Η πιο ηγετική 11άδα όλων των εποχών

Στην ποδοσφαιρική ιστορία υπήρξαν παίκτες που κέρδισαν ένα καράβι τίτλους, αλλά δεν κόμισαν στο άθλημα τίποτα περισσότερο από το ταλέντο τους για μερικά χρόνια. Υπήρξαν κι άλλοι, που ενώ ήταν και παικταράδες και «ψυχάρες», δεν τράβηξαν ποτέ την ομάδα τους μέχρι την «κούπα».

Κάπου εκεί ανάμεσα, στο κενό, υπήρξαν και κάποιοι που και τίτλους πήραν και αγωνιστικά «κοχόνες» είχαν και ήταν αρχηγοί με όλη τη σημασία της λέξης (ακόμα κι αν δεν φόρεσαν ποτέ περιβραχιόνιο). Ήταν οι ηγέτες, αυτοί που κρατούσαν συνήθως το τιμόνι, αυτοί που άπαντες τους αναγνώριζαν το δικαίωμα να δίνουν εντολές

ή να έχουν την τελευταία λέξη στο γήπεδο, πολύ απλά διότι ήξεραν ότι θα απέβαινε προς όφελος της ομάδας. Αυτοί είναι (κατά την κρίση μας) οι 11 που ξεχώρισαν διαχρονικά στον τομέα «έμπνευση και επιρροή στο παιχνίδι», σε σύστημα 4-4-2 με ρόμβο.

Δίνει φανέλες ο Γιάννης Τσαούσης

Τερματοφύλακας: Τζιανλουίτζι Μπουφόν

20 χρόνια βασικός, σε Πάρμα και Γιουβέντους. Αρχηγός στην εθνική Ιταλίας από το 2010 και στη «Μεγάλη Κυρία» από το 2012. Ένα μουντιάλ, ένα ΟΥΕΦΑ, 6 πρωταθλήματα Ιταλίας και δύο κύπελλα. 934 παιχνίδια μετά, δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποιος φοράει τα γάντια σ’ αυτή την ομάδα.

Δεξιός οπισθοφύλακας: Καφού

Το αποτέλεσμα της μίξης του ταλέντου με την τιμιότητα. Ο καλύτερος full-back της γενιάς του κατέκτησε δύο Μουντιάλ με τη Βραζιλία (το ένα ως αρχηγός), ένα Τσάμπιονς Λιγκ, ένα ΟΥΕΦΑ, 5 πρωταθλήματα και -φυσικά- τη γενική αναγνώριση όπου κι αν αγωνίστηκε.

Αριστερός οπισθοφύλακας: Πάολο Μαλντίνι

Ο μύθος που στόλισε επί δυόμισι δεκαετίες τα γήπεδα. 12 χρόνια αρχηγος της Μίλαν, 74 φορές με το περιβραχιόνιο στο μπράτσο για την εθνική Ιταλίας. Επίσης 5 Τσάμπιονς Λιγκ, 7 πρωταθλήματα Ιταλίας και ατομικοί τίτλοι ων ουκ έστιν αριθμός.

Κεντρικός αμυντικός: Φραντς Μπεκενμπάουερ

Ο άνθρωπος που ουσιαστικά εφηύρε τον ρόλο του λίμπερο, ήταν αρχηγός επί επτά σεζόν στην Μπάγερν Μονάχου και επί 56 παιχνίδια στην εθνική Γερμανίας. Είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει κατακτήσει τρεις ευρωπαϊκούς τίτλους, Euro και Μουντιάλ ως αρχηγός.

Κεντρικός αμυντικός: Φράνκο Μπαρέζι

Αρχηγός της Μίλαν από τα 22 μέχρι τα 37 του, με παρουσία που θα χαρακτηριζόταν τουλάχιστον «καταλυτική». Αρχηγός της «σκουάντρα ατζούρα» στο Μουντιάλ του 1994. Υπόδειγμα αμυντικού και αρχηγού γενικώς.

Αμυντικός μέσος: Στίβεν Τζέραρντ

Αρχηγός στην Λίβερπουλ από τον Οκτώβριο του 2003 μέχρι και το καλοκαίρι που μας πέρασε. Αρχηγός στην εθνική Αγγλίας το 2010 «από σπόντα», επίσημος αρχηγός της στο Euro του 2012 και το Μουντιάλ του 2014. Πρωτάθλημα δεν πήρε, αλλά όταν σκέφτεσαι την έννοια «αρχηγός» στο ποδόσφαιρο, η μορφή του είναι από τις πρώτες που έρχονται στο μυαλό.

Δεξιός μέσος: Ζινεντίν Ζιντάν

Δεν φόρεσε πολύ το περιβραχιόνιο στην καριέρα του, αλλά ήταν ο φυσικός αρχηγός όλων των ομάδων στις οποίες συμμετείχε, ειδικά στην εθνική του 1998 που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο και τη Ρεάλ του 2001/2, που κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ.

Αριστερός μέσος: Γιόχαν Κρόιφ

Ο άνθρωπος που σημάδεψε το ΠΚ του 1974. Ένας από τους πιο αέρινους, τεχνίτες, δημιουργικούς και επιδραστικούς παίκτες όλων των εποχών σε Άγιαξ, Μπαρτσελόνα, Φέγενορντ και εθνική Ολλανδίας. Η ποδοσφαιρική φιλοσοφία που είχε ως προπονητής, επέδρασε επίσης καθοριστικά σε ό,τι έκανε ο Άγιαξ τη δεκαετία του ‘90 και το ισπανικό ποδόσφαιρο την τετραετία 2008-12.

Επιθετικός μέσος: Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Θεός δεν χρειάζεται επιχειρήματα. Μόνο πίστη.

Επιθετικός: Πελέ

Επέδρασε τόσο πολύ στη Σάντος, την εθνική Βραζιλίας και το ποδόσφαιρο γενικώς, που έχει ανακηρυχθεί ένας από τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του 20ου αιώνα. ‘Nuff said.

Επιθετικός: Λιονέλ Μέσι

Δεν είναι αρχηγική φυσιογνωμία, ούτε ηγετικός χαρακτήρας σαν τους υπόλοιπους (κι ας φοράει το περιβραχιόνιο στην εθνική Αργεντινής), ωστόσο άπαντες τον βλέπουν «Μεσσία» στο γήπεδο γιατί είναι αυτός που με μια του έμπνευση αλλάζει την τύχη του παιχνιδιού.

Αναπληρωματικοί

Όλιβερ Καν

Κάρλες Πουγιόλ

Ρομπέρτο Κάρλος

Χαβιέρ Ζανέτι

Φραντσέσκο Τότι

Μισέλ Πλατινί

Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς

Οριακά εκτός 18άδας

Φάμπιο Καναβάρο

Ντανιέλ Πασαρέλα

Ρόναλντ Κούμαν

Εουσέμπιο

Λόταρ Ματέους

Ραούλ

Ρονάλντο

Προπονητής

Σερ Άλεξ Φέργκιουσον

The post Η πιο ηγετική 11άδα όλων των εποχών appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα