Ενεργειακή ασφάλεια και ΝΑΤΟ

Ενδιαφέροντα και εξαιρετικά σημαντικά όσα είδαν το φως της δημοσιότητος τα τελευταία 24ωρα σχετικά με τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες που φαίνεται να υπάρχουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την ελληνική αποκλειστική οικονομική ζώνη. Στο Ιόνιο και στην περιοχή νότια της Κρήτης οι ενδείξεις είναι σαφείς για ύπαρξη κοιτασμάτων.

Γράφει

ο Γιώργος Βλαβιανός

Η Ελλάδα είναι πλέον παράγοντας στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνδυασμό και με την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ που θα μεταφέρει το αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Όλα αυτά ανοίγουν σίγουρα νέες δυνατότητες και έχουν άμεση σχέση με την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την απασχόληση. Οι ελληνικές κυβερνήσεις χρειάζεται να κινηθούν με τεκμηριωμένο τρόπο ώστε να αποκτήσουμε το ρόλο που μας αναλογεί στην ενεργειακή κοινότητα.

Οι ειδήσεις αυτές μου έφεραν στη μνήμη συζητήσεις για τις νέες προκλήσεις που υπάρχουν σήμερα στο νότο της Ευρώπης. Σύμφωνα με αναλύσεις που είδαν το φως της δημοσιότητος το ΝΑΤΟ ίσως να πρέπει μελλοντικά να εντείνει τον έλεγχο του σε περιοχές της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Σε πρόσφατη συνάντηση στρατηγών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες εξετάσθηκαν διεξοδικά οι κίνδυνοι που μπορεί να υπάρξουν σε μία περίοδο έως και δέκα χρόνων από σήμερα. Τρομοκρατικές οργανώσεις έχοντας να αντιμετωπίσουν αδύναμες κυβερνήσεις ή ακυβέρνητες μεγάλες γεωγραφικές περιοχές έχουν κατορθώσει να τις χρησιμοποιούν σαν «ασφαλείς παραδείσους».

Όπως ειπώθηκε στη συγκεκριμένη συνάντηση το ΝΑΤΟ αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι δημιουργείται πρόβλημα στη νότια περιοχή του. Οι συζητήσεις αυτές σίγουρα αφορούν και τη χώρα μας καθώς τα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, τώρα μάλιστα που οι εκθέσεις των ξένων εταιρειών μιλούν για μεγάλες πιθανότητες ευρέσεως πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα καταστούν πρώτιστης σημασίας.

Το διαβάσαμε στο ant1news.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα