Έκθεση κόλαφος για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του Ρουπακιώτη

Έκθεση κόλαφο για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του Αντώνη Ρουπακιώτη συνέταξε η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, η οποία εντόπισε πλήθος αντισυνταγματικών διατάξεων και αορίστων αναφορών.

Οι συντάκτες της έκθεσης, μεταξύ άλλων, βάζουν οριστική ταφόπλακα στο προωθούμενο σχέδιο νόμου, αφού τονίζει ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο «αντιμετωπίζει με επάρκεια τα περισσότερα θέματα του υπό επεξεργασία σχεδίου νόμου», εξηγώντας πως το μόνο που απαιτείται είναι ορισμένες μικροπροσθήκες στον νόμο 27/1979.

Πιο αναλυτικά, η ΚΕΝΕ τονίζει μεταξύ άλλων ότι το αντιρατσιστικό

«δεν είναι απολύτως συμβατό με το άρθρο 14 παρ. 1 του Συντάγματος» και εξηγεί πως «η ποινικοποίηση της διαλαμβανόμενης στην παρ.1 συμπεριφοράς με εκφορά ρατσιστικού ή ξενοφοβικού λόγου με τη συγκεκριμένη και σε πολλά σημεία αόριστη διατύπωση του κειμένου του σχεδίου νόμου, σύμφωνα με όσα εκτίθενται και στις παρ. 3 και 4 των παρατηρήσεων, πρέπει να θεωρηθεί ότι βρίσκεται εκτός του προστατευτικού πεδίου της συνταγματικής διάταξης του άρθρου 14. Κι αυτό γιατί προσβάλλει τον πυρήνα της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας της έκφρασης με κίνδυνο να εκτεθούν σε διώξεις και να τιμωρηθούν πρόσωπα που διατυπώνουν έστω και με οξύ ύφος ακόμα και επιστημονικές απόψεις για τα θέματα αυτά».

Επιπροσθέτως, εξηγείται ότι η διάταξη που αναφέρει ότι με υπουργική απόφαση μπορεί να επιβληθεί η διάλυση ενώσεων προσώπων έρχεται σε σύγκρουση με τα άρθρο 3 του Συντάγματος που αναφέρει ότι η διάλυση μπορεί να επέλθει μόνο με δικαστική απόφαση ενώ σημειώνεται ότι «πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής η περίπτωση επιβολής κυρώσεων σε νομικό πρόσωπο ή ένωση προσώπων όταν πρόκειται για παραβατική ατομική συμπεριφορά φυσικού προσώπου» και σε άλλο σημείο τονίζεται πως «… αυτό γίνεται ακόμα εντονότερο όταν πρόκειται για ένωση προσώπων, τα μέλη της οποίας μπορεί να είναι από ελάχιστα έως και αριθμός πολύ μεγάλος (πχ κόμματα)».

Keywords
Τυχαία Θέματα