πόλεμος που είναι η ρίζα του κακού», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος. Έστειλε δε εκ νέου μήνυμα προς την Τουρκία να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις και ιδίως για το ζήτημα των οικονομικών μεταναστών, με αιχμή του δόρατος την επανενεργοποίηση των συμφωνιών επανεισδοχής.

The post Η συζήτηση Παυλόπουλου-Μέρκελ στην Καγκελαρία – «Η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της» appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα