Γεμάτοι τρόφιμα οι κάδοι – Το 20% των Ελλήνων πετάει φαγητό στα σκουπίδια παρά την κρίση

Την ίδια ώρα που τα συσσίτια της χώρας πληθαίνουν - αλλά ακόμη και τότε δεν είναι αρκετά- και που ο εβδομαδιαίος προϋπολογισμός σε κάθε σπίτι μειώνεται στο ελάχιστο αφήνοντας εκτός από τη λίστα πολλά αγαθά, οι κάδοι σκουπιδιών στις γειτονίες της χώρας συνεχίζουν να γεμίζουν με φαγητά...

Λαχανικά και φρούτα που σάπισαν στο ψυγείο, γιαούρτια και γάλατα που η ημερομηνία λήξης τους έφθασε πριν προλάβουν να καταναλωθούν καταλήγουν καθημερινά σε σακούλες στους κάδους σκουπιδιών, δείχνοντας

πως η σπατάλη φαγητού - άλλοτε σημάδι ευμάρειας -, συνεχίζει να αποτελεί μάστιγα για την ελληνική κοινωνία, να επιβαρύνει την τσέπη μας, αλλά και να συμβάλλει στην ενίσχυση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα, έχει βρεθεί ότι ένας μέσος Ευρωπαίος πετάει κάθε χρόνο στα σκουπίδια συνολικά 179 κιλά τροφίμων (ποσότητα που αντιστοιχεί σε 590 ευρώ ανά νοικοκυριό), κάτι που ευτυχώς στην Ελλάδα τα σχετικά στοιχεία είναι περιορισμένα. Το Κέντρο Τροφίμων και Διατροφής της Barilla υπολόγισε ότι η σπατάλη στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 44 κιλά ανά κάτοικο, γεγονός που εγείρει ερωτήματα, δεδομένου ότι η Κύπρος σπαταλά 334 κιλά τροφής ανά κάτοικο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, έρευνα κοινής γνώμης της Public Issue, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του προγράμματος της WWF «Καλύτερη Ζωή», έδειξε πως το 37% των Ελλήνων σπαταλά φαγητό τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα, εκ του οποίου ποσοστού το 9% σπαταλά φαγητό 2-3 φορές την εβδομάδα. Τη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού πετούν οι νέοι 18 -34 ετών, ενώ τη μικρότερη οι άνω των 55. Στους κάδους σκουπιδιών καταλήγουν κατά βάση μαγειρεμένα φαγητά, φρούτα και λαχανικά, ενώ ακολουθούν τα γαλακτοκομικά, το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα τρόφιμα που έληξαν ή χάλασαν.

Παράλληλα, οι πολίτες εμφανίζονται αρκετά ενημερωμένοι για τις πρακτικές που μπορούν να αναλάβουν προκειμένου να περιορίσουν τη σπατάλη, όμως ένα 20% συνεχίζει να πηγαίνει για ψώνια χωρίς να έχει σημειώσει αυτά που χρειάζεται, ενώ το 17% δεν καταναλώνει το φαγητό που περίσσεψε.

Έτσι, ακόμη και αυτό το κενό στην ενημέρωση - που φαντάζει μεγάλο για τα δεδομένα της χώρας - φιλοδοξεί να καλύψει το διήμερο φεστιβάλ κατά της σπατάλης φαγητού, που συνδιοργανώνουν η «Καλύτερη Ζωή» και το «Μπορούμε» αυτό το Σαββατοκύριακο στο Impact Hub Athens. Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθούν προβολές πάνω στο θέμα, θα διοργανωθεί βιωματικό εργαστήριο από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο για τη σωστή ανάγνωση των ετικετών των συσκευασιών, ενώ διάσημοι σεφ, ανάμεσα στους οποίους ο Λευτέρης Λαζάρου, θα ενημερώνουν το κοινό για την κατάλληλη χρήση των τροφίμων, ενώ θα εκτελούν συνταγές για την αξιοποίηση του περισσευούμενου φαγητού.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα