Μια παράσταση για την αποδοχή της διαφορετικότητας των αναπήρων στο Φεστιβάλ Αθηνών

«Το κανονικό είναι σίγουρα μια λέξη καταδικασμένη. Μια λέξη που αναγκάζεται να προσδιοριστεί από τον μέσο όρο. Ύστερα ακολουθεί η αντικειμενική αλήθεια, ό,τι δεν είναι κανονικό είναι διαφορετικό, είναι "άλλο". Ποιος φόρτισε, όμως, αυτό το "άλλο" με αρνητικό πρόσημο; Και γιατί;».

Αυτή η μικρή εισαγωγή συνοψίζει τη φιλοσοφία των «Εν Δυνάμει», της μικτής ομάδας νέων με ή χωρίς αναπηρία, που έρχεται σήμερα και αύριο (11-12 Ιουλίου) στο Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260- Χώρος Ε) για να παρουσιάσει την παράσταση με τον ιδιαίτερο τίτλο «Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή πώς να

ντύσετε έναν ελέφαντα», η οποία προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και συγκίνηση όπου παίχτηκε.

Με άξονα το ερώτημα «Ποιος είμαι αλήθεια;», η ταλαντούχα σκηνοθέτιδα Ελένη Ευθυμίου στήνει με θέμα την αναπηρία, μια παράσταση που γυρνά την πλάτη στα στερεότυπα και μιλά με τόλμη για τα όρια και την υπέρβασή τους. Αποτέλεσμα πολύμηνης συλλογικής δουλειάς, η παράσταση στηρίχτηκε στην ιδέα της Ελένης Δημοπούλου, η οποία έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση της ομάδας Εν Δυνάμει. Στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα πρωτότυπο θεατρικό κείμενο στηριγμένο σε αληθινές αφηγήσεις που θα εξερευνούσε τα όρια μεταξύ του «κανονικού» και του «άλλου».

Μέσα από ερευνητική δουλειά πάνω στο θέμα της διαφορετικότητας, προέκυψαν προσωπικές και ανείπωτες ιστορίες που αποτέλεσαν και τον κύριο κορμό της δραματουργίας. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναστοχαστούν πάνω σε ερωτήματα που δυσκολεύονταν να θέσουν και να μιλήσουν γι' αυτά. Χωρίς προϋπάρχον κείμενο, ο «'Ανθρωπος ανεμιστήρας» είναι μία σπονδυλωτή παράσταση ιστοριών που γεννήθηκαν στις πρόβες και πλαισιώνονται από κείμενα των Ξαβιέ Ντιρενζέ, Νικηφόρου Βρεττάκου, Τέλλου Φίλη και Τζ. Μ. Κούτσι. Μέσω αυτών των ιστοριών - που επί σκηνής παίρνουν τη μορφή ενός παιδικού παιχνιδιού- δεν επιδιώκεται, σύμφωνα με τη σκηνοθέτιδα, παρά το άνοιγμα στο ανοίκειο, έτσι ώστε να γίνει γνωστό και οικείο.

Η δημιουργική μικτή καλλιτεχνική ομάδα Εν Δυνάμει είναι εξοικειωμένη με την τέχνη ήδη από το 2008, όταν ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της Ελένης Δημοπούλου και της Μαρίας Ιωαννίδου. Χορός, χορωδία, εικαστικά, εκθέσεις, παραστάσεις ανήκουν στις δράσεις των Εν Δυνάμει, που μοιράζονται πλέον μεταξύ τους ένα μεγάλο μέρος του χρόνου τους.

Στον «'Ανθρωπο ανεμιστήρα» τα μέλη της ομάδας ενώνουν τη φωνή τους σε ένα θέατρο σύγχρονο, ποιητικό και μοιράζονται προσωπικές εξομολογήσεις, φόβους και συναισθήματα σε μια παράσταση που συγκινεί βαθιά και ξεχωρίζει για την αισθητική της.

The post Μια παράσταση για την αποδοχή της διαφορετικότητας των αναπήρων στο Φεστιβάλ Αθηνών appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα