Δριμύ κατηγορώ του Ομπάμα προς τους Ρεπουμπλικάνους: Δεν πρόκειται να παραδοθώ όσο δεν έχουν όλοι ασφάλιση

Από τον κήπο των Ρόδων εκφώνησε ο Μπαράκ Ομπάμα διάγγελμα ενόψει της διακοπής λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους εξαιτίας της αδυναμίας του Κογκρέσου να έρθει σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό.Με καθυστέρηση 45 λεπτών πραγματοποιήθηκε η ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ προς το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Όπως ανέφερε και ο ίδιος, η διακοπή του Κογκρέσου «δεν έπρεπε να γίνει» και οι Ρεπουμπλικάνοι διαφωνούν εξαιτίας της ιδεολογίας

τους.

«Όσο είμαι πρόεδρος δεν πρόκειται να παραδοθώ μέχρι να έχουν όλοι ασφάλεια υγείας» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα ενώ πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί και ότι δεν πρόκειται να συρθεί το όνομα των ΗΠΑ στις λάσπες εξαιτίας των Ρεπουμπλικάνων.

Ο κύριος Ομπάμα θεωρεί ότι η κίνηση αυτή του Κογκρέσου ήταν επιλογή και στόχο έχει τον εκβιασμό. «Δεν γίνεται να κρατούν ομήρους τους πολίτες της Αμερικής για θέματα ιδεολογίας» συμπλήρωσε. Στη συνέχεια, κάλεσε το συντηρητικό κόμμα να να σταματήσει τη διακοπή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενώ επίσης υπενθύμισε ότι πολλοί από τους Ρεπουμπλικάνους προεκλογικά «διαφήμιζαν» το κλείσιμο του Κογκρέσου και το κατάφεραν.

Βασικό σημείο της ομιλίας ήταν η ανακοίνωση ότι το πρόγραμμα ασφάλισης υγείας είναι ήδη προσβάσιμο και ότι είναι διαθέσιμο στο 15% των ανασφάλιστων Αμερικανών πολιτών. Ο πρόεδρος επίσης κάλεσε τον κόσμο να προτείνει τρόπους βελτίωσης του προγράμματος έτσι ώστε να επιτευχθούν καλύτερα οι στόχοι του. Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος μοιράστηκε με το κοινό ιστορίες από ανθρώπους οι οποίοι θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα Obamacare.

Ο πρόεδρος επίσης πρόσθεσε ότι αυτό που βλάπτει την οικονομία δεν είναι το προτεινόμενο πρόγραμμα ασφάλισης αλλά η κίνηση των Ρεπουμπλικάνων να κλείσουν το Κογκρέσο και επεσήμανε ότι όσο είναι ο ίδιος στην προεδρεία, το δημόσιο χρέος έχει μειωθεί στο μισό.

Τέλος κατηγόρησε επιπλέον τους Ρεπουμπλικάνους για το ψήφισμα του ορίου χρέους το οποίο εδώ και πολλά χρόνια τους δίνει πρόσβαση στα εθνικά θησαυροφυλάκια.

«Μην καθυστερείτε. Θέλω να επιστρέψω στη δουλειά μου», είπε ο πρόεδρος κλείνοντας την ομιλία του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν δέχτηκε ερωτήσεις ενώ φεύγοντας από το βήμα της ομιλίας του χαιρέτισε ξεχωριστά τον κόσμο που βρισκόταν από πίσω του όσο εκείνος μιλούσε.

Η ομιλία του Αμερικανού προέδρου, πραγματοποιήθηκε ύστερα από συνάντηση του με ομάδες οι οποίες θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης Obamacare.

Πίσω από το βήμα της εκφώνησης της ομιλίας βρίσκονταν δημόσιοι υπάλληλοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αλλά και άτομα τα οποία επωφελούνται από το νέο νόμο ιατρικής ασφάλισης.

Σε επιστολή που είχε αναρτηθεί νωρίτερα από τον Αμερικανό πρόεδρο στον ιστότοπο του υπουργείου Ενέργειας, ο Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε ότι το κλείσιμο κυβερνητικών υπηρεσιών θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί και υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να πείσει το Κογκρέσο να ξαναρχίσει η λειτουργία του το συντομότερο δυνατόν, ενώ επαίνεσε τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, σημειώνοντας: «Όλα αυτά τα κάνετε μέσα σε ένα πολιτικό κλίμα που, πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια, σας έχει αντιμετωπίσει σαν να είστε σάκος του μποξ».

Η κυβέρνηση Ομπάμα επιρρίπτει τις ευθύνες για τη διακοπή των λειτουργιών της ομοσποδιακής κυβέρνησης στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, το οποίο και ελέγχει τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ ως συνέπεια της διαφωνίας των Ρεπουμπλικάνων 80.000 ομοσπονδιακοί δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται από σήμερα σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Είναι η πρώτη φορά από το 1996 που οι υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους διακόπτουν εν μέρει τη λειτουργία τους.

Υπενθυμίζεται ότι η ελεγχόμενη από το κόμμα των Δημοκρατικών Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε την Τρίτη, με 54 έναντι 46 ψήφων την τελευταία συμβιβαστική απόπειρα της, ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικανούς, Βουλής για το ζήτημα του προϋπολογισμού.

Πέτρα του σκανδάλου εξακολουθεί να αποτελεί ο νόμος για την ιατρική περίθαλψη και ιατροφαρμακευτική κάλυψη, γνωστή και ως Obamacare, τη χρηματοδότηση του οποίου προσπαθούν εδώ και ένα χρόνο να καθυστερήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ως επιπλέον συνέπεια της διακοπής των λειτουργιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το δολάριο έχει σημειώσει πτώση στο χρηματιστήριο συγκριτικά με άλλα νομίσματα ενώ επίσης αναμένονται περαιτέρω επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα