Η Ευρυδίκη στο KoolNews.gr: «Μάγκας είναι ο άντρας που σέβεται και αγαπάει»

Μας συστήθηκε το 1991 µε το single «Το µόνο που θυµάµαι», ενώ δύο χρόνια αργότερα έµελλε να τραγουδήσει το κοµµάτι-ορόσηµο στην καριέρα της «Πόσο λίγο µε ξέρεις» που µέχρι σήµερα θεωρείται το απόλυτο γυναικείο «ξέσπασµα». Ο λόγος φυσικά για την Ευρυδίκη, η οποία 25 χρόνια µετά εξακολουθεί να έχει την ίδια όρεξη και φανατικό κοινό που την ακολουθεί σε κάθε της βήµα.

Συνέντευξη στην Όλγα Παρθενέα-Γεωργάτσου

Από την «Πυξίδα» στο «Ζηλιάρη Ουρανό» και από το «Φθινόπωρο Γυναίκας» στο «Όλα δικά σου»,

η Ευρυδίκη µας συναντά ξανά στο… «Ίδιο το βαγόνι» και µιλά στο KoolNews.gr για την επιστροφή της στις µεγάλες πίστες, τη συνεργασία της µε τον Γιώργο Σαµπάνη και την Τάµτα στο ACRO Club, τη σχέση της µε τον Γιώργο Θεοφάνους, τον έρωτα και τον… χωρισµό.

Ποιον άνδρα θεωρεί «µάγκα» και γιατί πιστεύει πως µια γυναίκα πρέπει να αφήνεται στο χρόνο και να γερνά µακριά από τις πλαστικές επεµβάσεις; Ποιον δίσκο της αγαπά ιδιαιτέρως και ποιο τραγούδι αφιερώνει στους άντρες; Γιατί δεν θέλει να τη ζηλεύει ο σύντροφός της και τελικά πόσο της στοιχίζει ένας χωρισµός;

Η Ευρυδίκη δίνει τις δικές της απαντήσεις µέσα από τη συνέντευξη που ακολουθεί…

Πώς είναι η συνεργασία σου µε τον Γιώργο Σαµπάνη και την Τάµτα;

Ο Γιώργος είναι ένα πολύ ταλαντούχο παιδί που γράφει, ερµηνεύει και µε εντυπωσιακό τρόπο στο ACRO λέει τα πάντα. Από pop-rock έως και λαικά. Με την Τάµτα συνεργάζοµαι πρώτη φορά και µπορώ να πω πως τη θεωρώ εξαιρετική στο είδος της. Αν κρίνω πάντως από το πόσο καλά περνάω εγώ, το πρόγραµµά µας –έµπνευση του Γιώργου Σαµπάνη- απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες (γέλια)!

Τι διαφορά είχαν οι πίστες στα 90’s σε σχέση µε τις πίστες του 2015;

Αυτό που συµβαίνει στο ΑCRO είναι πολύ διαφορετικό από ό,τι γίνεται σε τέτοιους παρόµοιους χώρους σήµερα ή και πριν 20 χρόνια. Δύσκολο λοιπόν να κάνεις σύγκριση. Το πρόγραµµα είναι χωρίς διακοπή, σαν ένα µεγάλο medley, µε τραγούδια-επιτυχίες από διαφορετικές εποχές, ελληνικά και ξένα. Πρόκειται για κάτι πολύ πιο κλαµπίστικο που κρατάει αµείωτο το ενδιαφέρον του κοινού και που είναι νοµιζω ό,τι απαιτεί η εποχή και ο κόσµος σήµερα που µέσα στις δυσκολίες και στα προβλήµατα θέλει να ξεφύγει και να διασκεδάσει.

Τόσα χρόνια µετά δίνεις ακόµα την εντύπωση πως η Ευρυδίκη… δε µεγαλώνει ποτέ. Πώς τα καταφέρνεις;

Είναι που δεν έχω κουραστεί ακόµα. Είµαστε τυχεροί εµείς οι καλλιτέχνες που ζούµε µέσα στη µουσική γιατί δε σταµατάµε ποτέ να ονειρευόµαστε. Χαµογελάω, βλέπω µπροστά και χάρη στη µουσική δεν «πέφτω» ποτέ. Έχω κι εγώ τις στιγµές που µελαγχολώ, είµαι µία στα πάνω και µία στα κάτω µου. Ιχθύς µε Υδροχόο βλέπεις… Με τη µουσική βουλιάζω και µετά από λίγο πετάω. Είναι µοναδικό.

Από το ξεκίνηµά σου µέχρι σήµερα, µοιάζεις να αποφεύγεις τη δηµοσιότητα. Για ποιο λόγο;

Έτσι είµαι, έτσι µεγάλωσα. Δε µ’ αρέσει ούτε να προκαλώ ούτε να µιλάω όταν δεν έχω κάτι να πω.

Σου άρεσαν όλα τα τραγούδια που έχεις πει ή κάπου έκανες και υποχωρήσεις;

Όχι, δε µου άρεσαν όλα αλλά ακόµα και αυτά που µου άρεσαν τότε µπορεί σήµερα να µην µου αρέσουν. Υπάρχουν κάποια που σήµερα τα απορρίπτω και κάποια άλλα που τα αγαπάω ακόµα περισσότερο. Δε σηµαίνει όµως τίποτα αυτό. Αλλάζουµε και αναθεωρούµε. Από τα ρούχα που φοράµε µέχρι τους ανθρώπους που έχουµε στη ζωή µας.

Ένα τραγούδι που εσύ αγάπησες πολύ αλλά παρόλα αυτά δεν έγινε τόσο µεγάλη επιτυχία;

Είναι πολλά, κυρίως από το δίσκο µου «Φθινόπωρο γυναίκας», που θεωρώ ότι ήταν µία από τις καλύτερές µου δουλειές. Ίσως να βιάστηκα να την κάνω όµως, ήµουν πολύ µικρή -25 χρόνων- για τόσο ώριµο στίχο. Σήµερα πάντως είναι ακόµα πιο δύσκολο να γίνουν τα τραγούδια επιτυχίες, γιατί είσαι υποχρεωµένος να επιλέξεις από ολόκληρο δίσκο αυτό το ένα κοµµάτι που ως single θα παίξει στα ραδιόφωνα.

Ένα κοµµάτι που αγάπησαν πολύ οι γυναίκες ήταν το «Κάποιον άλλον». Γιατί µια γυναίκα επιλέγει να µείνει µε κάποιον παρότι έχει ήδη βρει τον επόµενο;

Μπορεί εγώ να το τραγούδησα, αλλά κάθε φορά που το λέω το αφιερώνω στους άντρες. Ο τρόπος ζωής που περιγράφει το τραγούδι αυτό εκφράζει περισσότερο τους άντρες. Σπάνια βλέπουµε γυναίκες να έχουν παράλληλες ζωές. Μια γυναίκα όταν ερωτευτεί κάποιον άλλο θα φύγει, ο άντρας όµως δύσκολα χωρίζει, θα προτιµήσει να έχει δυο ζωές.

Πότε καταλαβαίνει µια γυναίκα ότι ήρθε η ώρα να φύγει από µία σχέση;

Εξαρτάται από τα όρια της κάθε γυναίκας. Εγώ έχω τεράστια υποµονή. Αυτό σηµαίνει ότι µπορεί να περάσει πάρα πολύς καιρός µέχρι να πάρω τις αποφάσεις µου, αλλά επειδή πλέον… µιλάω, θεωρώ ότι και οι άλλοι καταλαβαίνουν ότι πλησιάζω προς το τέλος.

Πώς κατάφερες µετά το διαζύγιό σου µε τον Γιώργο Θεοφάνους να συνεχίσεις µια τόσο επιτυχηµένη συνεργασία µαζί του;

Με τον Γιώργο έχουµε κοινή πορεία και κοινή ζωή. Έχουµε ένα παιδί µαζί. Δε θα µπορούσα να µην τον έχω στη ζωή µου. Όλες οι σχέσεις θέλουν τον χρόνο τους τόσο για να χτιστούν όσο και για να τελειώσουν. Δε µπορείς να βρεις αµέσως τις ισορροπίες σου.

Τι άλλαξε από τη στιγµή που έγινες µητέρα; Η γέννηση του Άγγελου ήταν κάτι που επεδίωξες;

Η εγκυµοσύνη µου προέκυψε. Δε νοµίζω ότι µια γυναίκα αισθάνεται ποτέ πραγµατικά έτοιµη για να γίνει µητέρα. Ο γιος µου ήρθε στα 28 µου και άλλαξε τα πάντα: τις προτεραιότητές µου και τον τρόπο που βλέπω τον κόσµο και τη ζωή. Τότε ήθελα να µείνω σπίτι για πάντα, έφευγα και ένιωθα τύψεις. Ήταν περίεργο αυτό που µου συνέβαινε γιατί µέχρι τότε ήµουν συνηθισµένη να είµαι εγώ το παιδάκι στο σπίτι και ξαφνικά βρέθηκα να είµαι µητέρα. Μόνο ένα παιδί µπορεί να σε κάνει να σταθείς πραγµατικά στα πόδια σου και να ωριµάσεις. Αποκτάς άλλη δύναµη γιατί πλέον έχεις κάτι να υπερασπιστείς.

Σαν παιδί είχες το πρότυπο της ενωµένης οικογένειας;

Βέβαια. Ήµασταν µια µεγάλη, ενωµένη οικογένεια και ό,τι έχω να θυµάµαι από τα παιδικά και εφηβικά µου χρόνια στην Κύπρο είναι µια γιορτή. Οικογενειακά τραπέζια, τραγούδια και Κυριακές στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς και πολλή αγάπη.

Μπορεί µια γυναίκα που µεγάλωσε µε αυτά τα πρότυπα να αποδεχθεί το µέτριο στις σχέσεις της;

Όταν έχεις µάθει έτσι, όταν βρεθείς σε κάτι λιγότερο, µέσα σου κάνεις τη σύγκριση και απογοητεύεσαι. Λες «γιατί εγώ δεν το πέτυχα αυτό»; Το ίδιο νιώθεις και όταν αποφασίσεις να χωρίσεις.

Γιατί οι νεότερες γενιές δεν τα καταφέρνουν στις σχέσεις όπως συνέβαινε µε τους παππούδες και τις γιαγιάδες µας;

Γιατί τώρα είµαστε πιο ξεροκέφαλοι. Ειδικά οι γυναίκες πλέον δεν βάζουµε νερό στο κρασί µας, κάτι που θεωρώ πως είναι σωστό. Εγώ προσωπικά έχω αυτές τις φεµινιστικές τάσεις και µ’ αρέσει αυτό γιατί από µικρή ήµουν επαναστάτρια. Δεν ανεχόµουν τίποτα, πίστευα ότι πρέπει να λέω τη γνώµη µου και πως έχω ίσα δικαιώµατα. Διεκδικώ ό,τι µου αξίζει.

Έχεις µετανοιώσει για υποχωρήσεις που µπορεί να έκανες στο παρελθόν;

Όχι, δεν υποχωρώ. Είµαι ευγενική αλλά το άδικο δεν το ανέχοµαι. Δεν είµαι σκληρή, είµαι όµως δίκαιη.

Σου έχει στοιχίσει αυτή σου η ευγένεια;

Έχω µάθει να βάζω τα όριά µου γιατί πολλοί νοµίζουν ότι τα καλά παιδιά µπορείς να τα εκµεταλλευτείς. Με εµένα όµως δε συµβαίνει αυτό.

Ποιον άντρα θα χαρακτήριζες «µάγκα»;

Ο µάγκας είναι ευγενικός, ροµαντικός σε σέβεται και σ’ αγαπάει. Είναι αυτός που τολµά να δείξει τις ευαισθησίες του. Αυτή είναι η πραγµατική µαγκιά. Μεγαλώνουµε τα αγόρια µας προσπαθώντας να τα βάλουµε µέσα σε καλούπια λέγοντας τους πως οι άντρες δεν κλαίνε κι αυτό είναι λάθος. Εγώ έχω ανάγκη ο άλλος να µου δείχνει αυτό που αισθάνεται, να µου µιλάει τρυφερά, να µη ντρέπεται να µου λέει ότι του λείπω, ότι ζηλεύει…

Εσύ τον έχεις βρει τον «μάγκα»;

Μπορεί και να τον έχω βρει... (γέλια)!

Θέλω να µου περιγράψεις την Ευρυδίκη ως γυναίκα, ως σύντροφο, ως µαµά και ως επαγγελµατία.

Ως επαγγελµατίας είµαι απαιτητική -κυρίως από τον εαυτό µου- αυστηρή, απόλυτη και θέλω να κάνω πάντα το δικό µου. Για τον Άγγελο είµαι η κλασική µαµά: καθόλου αυστηρή, δίνω απλά την αγάπη µου και τον κακοµαθαίνω. Ως σύντροφος δεν είµαι ποτέ η ίδια. Το πώς λειτουργώ έχει να κάνει µε τον ποιον έχω απέναντί µου. Θέλω να προσφέρω αλλά θέλω να παίρνω κιόλας, να δίνω και να δίνοµαι. Να αγαπώ ανιδιοτελώς, αυτό όµως δεν το καταφέρνω πάντα γιατί όπως όλοι οι άνθρωπο πέφτω κι εγώ στην παγίδα του εγωισµού µου. Ως γυναίκα είµαι δυναµική και ζητάω αυτό που νιώθω πως αξίζω.

Η ζήλεια είναι απόδειξη του έρωτα ή ανασφάλεια;

Είναι πολλά πράγµατα. Είναι έρωτας, πάθος και ανασφάλεια µαζί. Όταν έχεις ανασφάλειες ζηλεύεις ακόµα περισσότερο, γι’ αυτό πρέπει να δουλεύουµε µε τον εαυτό µας. Για να είµαστε ειλικρινείς βέβαια, είναι ωραίο να υπάρχει και λίγη ζήλεια.

Δίνεις δικαιώµατα να σε ζηλεύουν;

Όχι, δε θέλω να µε ζηλεύει ο σύντροφός µου. Θέλω να αισθάνεται ασφάλεια µαζί µου.

Αν έπρεπε να παραδεχτείς πως έχεις κάποιες ανασφάλειες, ποιες θα ήταν αυτές;

Είµαι ανασφαλής, αλλά όχι σε βαθµό που θα µε επηρεάσει τροµερά. Σκέφτοµαι δηλαδή αν θα καταφέρω να κάνω τη δουλειά µου να αρέσει στον κόσµο ή όσον αφορά στην εµφάνισή µου αρχίζω να νιώθω άσχηµα αν πάρω 2 κιλά. Μου λέει ο σύντροφός µου ότι είµαι όµορφη κι εγώ σκέφτοµαι ότι πετάει η κοιλιά µου ή ότι φαίνεται πως πάχυνα!

Κεφάλαιο «πλαστικές επεµβάσεις».

Εγώ τη φοβάµαι την αλλαγή. Φοβάµαι να γίνω κάποια άλλη. Μ’ αρέσει ο εαυτός µου µε τις ατέλειές του. Έχω χτυπήσει σκέψου 2 φορές µε το αυτοκίνητο και έχω δύο ουλές στο πρόσωπό µου τις οποίες δεν έχω πάει να πειράξω γιατί φοβάµαι µήπως γίνω χειρότερη. Τα σηµάδια µας εξάλλου δείχνουν αυτά που έχουµε ζήσει και πρέπει να τα αγαπάµε.

Δε θα ήθελες δηλαδή στα 60 σου χρόνια να µοιάζεις 40;

Όχι δε θέλω να γίνω έτσι. Αγαπούσα τόσο πολύ τη γιαγιά µου και χαιρόµουν που την έβλεπα να είναι… γιαγιά µε τις κατσίκες, τις κοτούλες και τις αγελάδες της. Ήταν αληθινή, µεγάλωσε 4 παιδιά και εγγόνια, φαινόταν η κούραση στο πρόσωπό της και το βλέµµα της ήταν καθαρό. Πλέον αυτά δεν υπάρχουν. Δε θέλω να χάσω την αλήθεια από το βλέµµα µου, δε θέλω να αλλάξω.

Περνάει απ’ το µυαλό σου ότι σε 5 - 6 χρόνια θα µπορούσες να γίνεις γιαγιά;

Θα πρέπει να αρχίσω να το σκέφτοµαι! Ο γιος µου είναι 19 χρονών και ήδη προβληµατίζοµαι για το τι θα κάνει στη ζωή του σε 4 χρόνια που ολοκληρώνει τις σπουδές του. Ο Άγγελος λέει ότι δε θέλει οπότε µένω κι εγώ ήσυχη για µερικά χρόνια ακόµα!

Πόσα τατουάζ έχεις;

Πέντε. Το 2002 έκανα το πρώτο.

Τι απαντάς σε όσους λένε πως τέτοιες παρεµβάσεις είναι ενός είδους ψυχολογικό ξέσπασµα;

Δεν το έχω σκεφτεί έτσι, εµένα µου άρεσαν και θέλω µάλιστα να συνεχίσω ένα που έχω στο χέρι µου.

Υπάρχουν στο χώρο νέα παιδιά που έχουν κερδίσει τον θαυµασµό σου;

Έχω µια αδυναµία στους ανθρώπους που ερµηνεύουν και γράφουν κιόλας. Τους ζηλεύω µπορώ να σου πω. Υπάρχουν πολλοί αγαπηµένοι µου, παλιοί και νέοι στο χώρο: η Παυλίνα Βουλγαράκη, ο Δήµος Αναστασιάδης, η Ευσταθία, ο Μπάµπης Στόκας, η Αφροδίτη Μάνου, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και πολλοί ακόµα, ήδη καταξιωµένοι αλλά και νέοι καλλιτέχνες τους οποίους παρακολουθώ και ακολουθώ.

Ξεκίνησες µε ποπ τραγούδια, αργότερα το γύρισες στο λαϊκό, ενώ τα τελευταία χρόνια κινείσαι στο πιο ροκ στοιχείο. Που ανήκει η Ευρυδίκη τελικά;

Δε µπορώ να βάλω µια ταµπέλα στον εαυτό µου γιατί τα’ χω όλα µέσα µου. Η φωνή µου σα χροιά θεωρώ πως είναι πιο ποπ-ροκ. Δε θα έλεγα ποτέ ότι µπορώ να τραγουδήσω λαϊκά τραγούδια κι ας έκανα ένα δίσκο τότε µε πιο λαϊκό χρώµα την εποχή που όλα γύριζαν προς τα εκεί. Όταν είσαι πιο µικρός και ψάχνεσαι θέλεις να τα δοκιµάσεις όλα. Μέσα από αυτές τις δοκιµασίες στις οποίες υπέβαλλα τον εαυτό µου ανακάλυψα στην ουσία εµένα.

Έχεις βρεθεί ποτέ σε άβολη θέση εξαιτίας κάποιου θαυµαστή σου;

Όχι µωρέ, ποτέ. Μετά το Music School και την περσινή µου συµµετοχή σε µια µουσικοθεατρική παιδική παράσταση έχω κάνει πολλούς καινούργιους φίλους! Συνήθως είναι παιδιά αυτά που µε πλησιάζουν, µε αγκαλιάζουν και µε φιλάνε. Μ’ αρέσει που µου λένε πως µε αγαπούν και πως µε βλέπουν σα µαµά.

Πότε θα ακούσουµε τον καινούργιο σου δίσκο;

Είµαι πολύ καιρό στο στούντιο. Μου έχουν γράψει κοµµάτια πολύ αγαπηµένοι φίλοι µεταξύ των οποίων ο Λάκης Παπαδόπουλος, η Sunny Μπαλτζή, ο Κυριάκος Ντούµος και ο Θάνος Παπανικολάου. Επίσης ο Δηµήτρης Καρράς, ο Γιάννης Σκούταρης και ο Μποµπ Κατσιώνης. Έχω γράψει κι εγώ 5 τραγούδια σε στίχους Σταύρου Σταύρου. Μέχρι τον Μάρτιο του 2016 ελπίζω να έχει ολοκληρωθεί, γιατί θέλω να κυκλοφορήσει παράλληλα µε το «On my own», µια µουσικοθεατρική παράσταση που ετοιµάζω µε τον Δηµήτρη Μαλισσόβα και που έχει ως θέµα τη γυναίκα και τον έρωτα…

The post Η Ευρυδίκη στο KoolNews.gr: «Μάγκας είναι ο άντρας που σέβεται και αγαπάει» appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα