75 βουλευτές της ΝΔ πρότειναν χαράτσι για το 2014 – Γκρίνιαξαν στον Στουρνάρα για τον Φόρο Ακινήτων

Θυελλώδες τετ α τετ με περίπου 75 βουλευτές της ΝΔ είχε χτες το βράδυ στις 20:30 ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όπου συζητήθηκαν οι ενστάσεις των βουλευτών της ΝΔ επί του νέου φόρου ακινήτων. Οι τόνοι ανέβηκαν επικίνδυνα στην οδό Νίκης, με το… ματς να λήγει με ισοπαλία και τις δύο πλευρές να ανανεώνουν το ραντεβού τους για τη Δευτέρα. Το koolnews.gr παρουσιάζει το παρασκήνιο της συνάντησης.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Ήδη πριν από τη

συνάντηση επικρατούσε αναβρασμός στους κόλπους των βουλευτών της ΝΔ. Όλη τη μέρα το κλίμα για τον Υπουργό Οικονομικών ήταν βαρύ και μάλιστα το πρωί 10 από τους 22 βουλευτές της ΝΔ που είχαν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για το φόρο ακινήτων συναντήθηκαν με τον Υπουργό στο γραφείο του. Μάλιστα, βουλευτής που συμμετείχε στη σύσκεψη χαρακτήριζε το νομοσχέδιο απαράδεκτο και σημείωνε πως οι βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν από τον Γιάννη Στουρνάρα φορολογική δικαιοσύνη και λογική.

Πάντως, στο στόχαστρο των Βουλευτών της ΝΔ έχουν μπει και στενοί συνεργάτες του Γιάννη Στουρνάρα με πρώτο τον σύμβουλό του, Νίκο Καραβίτη. Ο κ. Καραβίτης, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, θεωρείται από πολλούς ως ο εμπνευστής του φορολογικού νομοσχεδίου, με το οποίο πλέον μπαίνουν στο στόχαστρο και τα αγροτεμάχια για πρώτη φορά στη φορολογική ιστορία, με αποτέλεσμα πολλά στελέχη του κόμματος να βάλουν ευθέως εναντίον του. Βουλευτές όπως ο Δάνης Τζαμτζής ή ο Ανδρέας Ψυχάρης δεν δίστασαν μάλιστα τη χθεσινή ημέρα να ανοίξουν πυρ κατά του κ. Καραβίτη. Μάλιστα, ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ σχολίασε στο twitter πως «Σύμβουλοι Υπουργών δεν πρέπει να βγαίνουν στα κανάλια», με αφορμή την παρουσία του κ. Καραβίτη στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου.

Χθες λοιπόν, περίπου 70 βουλευτές της ΝΔ συγκεντρώθηκαν στον έκτο όροφο της οδού Νίκης, όπου ο Υπουργός Οικονομικών έγινε δέκτης των παραπόνων τους και έδωσε από τη μεριά του εξηγήσεις και διευκρινήσεις επί του φόρου ακίνητης περιουσίας και της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, η οποία, ακόμα και αν δεν έχει αρχίσει, φαίνεται πως βρίσκεται σε οριακό σημείο. Μάλιστα, πολλοί βουλευτές της ΝΔ «γκρίνιαζαν» πριν τη σύσκεψη για την υπερφορολόγηση που επιβάλλει η κυβέρνηση, ενώ άλλοι διατράνωναν τη βούλησή τους να μην ψηφίσουν άλλα επαχθή μέτρα. Μάλιστα, όπως σημείωναν ορισμένοι, «ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του» και «οι τίμιοι φορολογούμενοι νιώθουν όλο και πιο αδκημένοι». Ακόμα, έτερος βουλευτής σημείωνε πως ο δρόμος είναι ανηφορικός και γι’ αυτό οι βουλευτές της ΝΔ κάνουν προσπάθειες για τις μέγιστες δυνατές διορθώσεις επί των αδικιών.

Πάντως, η αναταραχή συνεχίστηκε και μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, μέχρι τη Δευτέρα-είναι και η προθεσία που ετέθη-, ο Υπουργός Οικονομικών θα έχει στα χέρια του πρόταση 25-30 βουλευτών της ΝΔ, με επικεφαλής τον Δάνη Τζαμτζή, με την οποία θα επεκτείνεται το χαράτσι της ΔΕΗ για έναν ακόμα χρόνο, μειωμένο όμως κατά περίπου 10% και αυξημένο σημαντικά για τις πολύ μεγάλες περιουσίες. Έτσι, επεκτείνοντας τον ορίζοντα εφαρμογής του χαρατσιού, οι βουλευτές της ΝΔ θεωρούν πως μπορεί να γίνει σε βάθος διαβούλευση για τη φύση και τα χαρακτηριστικά του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι βουλευτές της περιφέρειας ζήτησαν από τον Υπουργό Οικονομικών τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης για τα αγροτεμάχια, έτσι ώστε να υπάρξει ελάφρυνση και για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών ενέμεινε στη θέση του, προκαλώντας έτσι τη δυσαρέσκεια βουλευτών όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο οποίος μίλησε εξερχόμενος από το ΥΠΟΙΚ, κ.α. Ο Υπουργός εμφανίστηκε μεν θετικός σε ενδεχόμενες αλλαγές στο νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων, ζήτησε όμως να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες. Τι σημαίνει αυτό; Πρακτικά για κάθε πτυχή του μέτρου που θα ανακαλείται, οι βουλευτές της ΝΔ θα πρέπει να προτείνουν ένα δημοσιονομικά ισοδύναμο έτσι ώστε να μην χαθεί ο στόχος που είναι να βεβαιωθούν 3,5 δις και να εισπραχθούν εν τέλει 2,9 δις.

Όσον αφορά τις ατάκες που ειπώθηκαν, πληροφορίες αναφέρουν πως ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. Σταμενίτης αναφώνησε κάποια θα στιγμή πως «θα μας στείλετε όλους με έμφραγμα», ενώ ο βουλευτής κ. Κέλλας τόνισε σε κάποια φάση έξαλλος πως «θα φορολογήσετε και τον άερα». Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πιο οξύθυμος ήταν ο βουλευτής Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής, ο οποίος πρωτοστατεί τον τελευταίο καιρό στις ερωτήσεις κατά του κ. Στουρνάρα και ο οποίος φέρεται να ύψωσε σημαντικά τον τόνο της φωνής του, καλώντας τον Υπουργό να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές στο φόρο. Πάντως, ο κ. Στουρνάρας πήρε το γνωστό στους συνομιλητές του μειλίχιο ύφος και εξήγησε σε ήρεμους τόνους την κατάσταση αλλά και τη θέση του Υπουργείου, με αποτέλεσμα και η κουβέντα να συνεχιστεί πιο ομαλά.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα