Είκοσι χρόνια από την Σφαγή της Σρεμπρένιτσας και ακόμα δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη

Μία «γυναίκα με τα μαύρα» στέκεται πάνω από τον τάφο συγγενή της και κλαίει με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων από την σφαγή της Σρεμπρένιτσας.

Ήταν το 1995 όταν κατά την διάρκεια του εμφυλίου στη Γιουγκοσλαβία οι Σέρβοι της Βοσνίας σκότωσαν 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους, στη Σρεμπρένιτσα που ήταν υπό την επιτήρηση του ΟΗΕ.

Η Σφαγή της Σρεμπρένιτσα

έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επέμβαση των ξένων δυνάμεων και την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η προστατευόμενη Σρεμπρένιτσα αφέθηκε απροστάτευτη μόνο και μόνο για να υπάρξει πρόφαση για να επέμβουν οι ΗΠΑ στον Εμφύλιο.

Μέχρι και σήμερα το θέμα είναι αμφιλεγόμενο καθώς η μία πλευρά υποστηρίζει ότι οι Σέρβοι της Βοσνίας επιτέθηκαν απλά και μόνο για να σκοτώσουν αμάχους και η άλλη ότι από την Σρεμπρένιτσα γίνονταν συνεχείς επιθέσεις στα γύρω χωριά με αποτέλεσμα να ερημώσουν από Σέρβους και τελικά αποφασίστηκε η επέμβαση στην κωμόπολη.

Αμφιλεγόμενος είναι και ο ρόλος της τότε Ολλανδικής κυβέρνησης καθώς οι στρατιώτες που είχαν σταλεί στην Σρεμπρένιτσα δεν έριξαν ούτε ένα πυροβολισμό και φυγαδεύτηκαν αφήνοντας τους αμάχους απροστάτευτους. Οι στρατιώτες του ΟΗΕ ζήτησαν απεγνωσμένα υποστήριξη, η οποία δεν τους δόθηκε ποτέ.

Τότε οι Σέρβοι ξεχώρισαν τους άνδρες και αγόρια από τις γυναίκες και τους σκότωσαν, περίπου 8.000 ανθρώπους, ρίχνοντας τα πτώματά τους σε ομαδικούς τάφους. Η σφαγή αυτή ήταν η μεγαλύτερη της Ευρώπης μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Μετά από την εξέταση των όσων συνέβησαν, η Ολλανδική κυβέρνηση παραιτήθηκε.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2007, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε την απόφασή του στην υπόθεση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας σχετικά με τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα το 1995. Σύμφωνα με την απόφαση, η σφαγή συνιστά γενοκτονία, δεν μπορεί όμως να αποδοθεί στα εναγόμενα κρατικά όργανα της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Το δικαστήριο έκρινε, επιπλέον, ότι η Σερβία, ως μόνη διάδοχος της πρώην Γιουγκοσλαβίας μετά την αποχώρηση του Μαυροβουνίου από την ομοσπονδία, παραβίασε το διεθνές δίκαιο, καθώς δεν έλαβε κανένα μέτρο για να εμποδίσει τη γενοκτονία.

Στη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα θεωρείται πιθανή η συμμετοχή και 10-12 Ελλήνων, μελών της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς οι οποίοι ανάρτησαν την Ελληνική, την Βυζαντινή και την σημαία της Βεργίνας δίπλα στην Σερβική σημαία. Τέσσερις από τους οποίους φωτογραφήθηκαν με Σέρβους αξιωματικούς στα ερείπια ορθόδοξου ναού. Από τον Ιούλιο του 2006, με εντολή του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης Αναστάσιου Παπαληγούρα, βρίσκεται υπό εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για τη συμμετοχή των ατόμων αυτών στη σφαγή

The post Είκοσι χρόνια από την Σφαγή της Σρεμπρένιτσας και ακόμα δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα