Η απόφαση του ΣτΕ δεν τρομάζει, λένε στο Μαξίμου – Τα 90 εκατ. ευρώ δεν είναι απαγορευτικό ποσό

«Κανένα πρόβλημα με την απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους» είναι το κεντρικό μήνυμα που δίνεται από το Μαξίμου, καθώς υπολογίζεται πως το ποσό θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

Επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου δηλώνουν αρχικά πως θα περιμένουν να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ για να προγραμματίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, ποσοτικοποιούν όμως τις επιστροφές σε ένα ύψος ανάμεσα σε 80-90 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν καθίσταται απαγορευτικό και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί άμεσα.

Στην κυβέρνηση πάντως εκτιμούν πως η απόφαση

καθ’ εαυτή δεν είναι αρνητική, μιας και ο Πρωθυπουργός είχε ούτως ή άλλως προγραμματίσει να διαθέσει το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος σε κοινωνικές ομάδες που είχαν πληγεί από τα κυβερνητικά μέτρα και οι ένστολοι περιλαμβάνονταν σε κάθε περίπτωση σε αυτή την ομάδα. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως δεν θα χρειαστούν ισοδύναμα για την κάλυψη του απαιτητού ποσού, διαψεύδοντας έτσι επί της ουσίας τις χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, στους Financial Times.

Στη δικαιοσύνη βέβαια θα προσφύγουν και άλλες ομάδες πληγέντων από τα δημοσιονομικά μέτρα, δικαστικές πηγές ξεκαθάριζαν πάντως πως είναι πολύ δύσκολο το ΣτΕ να ικανοποιήσει όλες τις προσφυγές, καθιστώντας έτσι επί της ουσίας την απόφαση για τους ενστόλους «μίας χρήσεως». Υπενθυμίζεται πως ο κ. Σταϊκούρας είχε προσδιορίσει στους FT το ενδεχόμενο κόστος μαζικών αποφάσεων του ΣτΕ υπέρ των αιτούντων σε περίπου 1 δις, κάτι το οποίο θα ισοδυναμούσε με δημοσιονομικό εκτροχιασμό και λήψη νέων μέτρων.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα