Γιατί κανείς δεν μπορεί να κάνει αντιπολίτευση στον Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, τη Δευτέρα, εκφώνησε ομιλία με τεχνοκρατικό περιεχόμενο.

Ο λόγος του Αλέξη Τσίπρα, δεν θύμισε σε τίποτε τις αντιμνημονιακές ομιλίες του. Ωστόσο ήταν άνετος και επιχείρησε να περάσει προς τα έξω ότι θα είναι αυτός που θα οδηγήσει τη χώρα εκτός μνημονίων, ενώ οι άλλοι θα ακολουθούν.

Γράφει ο Γιώργος Βούλγαρης

Δεν ήταν καθόλου τυχαίο άλλωστε

ότι στήριξε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τη θέση του προέδρου της ΝΔ. Ήξερε πολύ καλά τι έλεγε. Γνώριζε καλά τι έλεγε όταν ζήτησε από τον κ. Μεϊμαράκη ισοδύναμα και συνεννόηση για να βγει η χώρα από την κρίση.

Βέβαια, για λόγους κομματικού συμφέροντος, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στη διάρκεια της διαδικασίας έως και την Τετάρτη - όπου η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης - θα πουν πολλά για τη συμφωνία. Μάταια όμως. Δεν μπορούν να κάνουν τίποτε και το ξέρουν.

Ο λόγος που τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να ασκήσουν το ρόλο τους είναι απλός.

Η ΝΔ και η Μέρκελ

Για να περάσει «απέναντι» η ΝΔ θα πρέπει καταρχάς να απαντήσει σε ένα βασικό ερώτημα: Γιατί θα αρνηθεί να ψηφίσει τη συμφωνία την οποία έχει ήδη ψηφίσει;

Μα φυσικά γιατί αυτό πρέπει να κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα μπορούσε να πει κάποιος. Να ελέγχει την κυβέρνηση.

Στη συγκεκριμένη συγκυρία ωστόσο, υπάρχει μια διαφορά. Όποιος και να είναι ο αρχηγός της ΝΔ – πριν αρχίσει να καταψηφίζει νόμους – θα πρέπει προηγουμένως να έχει σταθεί μπροστά στην Άνγκελα Μέρκελ και να εξηγήσει τη στάση του. Ποιος θα είναι αυτός που θα το πράξει;

Κατά συνέπεια η ΝΔ θα λέει «Όχι» μέχρι εκεί που θα επιτρέπει η κ. Μέρκελ. Στα «Ναι» θα μιλά για το καλό του τόπου και τη συναίνεση.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Τσίπρας, έφερε μια συμφωνία, χωρίς να «ανοίξει μύτη».

Τα συμφέροντα που προωθεί και εξυπηρετεί η Γερμανία, επιθυμούν… ειρήνη. Και στηρίζουν όποιον την εξασφαλίζει.

Γιατί δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, οι λόγοι είναι περίπου οι ίδιοι. Λίγο το αυτί θα τραβήξουν οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, λίγο το χαλί θα κουνήσει η Μέρκελ και όλα θα πάρουν τον δρόμο «της σωτηρίας» της πατρίδας.

Θα μιλήσει η Φώφη Γεννηματά θα αναπτύξει μια αντιπολιτευτική ομιλία αλλά τελικά θα ψηφίσει τα περισσότερα νομοσχέδια. Θα αρκεστεί φυσικά να πει για την προσφορά του κόμματός της στην έξοδο της χώρας από την κρίση, γιατί κάτι θα πρέπει να πει.

Βέβαια, επειδή αυτά δεν λέγονται δημόσια, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - και οι άλλοι - θα λένε ότι δεν ενδιαφέρονται για το πολιτικό όφελος και πως κάνουν εποικοδομητική αντιπολίτευση. Ως εκ τούτου, θα ψηφίζουν όταν κρίνουν πως… σώζεται η Ελλάδα.

Ρυάκι το Ποτάμι – Τα λάθη του Θεοδωράκη

Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, γίνεται… ρυάκι και την ευθύνη την έχει ο ίδιος. Έβαλε από δεξιούς έως αριστερούς μέσα στο κόμμα, δεν είχε προσανατολισμό, ούτε πολιτική πρόταση και σκέψη. Απλά προσπάθησε να ψαρέψει στα θολά νερά του ποταμιού που ίδρυσε. Πότε από δεξιά και πότε από αριστερά. Τελικά αποδεικνύεται στέρνα και πολιτικά ΔΗΜΑΡ. Επίσης, όταν αρχηγός του κόμματος λέει δημόσια στον Τσίπρα «καλώς ήρθες στους ‘’μερκελιστές’’» είναι σαν να υπογράφει την πολιτική καταδίκη του. Όσα αξιόλογα στελέχη και να έχει, η πολιτική γκάφα οδηγεί σε άλλα κόμματα και την αποχή. Δεν χρειάζονται συνέδρια. Φτάνει ένας καθρέφτης.

Η αντιπολίτευση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, σίγουρα, είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να καταψηφίσει – και θα το κάνει – όλα τα νομοσχέδια. Τα ποσοστά σταθερά. Έπειτα από μεγάλη προσπάθεια – και μάλιστα σε τέτοια συγκυρία - παραμένουν χαμηλά.

Έχει και... ξεκάθαρη θέση. Σύμφωνα με τον Περισσό, η χώρα πρέπει να βγει από το ευρώ για να σταματήσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά δεν πρέπει να βγει από το ευρώ γιατί θα ληφθούν πιο αντιλαϊκά μέτρα. Γι’ αυτό, η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ, για να μην συνεχιστούν τα αντιλαϊκά μέτρα.

Αναφορικά με τη Χρυσή Αυγή και την Ένωση Κεντρώων, τα κόμματα που κυβέρνησαν φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για τα ποσοστά τους. Πάντως αντί να αποκλείσουν την ΧΑ, θα ήταν προτιμότερο να την αντιμετωπίσουν πολιτικά, αρχίζοντας από τα νομοσχέδια που έχουν ψηφίσει και δείχνουν πολλά.

Η Χρυσή Αυγή

Η Χρυσή Αυγή, μπορεί να βρίζει, αλλά ούτε αυτή μπορεί να κάνει επι της ουσίας αντιπολίτευση. Αρκεί να υπενθυμίσουμε, ότι σε προεκλογική συνέντευξή του ο Νίκος Μιχαλολιάκος, είπε ότι θα ήταν λάθος εάν η χώρα βγει τώρα από την Ευρωζώνη. Άρα στην ουρά της συμπολίτευσης και αυτή.

Η Ένωση Κεντρώων

Στην Ευρωζώνη επιθυμεί την Ελλάδα και ο Βασίλης Λεβέντης. Οπότε όσο και να φωνάζει μάλλον θυμίζει τη ρήση «σκυλί που γαβγίζει δεν δαγκώνει».

Πέραν αυτών όμως, υπάρχει και κάτι άλλο. Οι δανειστές και κυρίως η Γερμανία, έχουν χαμηλώσει τους τόνους και δίνουν χρόνο στον Αλέξη Τσίπρα. Άρα, έγινε αυτό που θέλουν. Τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση.

The post Γιατί κανείς δεν μπορεί να κάνει αντιπολίτευση στον Τσίπρα appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσίπρα,tsipra