Ένας άνθρωπος σε πανικό

Δεν γνωρίζω αν μιλάμε για την αρχή του τέλους της Χρυσής Αυγής, χωρίς αμφιβολία πάντως ζούμε μέρες με εξαιρετική σημασία για τον ιστορικό του μέλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο, διακρίνω πλέον και το φόβο στα μάτια των ανθρώπων της Χρυσής Αυγής. Αλήθεια, φοβούνται αυτοί οι άνθρωποι το πολιτικό περιθώριο; Όχι, σε καμία περίπτωση.

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

Σ’ αυτό βρίσκονταν άλλωστε

από τη στιγμή της ίδρυσης του κόμματός τους μέχρι και το 2012. Μέσα σε ένα χρόνο όμως συνήθισαν αλλιώς. Μπόρεσαν να εκτελέσουν το σχέδιό τους με μαθηματική ακρίβεια αλλά και πολύ πιο εύκολα. Πλέον διαθέτουν κρατική χρηματοδότηση αλλά κυρίως ομπρέλα μπροστά στις διώξεις από την πολιτεία, ήτοι τη βουλευτική ασυλία. Κατάφεραν έτσι να οργανωθούν περαιτέρω και από κόμμα του περιθωρίου να μετατραπούν σε μια οργανωμένη συμμορία, η οποία εκτελεί καταδρομικές επιχειρήσεις.

>Πλέον όμως αυτές οι επιχειρήσεις είναι grand-scale και αυτό οφείλεται σε ένα σημείο των καιρών: η Χρυσή Αυγή έγινε μόδα και έτσι κατάφερε να διεισδύσει σε πολλές κοινωνικές δομές-και το πιο σημαντικό είναι ότι διείσδυσε στα σχολεία. Η άλλοτε περιθωριακή οργάνωση έγινε πλέον ένα πολιτικό-και άκρως επικίνδυνο-trend. Στο πρόσωπο του Νίκου Μιχαλολιάκου βλέπω σχηματισμένο τον πανικό, κάθε φορά που μιλάει τις τελευταίες μέρες. Έτσι και χτες. Κάλεσε τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ στο περιστύλιο-όπου γίνονται δηλώσεις σε περιστάσεις σοβαρής πολιτικής κρίσης-και προέβη σε μια σιβυλλική δήλωση. Με απλά λόγια μας είπε πως η Χρυσή Αυγή δεν θα διστάσει να προβεί σε παραίτηση του συνόλου της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας τις επόμενες μέρες ή, όπως είπε αργά το βράδυ σε διαδικτυακή εκπομπή, μπορεί από το κόμμα να παραιτείται κάθε μήνα και ένας Βουλευτής, κάτι σαν το μαρτύριο της σταγόνας δηλαδή.

Προφανώς, αυτά τα λεγόμενα στερούνται λογικής και καταδεικνύουν πως αυτή η στρατηγική του κυρίου Μιχαλολιάκου είναι το ύστατο χαρτί που έχει να παίξει, την ώρα που οι δικαστικές αρχές φέρονται να «ακουμπούν» βουλευτές του κόμματός του. Ποιος είναι ο στόχος του Γενικού Γραμματέα της Χρυσής Αυγής; Να δώσει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση του στυλ «σταματήστε τις διώξεις αλλιώς θα προκαλέσω αποσταθεροποίηση στη χώρα». Δεν φαίνεται να καταλαβαίνει όμως πως η ΝΔ έχει ανοιχτεί πολύ για να κάνει πίσω. Μετά από ένα χρόνο, ας πούμε, «αμυντικής προσέγγισης» απέναντι στους νεοναζί η κυβέρνηση περνά στην αντεπίθεση και προτίθεται να χρησιμοποιήσει όσα μέσα διαθέτει, νομικά και πολιτικά.

«Δεν κάνουμε βήμα πίσω» μου είπε τις προηγούμενες μέρες κυβερνητικός παράγοντας. Σχηματίζω τη γνώμη τις τελευταίες μέρες πως στη ΝΔ έχουν αποφασίσει να τελειώσουν με το νεοναζιστικό μόρφωμα με το όνομα Χρυσή Αυγή και έτσι είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν το σχοινί μέχρι τέλος. Με απλά λόγια, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και το κόμμα του βρίσκονται στα σχοινιά και είναι άσχημα στριμωγμένοι. Από δικονομικής άποψης, η δικαιοσύνη δένει το φάκελο της Χρυσής Αυγής κάθε μέρα και με περισσότερα στοιχεία. Όπως πληροφορούμαι, το τελειωτικό χτύπημα μπορεί να δοθεί όταν ανοίξουν τα αρχεία των τηλεφωνικών συνομιλιών που καταγράφει η ΕΥΠ, όπως γίνεται με όλους τους βουλευτές για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Από πολιτικής άποψης τώρα, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δεν προτίθενται να κάνουν το χατίρι της νεοναζιστικής συμμορίας του κ. Μιχαλολίακου και δεν θα κωλυσιεργήσουν, ακόμα και αν η Χρυσή Αυγή πραγματοποιήσει την απειλή της για παραίτηση όλων των βουλευτών της, άπαξ ή σταδιακά. Για πρόωρες εκλογές πάντως ούτε συζήτηση. Αυτό εν πρώτοις θα ήταν βούτυρο στο ψωμί της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δημοσκοπικά δεδομένα, το νεοναζιστικό μόρφωμα μπορεί να συγκέντρωνε τα ποσοστά που έλαβε στις εκλογές του 2012 και αυτό θα αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό επιχείρημα στη φαρέτρα του κ. Μιχαλολιάκου. Λαϊκή νομιμοποίηση δηλαδή, τα σκυλιά δεμένα και συνεχίζουμε στο ίδιο τέμπο.

Γι’ αυτό και παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές ορισμένων κύκλων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που κάνουμε στο koolnews, ο Πρωθυπουργός μπορεί να μεν να έχει γίνει κοινωνός τέτοιων σεναρίων, αρνείται όμως κάθετα να ενδώσει. Και σε αυτή του τη στάση έχει αρωγό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο τις τελευταίες μέρες υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, έτσι ώστε οι δύο πολιτικοί να κινούνται με κοινό βήμα. Θα πέσει στο κενό λοιπόν και ο τελευταίος εκβιασμός της Χρυσής Αυγής; Θυμηθείτε, σε περίπτωση που οδηγηθούμε σε εκλογές στις περιφέρειες, η Χρυσή Αυγή θα μείνει κατά πάσα πιθανότητα χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και κυρίως χωρίς βουλευτική ασυλία και κρατική χρηματοδότηση.

Δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του κ. Μιχαλολιάκου τις ερχόμενες μέρες, όταν και, σύμφωνα με πληροφορίες, η δικαιοσύνη θα έχει περισσότερα στοιχεία για τη δράση της Χρυσής Αυγής. Για την ώρα πάντως, ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής μοιάζει να πέφτει μόνος του μέσα στην παγίδα που έστησε αυτός στο πολιτικό σύστημα. Πλέον, είναι ένας άνθρωπος σε πανικό…

Keywords
Τυχαία Θέματα