Ο αληθινός «Λύκος της Wall Street» – Κυκλόφόρησε στην Ελλάδα η αυτοβιογραφία του Τζόρνταν Μπέλφορντ

Η αυτοβιογραφία του αδίστακτου Νεοϋορκέζου που από το τίποτα απέκτησε απίστευτα πολλά λεφτά ξεπλένοντας μαύρο χρήμα και πουλώντας μετοχές - φούσκες, κυκλοφόρησε στην Ελλάδα.Το βιβλίο αφηγείται την αληθινή ιστορία του φτωχού Τζόρνταν Μπέλφορντ που παράτησε την οδοντιατρική και έγινε χρηματιστής, που από το μηδέν έφθασε στο άπειρο του κέρδους χάρη στην ευφυΐα του, τον κυνισμό του και την απληστία του. Η απληστία

του που τον οδήγησε στα ναρκωτικά, το κυνικό σεξ και στην μανία για τις επίγειες απολαύσεις. Τα υπερπολυτελή αυτοκίνητα, οι απέραντες επαύλεις της ματαιοδοξίας, οι καλλονές της κοκαΐνης, τα ακριβά ρολόγια εκατομμυρίων και το ακριβό γιοτ που βούλιαξε επίτηδες να εισπράξει την αποζημίωση. Αυτός ήταν ο Τζόρνταν Μπέλφορντ που ήθελε να έχει τα πάντα, ήθελε να κάνει τα πάντα και θυσίαζε τα πάντα για να τα αποκτήσει. Η προσωπική του ηθική χάθηκε μέσα στα «πράσινα χαρτιά» που ήθελε να κερδίζει με μανία και δεν υπολόγιζε τίποτα μπροστά σε αυτά. Όσα και να είχε ήθελε μονίμως παραπάνω.

Όλα αυτά συνέβησαν την δεκαετία '80 - '90, όταν άρχισε να εμφανίζεται ο πλουτισμός με πολύ γρήγορο ρυθμό μέσω του χρηματιστηρίου. Τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο χρηματιστής άνθρωπος, ο τύπος με το μοντέρνο κουστούμι και το ρόλεξ που ήταν ζηλευτός από όλους, που κατάφερνε να βγάζει αμύθητα πλούτη στο άψε σβήσε.

Ο συγγραφέας με μοναδική παραστατικότητα, σαρκασμό και χιούμορ παρασύρει τον αναγνώστη στο κόσμο του λαμπερού βρώμικου χρήματος. Μέσα στις εταιρείες που βασίζουν τα κέρδη τους στις αστραπιαίες πωλήσεις και καταρτίζονται από ανθρώπους με ταλέντο στην επικοινωνία που καταφέρνουν να πείθουν από ανίδεους αγοραστές μέχρι λεφτάδες.

Η αφήγηση του Μπέλφορντ ξεκινάει από την πρώτη του μέρα στη δουλειά, στις 4 Μαΐου 1987 όπου βρέθηκε στον 23ο όροφο του ουρανοξύστη που βρίσκεται στην Πέμπτη Λεωφόρο του Μανχάταν. Ο 24χρονος Τζόρνταν βρέθηκε σε ένα λαβύρινθο γραφείων με καμιά 70αρια χρηματιστές που ούρλιαζαν υπέρ των ομολόγων υψηλού κινδύνου που απέφεραν εκείνη την ημέρα σε πολλούς... μόνο ένα εκατομμύριο δολάρια. Μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να έχει υπό την δούλεψη του, τους μισούς από αυτούς καθώς ίδρυσε την Stratton Oakmont όπου η τηλεφωνήτρια της εταιρείας έβγαζε 100.000 δολάρια την ημέρα παίζοντας τις μετοχές. Ο ίδιος έβγαζε 20 εκατομμύρια το χρόνο που του επέτρεπαν να έχει ότι ήθελε. Το υπερπολυτελές σπίτι όπου είχε ένα στρατό από υπηρέτριες και τον περίμενε η γυναίκα του που ανέτρεφε την κόρη τους και ανεχόταν την σχέση του με φωτομοντέλο και τα έκτακτα ραντεβουδάκια με τις υπαλλήλους της Stratτon.

Ο Τζόρνταν Μπέλφορντ με την αρραβωνιαστικιά του και μία βοηθό του στην Καλιφόρνια

Τότε η αφήγηση αρχίζει να γίνεται μαρτυρία για τον τρόπο με τον οποίο έβγαζε τα κέρδη του δουλεύοντας για την προώθηση της μετοχής μιας παραφουσκωμένης από τη διαφήμιση εταιρείας παπουτσιών. Με περισσότερα από οχτώ εκατομμύρια μετοχές να αλλάζουν χέρια έχοντας ως τιμή εκκίνησης τα 19 δολάρια και εκτοξεύοντας τες 500% την κάθε μετοχή μέσα σε μία μέρα. Η συγκεκριμένη άνοδος αποτελεί το παγκόσμιο ρεκόρ!

«Στεκόμουν στην αίθουσα συνεδριάσεων με την πλάτη ακουμπισμένη ανέμελα στην τζαμαρία και τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος μου. Ήταν η στάση του ισχυρού πολεμιστή μετά τη συμπλοκή. Ο βρυχηθμός της αίθουσας δεν είχε κοπάσει ακόμη. Έχωσα το δεξί μου χέρι στην τσέπη του παντελονιού μου για να βεβαιωθώ ότι τα έξι Lude βρίσκονταν ακόμη εκεί. Τα Quaalude εξαφανίζονταν είτε επειδή κάποιος φίλος τα βούταγε, είτε ήμουν τόσο μαστουρωμένος , ώστε δεν θυμόμουν πως τα είχα καταπιεί. Αυτή ήταν η τέταρτη φάση και ίσως η πιο επικίνδυνη του ναρκωτικού- θεού μου. Η πρώτη ήταν ένα είδος τσουξίματος, η δεύτερη το ψεύδισμα, ύστερα η σιελόρροια και στη συνέχεια η αμνησία» εξομολογείται ο συγγραφέας και συνεχίζει περιγράφοντας το έθιμο που ήθελε μία από τις νεαρές βοηθούς του που είχε ανάγκη από μετρητά, να κάθεται σε ένα σκαμνί της αίθουσας φορώντας ένα βραζιλιάνικο μπικίνι και να της ξυρίζουν το κεφάλι προκειμένου να κερδίσει 10.000 δολάρια. Έπειτα πληρώνουν ένα νάνο για να τον πετάνε θριαμβευτικά μέσα στην αίθουσα, έτσι για να διασκεδάσουν. Μάλιστα, πριν από την έλευση του στο χώρο, ο Μπέλφορντ συζητάει με τους συνεργάτες του το πως θα συμπεριφερθούν στο νάνο για να μην παρεξηγηθεί από την πράξη τους. Οι πιο ανυπόμονοι της παρέας επισκέπτονταν το γυάλινο ασανσέρ που υπήρχε μέσα μία υπάλληλος που τους ικανοποιούσε θριαμβευτικά ενώ οι υπόλοιποι έπαιρναν μάτι.

Ο Μπέλφορντ φανερώνει με κάθε λεπτομέρεια την λειτουργία του συστήματος απόκρυψης χρημάτων με τις απάτες υψηλού επιπέδου, μιλώντας για θυρίδες - καταφύγια στις βελγικές τράπεζες, για τους πλαστογράφους των επενδυτικών συμβολαίων και τους κομπιναδόρους των τραπεζών. Την προσπάθεια του να αποφύγει τις ελεγκτικές αρχές εξαγοράζοντας ομοσπονδιακούς υπαλλήλους, την μεταφορά παράνομων χρημάτων σε πολλές τράπεζες του κόσμου προκειμένου να χαθούν τα ίχνη τους, το χρηματιστηριακό παιχνίδι με επιχειρήσεις που λειτουργούσαν σαν βιτρίνες, το κόλπο να βρίσκεται και στις πλευρές τις συναλλαγής δηλαδή και πωλητής και αγοραστής μέσω θυγατρικών διοχετεύοντας τα κέρδη σε χώρες μηδενικής φορολόγησης, την εκτύπωση εικονικών τιμολογίων, την σύνταξη εγγράφων για αγοραπωλησίες ανύπαρκτων προϊόντων.

Κάποια στιγμή τα πράγματα έφθασαν στο απροχώρητο με την υγεία του. Η συνεχής κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών τον εξευτέλιζε στους πάντες. Η στιγμή που αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο ζωής του για την υγεία του, ήταν η ντροπή που ένοιωσε όταν περίμενε την γυναίκα του να γεννήσει στο μαιευτήριο τον γιο τους και επειδή δεν άντεξε την χαρά πήρε κοκαΐνη. Τελικά μπήκε σε κλινική απεξάρτησης και μόλις ξεκίνησε μία ήρεμη ζωή, συνελήφθη από το FBI κατηγορούμενος για οικονομικά εγκλήματα. Πλήρωσε 110 εκατομμύρια δολάρια σε επενδυτές που είχε καταστρέψει και κάθισε στη φυλακή μόλις για δύο χρόνια επειδή αποκάλυψε τους συνεργάτες του. Μόλις βγήκε άρχισε να κάνει διαλέξεις για τις πωλήσεις και να γράφει βιβλία.

Το γράψιμο του Τζόρνταν Μπέλφορντ είναι μοναδικά άμεσο αν και φλυαρεί σε κάποια σημεία, γεγονός που παραδέχτηκε και ο ίδιος. Στο τέλος του βιβλίου δεν παραλείπει να ευχαριστήσει την επιμελήτρια που έκανε την δουλειά τριών ανθρώπων, κόβοντας 700 σελίδες από το χειρόγραφο των 1.200 σελίδων.

Με την κυκλοφορία της ταινίας «Ο Λύκος της Wall Street» που είναι βασισμένη στην αυτοβιογραφία του Μπέλφορντ, πολλοί έσπευσαν να πουν ότι ο αδίστακτος χρηματιστής κερδίζει και πάλι πολλά χρήματα εκμεταλλευόμενος την ιστορία του που μάλιστα, την δραματοποίησε και πάρα πολύ. Ο ίδιος διέψευσε τα συγκεκριμένα λόγια λέγοντας ότι δεν πήρε καθόλου χρήματα για την ταινία. Εν τέλει όμως το σίγουρο είναι ένα: Η Wall Street μπορεί να έχασε έναν αδίστακτο χρηματιστή αλλά κέρδισε έναν ειλικρινή και καλό λογοτέχνη.

Η αυτοβιογραφία του Τζόρνταν Μπέλφορντ με τίτλο «Ο Λύκος της Wall Street» κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση Σώτης Τριανταφύλλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα