Γιατί στηρίζει τον Σαμαρά ο Καραμανλής – Η μοναχική πορεία της Ντόρας και το παιχνίδι με τη συναίνεση

Το δελτίο Τύπου της ΝΔ περί συνάντησης του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή εξέπληξε πολλούς. Κατά πως φάνηκε, η συνάντηση αυτή εντασσόταν στο πλαίσιο πρωτοβουλιών που προαναγγέλθηκαν μετά το πέρας του άτυπου πολιτικού συμβουλίου του κόμματος. Εκ νέου όμως, στη ΝΔ εμφανίζονται διχασμένοι για το πώς πρέπει να κινηθεί το κόμμα με φόντο την περίφημη «συνεννόηση».

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Στενός συνεργάτης του κυρίου Σαμαρά

έλεγε στο KoolNews.gr χαρακτηριστικά: «Η Ντόρα πηγαίνει στον Τσίπρα και ο Καραμανλής στον Σαμαρά. Πόσο πιο σαφές μπορεί να είναι αυτό;». Η εν λόγω φράση αποδεικνύει και τη δυσαρέσκεια της Συγγρού με την πρώην υπουργό, η οποία, κατά την ηγετική ομάδα της ΝΔ, λειτούργησε πλήρως αντιθεσμικά, δεν ενημέρωσε τον πρόεδρο του κόμματος και επέλεξε μια προσωπική κίνηση, σε μια προσπάθεια εκπροσώπησης του μετριοπαθούς, αστικού κοινού της ΝΔ. Δυσαρέσκεια υπήρχε και για την κίνηση του κυρίου Δένδια να πάει αργότερα το απόγευμα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, όμως το γεγονός πως αυτή η συνάντηση συνέπεσε με τη συνάντηση Σαμαρά-Καραμανλή μετρίασε κάπως τις ενδεχόμενες αντιδράσεις.

Ο κύριος Σαμαράς επέλεξε να δώσει ένα διπλό μήνυμα με την πρόσκληση στον πρώην πρωθυπουργό: αφενός ήθελε να υπογραμμίσει πως σε αυτές τις δραματικές στιγμές για τη χώρα η ΝΔ είναι ενωμένη, αφετέρου να δείξει πως δεν υπάρχει ζήτημα αμφισβήτησής του την ώρα που είναι αβέβαιο σε τι κατάσταση θα βρίσκεται η χώρα τις επόμενες μέρες.

Ο Κώστας Καραμανλής για ποιο λόγο δέχθηκε όμως; Σύμφωνα με την ανάλυση που έκανε άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο που σκέφτεται ο πρώην πρωθυπουργός, ο κύριος Καραμανλής εμφανίζεται αυτή την περίοδο εξαιρετικά ανήσυχος για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ενώ τον προβληματίζει έτι περισσότερο και η κωλυσιεργία της κυβέρνησης να κλείσει τη συμφωνία με τους εταίρους. Επίσης, αποδεχόμενος την πρόσκληση του κυρίου Σαμαρά, κλείνει κάθε συζήτηση για τα εσωτερικά της ΝΔ -την ώρα που η κυρία Μπακογιάννη είχε πριν λίγο συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου- με δεδομένο πως το προηγούμενο διάστημα είχε φουντώσει η σεναριολογία για τη διαδοχή, με κάποιους πιο… προχωρημένους να φτάνουν και στο συμπέρασμα πως ο κύριος Καραμανλής δίνει «δαχτυλίδι» διαδοχής. Κάτι τέτοιο προφανώς δεν ισχύει και η συζήτηση, προς το παρόν τουλάχιστον, έκλεισε.

Η μοναχική πορεία της Ντόρας

Η κίνηση της Ντόρας Μπακογιάννη να πάει στο Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσε την μήνιν πολλών στελεχών της ΝΔ.

Δεν ήταν μόνο ο πρόεδρος της ΝΔ που αρνήθηκε σε πρώτη φάση να της μιλήσει τηλεφωνικά και όταν σήκωσε το τηλέφωνο της είπε σε αυστηρό τόνο πως «θα έπρεπε να με είχες ενημερώσει». Ήταν επίσης συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, οι οποίοι έλεγαν στο KoolNews.gr πως «δεν υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές στη ΝΔ, αυτό κάποιοι πρέπει να το καταλάβουν». Ήταν και μέλη του πολιτικού συμβουλίου που «πυροβόλησαν» στη συνεδρίαση την κυρία Μπακογιάννη, όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Μάκης Βορίδης ή ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Βέβαια και η κυρία Μπακογιάννη εξήλθε από τη συνάντηση προβληματισμένη, καθώς έμεινε με την εντύπωση πως η στρατηγική της κυβέρνησης είναι ανύπαρκτη και συνεπώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Σε κάθε περίπτωσή όμως η κίνησή της να παρακάμψει τον κύριο Σαμαρά και να κλείσει ραντεβού με τον κύριο Τσίπρα ερήμην του, δείχνει πως η κυρία Μπακογιάννη μπαίνει σε μια τροχιά ατομικής κίνησης εντός της ΝΔ.

Διπλή γραμμή για τη συναίνεση

Πάντως, η ΝΔ δεν κινείται με ενιαία γραμμή για την «εθνική συναίνεση». Στο πολιτικό συμβούλιο υπάρχουν δύο γραμμές: σύμφωνα με την πρώτη, ο κύριος Σαμαράς πρέπει να αναλάβει δυναμικές πρωτοβουλίες και να διεκδικήσει ο ίδιος να μπει στο κάδρο της εθνικής συνεννόησης, σύμφωνα με την άλλη θα πρέπει ο κύριος Τσίπρας να κάνει την πρώτη κίνηση και να καλέσει την αξιωματική αντιπολίτευση σε συνεννόηση.

Θιασώτες της πρώτης, πιο «δυναμικής» άποψης, είναι οι κύριοι Μητσοτάκης (ο οποίος ζήτησε από τον κύριο Σαμαρά να συγκεκριμενοποιήσει τι σημαίνει συναίνεση), ο κύριος Κακλαμάνης, η κυρία Κεφαλογιάννη, ενώ ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος κινήθηκε στη λογική της αντιπρότασης ισοδυνάμων από την πλευρά της ΝΔ, πρόταση με την οποία συμφώνησε και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης.

Κατά την άλλη γραμμή, ο πρωθυπουργός είναι αυτός που θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες συνεννόησης και σύγκλισης με την αξιωματική αντιπολίτευση. Χρύσανθος Λαζαρίδης, Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης και Ευάγγελος Μεϊμαράκης είναι αυτής της άποψης, ενώ ακόμα και η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συμφώνησαν πως πρέπει ο κύριος Τσίπρας να κάνει μια κίνηση προς τον κύριο Σαμαρά.

Με αυτά τα δεδομένα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ανοιχτή είναι μια συνάντηση των κυρίων Σαμαρά-Παυλόπουλου, ενώ, αν το επιβάλλουν οι συνθήκες, δεν αποκλείεται η ΝΔ να ζητήσει και προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Αίτημα σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών δεν προβλέπεται.

Πάντως, στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ εμφανιζόταν ιδιαίτερα προβληματισμένος με τις εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο, λέγοντας πως «εμείς τα λέγαμε, κανείς όμως δεν μας πίστευε».

The post Γιατί στηρίζει τον Σαμαρά ο Καραμανλής – Η μοναχική πορεία της Ντόρας και το παιχνίδι με τη συναίνεση appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα