Έρχονται νέες συλλήψεις για τα εξοπλιστικά – Επιστρέφουν τις μίζες για να σωθούν

Αυξάνεται διαρκώς η λίστα των συλληφθέντων για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα, μετά τις συλλήψεις του Σωτήρη Εμμανουήλ και του Ιωάννη Μπέλτσιου, ενώ οι αρχές ετοιμάζουν νέα εντάλματα. Την ίδια ώρα, κάποιοι κατηγορούμενοι έχουν ήδη αρχίσει να επιστρέφουν μέρος από τις μίζες στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος προκειμένου να τύχουν καλύτερης

μεταχείρισης από τη δικαιοσύνη.

Τόσο ο Σωτήρης Εμμανουήλ όσο και ο Ιωάννης Μπέλτσιος κρατούνται στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και έχουν πάρει προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή και το Σάββατο αντίστοιχα.

Ο Σωτήρης Εμμανουήλ έχει κατά το παρελθόν διατελέσει πρόεδρος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ενώ ο Ιωάννης Μπέλτσιος ήταν πρώην στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου. Πλέον οι κατηγορίες που βαραίνουν και τους δύο αφορούν σε δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ειδικότερα, για την κατηγορία της δωροδοκίας ο Ιωάννης Μπέλτσιος κατηγορείται ότι από κοινού με δύο αλλοδαπούς (έναν Γερμανό και έναν Αρμένιο) και τρεις Έλληνες, δωροδόκησαν τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Σωτήρη Εμμανουήλ, υποσχόμενοι συνολικά 63.192.691 ευρώ και 2.960.225 ελβετικά φράγκα. Για την νομιμοποίηση κατηγορείται ότι από κοινού με τα ίδια πρόσωπα από το 2000-2007 «ξέπλυναν» το ποσό των 52 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Ιωάννης Μπέλτσιος, είχε διατελέσει γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών το 1988 ενώ είχε καταλάβει πλήθος διοικητικών θέσεων ενώ εμφανίζεται κάποια εποχή και ως ταμίας του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Όπως αναφέρει η RealNews τα ονόματά των δύο συλληφθέντων έχουν εξέχουσα θέση σε καταθέσεις που δόθηκαν από μάρτυρες και κατηγορούμενους ενώπιον της γερμανικής δικαιοσύνης για την διαδρομή της μίζας που δόθηκε προκειμένου να κατασκευαστούν τέσσερα υποβρύχια τύπου 214. Μία σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ της γερμανικής εταιρίας Ferrostaal και των ελληνικών ναυπηγείων.

Η Ferrostaal είναι η εταιρία που καταδικάστηκε στη Γερμανία για τη δωροδοκία του Άκη Τσοχατζόπουλου και άλλων Ελλήνων αξιωματούχων, με ποσό ύψους 84 εκατ. ευρώ για τις δύο συμβάσεις των υποβρυχίων. Το 2000 με την αγορά των τεσσάρων τύπου 214 και το 2002, στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τριών υποβρυχίων, τύπου 209.

Τα εντάλματα για τον Μπέλτσιο και τον Εμμανουήλ έφτασαν την Κυριακή το βράδυ στην Υποδιεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος. Τα σπίτια σε Μαρούσι και Ψυχικό αντίστοιχα μπήκαν σε επιτήρηση από άνδρες της αστυνομίας, οι οποίοι όταν βεβαιώθηκαν ότι και οι δύο βρίσκονται εντός, χτύπησαν την πόρτα με τα εντάλματα και τους ζήτησαν να τους ακολουθήσουν. Δεν προέβαλαν καμία απολύτως αντίσταση.

Την ίδια ώρα τα βήματα του Αντώνης Κάντα που επέστρεψε 10,1 εκ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο παραδεχόμενος ότι προέρχονται από μίζες εξοπλιστικών, ακολουθεί και ο Γιώργος Καμάρης ο οποίος κατηγορείται για την υπόθεση του οπλικού συστήματος Tor M1 και κατέθεσε 7,5 εκατομμύρια ευρώ στο λογαριασμό υπέρ του Δημοσίου, που έχει ανοιχθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Keywords
Τυχαία Θέματα