Κυπριακό, Αίγυπτο και Συρία συζήτησαν Βενιζέλος και Νταβούτογλου στην Άγκυρα

Δύο ώρες κράτησε το τετ-α-τετ του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που πέταξε το πρωί στην γειτονική χώρα για ένα ταξίδι αστραπή σκοπό έχει να συζητήσει τα θέματα που έχουν οριστεί στην διπλωματική ατζέντα.

Στις δηλώσεις τους, που θα πραγματοποιηθούν μετά το τέλος της συνάντησης, αναμένεται να κάνουν αναφορά στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα σε Συρία και Αίγυπτο,

καθώς και στις εξελίξεις στις δύο αυτές χώρες που προκαλούν ανησυχία τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στις ΗΠΑ, ενώ οι θέσεις Αθήνας και Άγκυρας δεν ταυτίζονται.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στην συζήτηση που θα γίνει για το Κυπριακό, καθώς από τον Οκτώβριο προβλέπεται επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Η Λευκωσία σκοπεύει να καταθέσει στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. πρόταση για την επιστροφή της Αμμοχώστου πριν από τον Οκτώβριο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιθυμεί να αφήσει το στίγμα του στην προσπάθεια οικοδόμησης θετικού κλίματος με την Τουρκία. Σε αυτή την λογική ήταν και η επίσκεψή του στην Τουρκία ώστε να προλάβει πιθανή έλευση του κ. Νταβούτογλου στην Ελλάδα κατά τον Αύγουστο, όπου και θα εγκαινιαστούν νέα γραφεία της Τουρκικής πρεσβείας στη Αθήνα και θα επισκεφτεί «χώρο προσευχής» μουσουλμάνων στη Θεσσαλονίκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα