Το ΣτΕ βάζει «φρένο» σε ενστάσεις για τις περικοπές μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

Συνταγματικές κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι περικοπές σε επιδόματα και μισθούς που επιβλήθηκαν σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους με την εφαρμογή του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο.

Σε αντίθεση των δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο ακόμα και για εσκεμένη «αντιμνημονιακή» στάση της δικαιοσύνης, το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε τις πρώτες προσφυγές κατά

των περικοπών από τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών και των Ανεξάρτητων Αρχών. Η σημασία της απόφασης είναι εξαιρετικά μεγάλη, καθώς το ανώτατο δικαστήριο με τον τρόπο αυτό απέκλεισε αμετάκλητα κάθε δυνατότητα δικαστικής δικαίωσης των εργαζομένων στο Δημόσιο που ενδέχεται να προσφύγουν για μισθολογικές περικοπές.

Οι ανώτατοι δικαστικοί, υπό την προεδρία του προέδρου του ΣτΕ Σωτήρη Ρίζου, κατέληξαν ύστερα από διάσκεψη αρκετών ωρών σε απόφαση, ότι οι περικοπές σε επιδόματα -κυρίωςαλλά και σε μισθούς, που επιβλήθηκαν σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους με την εφαρμογή του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο, έγιναν στο πλαίσιο του Συντάγματος και δεν εμφανίζουν προβλήματα αντισυνταγματικότητας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, στο σκεπτικό του δικαστηρίου θα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, το Λιμενικό και το Πυροσβεστικό Σώμα τυγχάνουν ειδικής συνταγματικής μεταχείρισης, καθώς στους υπηρετούντες σε αυτά απαγορεύεται το δικαίωμα της απεργίας και κάθε είδους άλλη απασχόληση. Επιπλέον, ο ειδικός χαρακτήρας των σωμάτων αυτών έγκειται στο γεγονός ότι είναι επιφορτισμένα με τη διασφάλιση των συνόρων της χώρας, την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για παροχή εργασίας, όποτε και όταν απαιτηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα