Έρευνα- σοκ στη Βρετανία: Μία στις τρεις νεαρές γυναίκες πεθαίνουν από το ποτό

Από το 2005 έρευνες έδειξαν κατακόρυφη πτώση στους θανάτους που οφείλονται στον αλκοολισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα ευρήματα της έρευνας αυτής έδειξαν μείωση στους θανάτους που οφείλονται στο αλκοόλ σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και στα δύο φύλα, με εξαίρεση τις γυναίκες που γεννήθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 μέχρι του ’90.

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Επιδημολογίας και Κοινοτικής Υγείας, τα υψηλά ποσοστά θανάτων από αλκοολισμό που σημειώνονται στις νεαρές γυναίκες του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελούν ιδιαίτερα ανησυχητικές ενδείξεις για τη βρετανική κοινωνία, καθώς

έχουν αγγίξει το διόλου ευκαταφρόνητο 40%. Μάλιστα, τα μέλη της επιστημονικής ομάδας που πραγματοποίησαν την εν λόγω έρευνα, κρούουν στην κυβέρνηση τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας άμεση κοινωνικοπολιτική διερεύνηση των αιτίων που προκαλούν αυτό το φαινόμενο.

Η δειγματοληψία της έρευνας προέρχεται από τη Γλασκώβη, το Λίβερπουλ, το Μάντσεστερ και –φυσικά- το Λονδίνο κι έδειξε «θλιβερά» αποτελέσματα για όλες τις πόλεις. Για τι τρεις πρώτες ο λόγος είναι η φτωχή ιατρική περίθαλψη και γενικά μέριμνα του κράτους, αλλά στο Λονδίνο δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτό είναι ο τρόπος ζωής, αλλά και τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας, βιασμών… κλπ. Ειδικά το τελευταίο φαινόμενο ευθύνεται κατά πολύ για τον αλκοολισμό των γυναικών της βρετανικής πρωτεύουσας.

Με αφορμή αυτήν την έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο άρχισαν να τίθενται ερωτήματα ουσίας, σχετικά με την πίεση και τους απίστευτα γρήγορους ρυθμούς ζωής των βρετανικών μεγαλουπόλεων. Παράλληλα, υποστηρίχθηκε πως ευθύνη έχουν και οι άνδρες για το λυπητερό αυτό φαινόμενο, καθώς υποστηρίζεται πως –εντός του οικογενειακού βίου- δε βοηθούν τις συζύγους τους στις υποχρεώσεις του σπιτιού και της οικογένειας, με αποτέλεσμα εκείνες να έχουν, πέρα από το φόρτο εργασίας, και τον επιπρόσθετο φόρτο του νοικοκυριού. Έτσι, «στρέφονται» στον αλκοολισμό, ώστε να βρουν κάπου… παρηγοριά.

Πάντως τα μέλη της ερευνητικής ομάδας κάνουν έκκληση στη βρετανική κυβέρνηση για άμεση μελέτη του φαινομένου, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα