Εκτός από την Ελλάδα ζητείται οξυγόνο και εντός της Νέας Δημοκρατίας

«Οξυγόνο για την Ελλάδα μας». Αυτό είναι το σύνθημα που επέλεξαν για το 10ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ηγετική ομάδα της Συγγρού. Πλην όμως, η σωρεία κωμικοτραγικών εξελίξεων, τόσο στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, όσο και σε ορισμένες περιπτώσεις στη διαδικασία ανάδειξης επικεφαλής ΝΟΔΕ

ανά την επικράτεια, αποδεικνύει πως, παρά τη σαφή πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να επιφέρει σημαντικές και δομικές καταστατικές αλλαγές στο κόμμα στο ερχόμενο συνέδριο, η ΝΔ χρίζει άμεσα…οξυγόνου με τη σειρά της, καθώς με την πρώτη ευκαιρία βγαίνουν και πάλι στο προσκήνιο τα ισχυρά κατάλοιπα εσωστρέφειας και αδιαφανών εσωκομματικών διαδικασιών.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ιανουάριο έδωσε την εντύπωση πως και μόνο με αυτό το γεγονός η ΝΔ θα άλλαζε εν τη μια νυκτί και θα απαλλασσόταν από όλες τις παθογένειες που την διακατείχαν τα προηγούμενα χρόνια. Κάτι τέτοιο, όπως πολύ γρήγορα αποδείχθηκε, ήταν μια υπεραισιόδοξη εκτίμηση. Οι εξελίξεις στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, αλλά και κατά τη διαδικασία της ανάδειξης προέδρων ΝΟΔΕ, η οποία επίσης σημαδεύτηκε από εσωκομματικές συγκρούσεις και συγκροτημένες κινήσεις μηχανισμών, με φόντο τον έλεγχο των επιμέρους εσωκομματικών ισορροπιών, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Βέβαια, όλα τα παραπάνω αποτελούν μεγάλη αντίστιξη σε σχέση με τις καταστατικές αλλαγές που πρόκειται να εισηγηθεί στο τακτικό συνέδριο της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν τη φυσιογνωμία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Καταστατικές τομές με σφραγίδα Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει επενδύσει ιδιαίτερα στο επερχόμενο συνέδριο, καθώς επιθυμεί να εισηγηθεί και να περάσει καταστατικές αλλαγές, οι οποίες θα αλλάζουν επί τα βελτίω τη φυσιογνωμία της ΝΔ. Η πρώτη και κυριότερη αλλαγή έχει να κάνει με τη θητεία του προέδρου της ΝΔ, η οποία πλέον θα είναι πενταετής, αρχής γενομένης αναδρομικά από τις 10/1. Σε περίπτωση που ο πρόεδρος της ΝΔ είναι πρωθυπουργός και συμπληρώσει πενταετία, η θητεία του αυτοδίκαια θα παρατείνεται, αλλά σε περίπτωση ήττας σε εθνικές εκλογές, θα προκηρύσσονται άμεσα οι προβλεπόμενες καταστατικές διαδικασίες για την ανάδειξη αρχηγού. Και μπορεί κάτι τέτοιο να προκαλεί φαινομενική αστάθεια, πλην όμως ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να δείξει πως δεν είναι «παντρεμένος με την καρέκλα του» και προτίθεται να επιμείνει στην εν λόγω διάταξη. Επίσης, θα καθιερωθεί ένα ιδιότυπο «μητρώο μελών», στο οποίο θα εγγράφονται και όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στην εκλεκτορική διαδικασία και το οποίο θα κλείνει σε ένα εύλογο χρονικό σημείο, πριν τις εσωκομματικές κάλπες για τον πρόεδρο.

Παράλληλα, θα ορίζεται καταστατικά η απαγόρευση περαιτέρω τραπεζικού δανεισμού, συνδυαστικά με την αυτοχρηματοδότηση του κόμματος, ενώ προωθείται η μείωση των μελών της Πολιτικής Επιτροπής. Η βασική πρόταση περιλαμβάνει 100 θέσεις αιρετών μελών και 100 ex officio, αν και πολλοί είναι εκείνοι εντός της ΝΔ που πιστεύουν πως ο αριθμός αυτός θα ανέβει λίγο και για τις δύο κατηγορίες μελών. Το συνέδριο του κόμματος θα γίνεται σε ετήσια βάση και θα έχει τον χαρακτήρα της συνδιάσκεψης, ενώ η βασική σκέψη θέλει τα όργανα του κόμματος να αναδεικνύονται ανά δύο χρόνια. Θα καθιερωθεί, επίσης, το ασυμβίβαστο μεταξύ κομβικών κομματικών θέσεων και θέσεων στον κρατικό μηχανισμό.

Τέλος, αλλαγή θα υπάρξει στην Εκτελεστική Γραμματεία, ο αριθμός των μελών της οποίας θα μειωθεί και θα αποτελείται πλέον από τέσσερις αιρετούς από την Κ.Ο., τέσσερις από το συνέδριο, τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής και κατά πάσα πιθανότητα και του αντιπροέδρους του κόμματος. Ως προς το ζήτημα των αντιπροέδρων, έχει ξεκινήσει στο εσωτερικό της ΝΔ μια συζήτηση για διεύρυνση του σχήματος, με την προσθήκη και άλλων, στα πρότυπα π.χ. του γερμανικού CDU, πλην όμως στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη δεν επιβεβαιώνουν τη σχετική φημολογία, λέγοντας πως το ζήτημα δεν έχει τεθεί σε συσκέψεις.

Έξαλλοι στον τρίτο όροφο της Συγγρού με τα τεκταινόμενα στην ΟΝΝΕΔ

Παρά τις καταστατικές αλλαγές που προωθούνται, όμως, στο εσωτερικό της ηγετικής ομάδας της ΝΔ είναι έξω φρενών με τα όσα συνέβησαν στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ και από το βράδυ του Σαββάτου μετέφερε με λεπτομέρειες το KoolNews.gr. Η αδυναμία των «ομάδων» του συνεδρίου να καταλήξουν στον αριθμό των μελών της Κεντρικής Επιτροπής οδήγησε σε φιάσκο, με το συνέδριο να διαλύεται, χωρίς να έχουν γίνει οι ψηφοφορίες, κάτι που επιβεβαίωνε το βράδυ της Κυριακής και ο αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Πάρις Σκιαδόπουλος. Η συνέχεια όμως ήταν ακόμα καλύτερη: Περίπου στις 02:00, ξημερώματα Κυριακής, η ΟΝΝΕΔ ενημέρωνε πως…ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου με καθυστέρηση λόγω τεχνικών προβλημάτων, ενώ το μεσημέρι της Κυριακής έφτασε και πανηγυρικό δελτίο Τύπου για τη μείωση του αριθμού των μελών της Κ.Ε. σε 120 από 180, ενώ τα ονόματα όσων εξελέγησαν στην Π.Ε. της ΝΔ, αλλά και στην Κ.Ε. ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με τα όσα πληροφορείται το KoolNews.gr, ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν από το Σάββατο το βράδυ έξαλλος με την κατάσταση, ενώ συνεργάτες του μιλούσαν για διαδικασίες και συμπεριφορές που δεν έχουν θέση στη ΝΔ που ανοικοδομείται. Ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι, αν ο κ. Μητσοτάκης θα αποδεχθεί δημοσίως το αποτέλεσμα που ανακοίνωσε η ΟΝΝΕΔ, κάτι που θεωρείται δύσκολο. Σε κάθε περίπτωση όμως θα ζητήσει και εξηγήσεις από τον πρόεδρο της νεολαίας Βασίλη Γεωργιάδη, ο οποίος, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, μιλούσε την Κυριακή για μια νεολαία που είναι «μια γροθιά», σε πείσμα όσων έβλεπαν…φιάσκο. Βεβαίως, από το μεσημέρι και μετά, ήταν εκατοντάδες, δημόσια και ιδιωτικά, οι εκφράσεις οργής τόσο από επιτελικά στελέχη της ΟΝΝΕΔ όσο και από κεντρικά στελέχη της ΝΔ, με το καζάνι να βράζει, ενώ σε εξαιρετικά δυσμενή θέση βρίσκεται και ο γραμματέας της Π.Ε. της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος δέχεται βέλη από πολλές και διαφορετικές πλευρές.

Ευτράπελα και στις ΝΟΔΕ

Παράλληλα με την ΟΝΝΕΔ, την ανάγκη…εσωκομματικού οξυγόνου ήρθε να ενισχύσει και η διαδικασία για την ανάδειξη των επικεφαλής των Νομαρχιακών Οργανώσεων (ΝΟΔΕ), όπου οι μηχανισμοί μπήκαν εκ νέου μπροστά, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταγγέλλουν μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις. Εκ νέου, στο στόχαστρο έχει μπει ο γραμματέας Οργανωτικού της ΝΔ Βασίλης Σπανάκης, αν και ο ίδιος, αλλά και η ηγετική ομάδα της ΝΔ εμφανίζεται συνολικά ικανοποιημένη από τη διαδικασία, αλλά και από την ανανέωση που επήλθε στους προέδρους των ΝΟΔΕ. Φυσικά, δεν έλειψαν και τα ευτράπελα, όπως στην Β1 Νομαρχιακή της Αττικής, όπου, λόγω ισοψηφίας, ο πρόεδρος βγήκε με στρίψιμο του νομίσματος (προβλέπεται καταστατικά), ενώ στις ΝΟΔΕ Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας εστάλη εγκύκλιος από το κόμμα περί «κατάργησης» των εκπροσώπων της ΟΝΝΕΔ από τη διαδικασία.

The post Εκτός από την Ελλάδα ζητείται οξυγόνο και εντός της Νέας Δημοκρατίας appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα