Φοιτητές και παπάδες θα πληρώσουν την Τρόικα

Δίδακτρα για τους αιώνιους φοιτητές των δημοσίων Πανεπιστημίων, διακανονισμό με την Εκκλησία για 50% στις πληρωμές των κληρικών και παράταση της στρατιωτικής θητείας μελετά η κυβέρνηση.Πώς είναι δυνατόν να πέσει μαχαίρι 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στις δαπάνες του κράτους χωρίς να αγγίξει η κυβέρνηση τους μισθούς και τις συντάξεις αλλά και δίχως να προχωρήσει στην επιβολή νέων δυσβάσταχτων φόρων; Όσο απίθανο κι αν ακούγεται, υπάρχουν προτάσεις στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αποφύγει μια ακόμη οριζόντια

περικοπή μισθών μελετά τρεις προτάσεις:

Οι κληρικοί να πληρώνονται μόνο το 50% του μισθού τους από το Δημόσιο και το υπόλοιπο μισό να τους το καταβάλει η ίδια η Εκκλησία.Οι φοιτητές που… παραμένουν για πάντα φοιτητές να πληρώνουν δίδακτρα για τα έτη πέραν των κανονικών χρόνων φοίτησης, αν θέλουν να πάρουν το πτυχίο φυσικά.Οι φαντάροι να υπηρετούν 12 αντί για εννέα μήνες.

Αυτές οι τρεις προτάσεις περιλαμβάνονται στη μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, την οποία είχε παραγγείλει η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου προκειμένου να ευχαριστήσει την Τρόικα καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος των απαιτήσεών της.

Στην συγκεκριμένη έκθεση καταγράφονται μάλιστα κωδικό προς κωδικό όλες οι δαπάνες του προϋπολογισμού. Όσο αφορά στις δαπάνες για τη μισθοδοσία των κληρικών, το κόστος αγγίζει τα 200.000.000 ευρώ καθώς στο μισθολόγιο είναι περίπου 10.000 κληρικοί και 100 αρχιερείς. Στην περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο για κάλυψη μόνο της μισής δαπάνης από το Δημόσιο, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να εξοικονομήσει 100.000.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη πρόταση ωστόσο συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες να προχωρήσει καθώς κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει η Εκκλησία.

Πολλές δυσκολίες θα συναντήσει η κυβέρνηση και στην πρόταση για τους φοιτητές, η οποία είχε εξεταστεί και στο παρελθόν επί υπουργίας της Αννας Διαμαντοπούλου αλλά είχε πέσει πάνω στο τείχος συνταγματικών κωλυμάτων.

Ο εφιάλτης της κυβέρνησης ωστόσο είναι τα στενά περιθώρια χρόνου που της δίνονται για να βρει αυτά τα 11.500.000.000 ευρώ καθώς οι προτάσεις πρέπει να είναι έτοιμες στις 23 Ιουλίου, μια ημέρα πριν την έλευση της Τρόικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα