Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup πριν από τα μεσάνυχτα που λήγει το πρόγραμμα – Θα συζητηθεί η νέα πρόταση

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 20:00 αναμένεται να διενεργηθεί με αντικείμενο την επίσημη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στον ESM για διετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα και πρόβλεψη γι’ αναδιάρθρωση του χρέους.

Όπως και να έχει, το ζήτημα που τίθεται είναι πως εκ του καταστατικού του ESM δεν μπορεί να υπάρξει καμία χρηματοδότηση προς χώρα χωρίς να συναφθεί MoU (Memorandum

of Understanding).

Του Γιώργου Ευγενίδη

Δηλαδή, με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός ζητά ένα διετές Μνημόνιο με επαρκή χρηματοδότηση και ρύθμιση για το χρέος. Αυτό που επίσης όμως δεν αναφέρει η ελληνική κυβέρνηση είναι πως η σύναψη Μνημονίου με τον ESM προϋποθέτει κατάρτιση λίστας με conditionalities, με συγκεκριμένες υποχρεώσεις του δανειζόμενου δηλαδή.

Αυτό ξεκαθαρίζουν και στελέχη των θεσμών, σε μια πρώτη αντίδρασή τους, αναφέροντας επί της ουσίας πως πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία δεν μπορεί να γίνει δεκτή αμέσως.

Σε κάθε περίπτωση, ήδη στην Αθήνα γίνεται λόγο και για τακτικό ελιγμό του πρωθυπουργού την ύστατη ώρα: προτείνει ένα σχέδιο, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, με απευθείας χρηματοδότηση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, αφήνοντας παράλληλα το δεύτερο πρόγραμμα να λήξει. Έτσι, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός συνεχίζει να στηρίζει το ΟΧΙ, αποδαιμονοποιώντας το. Γίνεται δηλαδή μια προσπάθεια για οικοδόμηση νέου διακυβεύματος: σύμφωνα με το Μαξίμου, πλέον ΟΧΙ δεν σημαίνει τυφλή ρήξη, αλλά έναρξη συζήτησης για ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο όμως θα είναι σε κάθε περίπτωση πιο σκληρό, λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας.

Ο Δραγασάκης στις Βρυξέλλες για τη νέα διαπραγμάτευση

Την ίδια στιγμή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έχει αναλάβει ο ίδιος να ετοιμάσει το προσχέδιο της ελληνικής πρότασης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει συμφωνία με τους εταίρους, αφήνοντας εκτός το ΔΝΤ.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Δραγασάκης θα είναι το κυβερνητικό στέλεχος που θα πάρει μέρος στο έκτακτο Eurogroup.

The post Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup πριν από τα μεσάνυχτα που λήγει το πρόγραμμα – Θα συζητηθεί η νέα πρόταση appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα