Από τα πρώτα θέματα η ομιλία Σαμαρά στα αμερικανικά ΜΜΕ

Κεντρική είδηση στη θεματολογία των αμερικανικών ΜΜΕ είναι η ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή.Ο κύριος Σαμαράς μέσα από την ομιλία του τόνισε «τη βούλησή του για ξερίζωμα της Χρυσής Αυγής», ενώ επίσης τα αμερικανικά ΜΜΕ καταγράφουν τις εξελίξεις

- αντιδράσεις στην Ελλάδα σχετικά με τη σύλληψη στελεχών του «ακροδεξιού και ναζιστικού» κόμματος.

Η εφημερίδα «New York Times» αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας εξέφρασε χθες -στο πλαίσιο δεξίωσης που παρέθεσε η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή- τη βούλησή του για εξάλειψη της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα επιδείξει μηδενική ανοχή στις αντιμεταναστευτικές τακτικές του κόμματος και άλλες φασιστικές συμπεριφορές.

Σύμφωνα με την νεοϋορκέζικη εφημερίδα ο κύριος Σαμαράς προβάλλει ότι «είμαστε αφοσιωμένοι στην ολοκληρωτική εξάλειψη μιας τέτοιας ντροπής. Πρέπει να ενεργήσουμε εντός του πλαισίου του δημοκρατικού μας Συντάγματος. Ωστόσο πρέπει να προχωρήσουμε και να δράσουμε αποφασιστικά».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ενώπιον του εβραϊκού ακροατηρίου ότι «δεν υπάρχει χώρος για τους νεοναζί σε κανένα μέρος του δημοκρατικού κόσμου».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Αυστρία και η Ελλάδα, πέραν της συμμετοχής τους στην Ευρωζώνη, έχουν ένα ακόμη κοινό στοιχείο: την αλματώδη άνοδο των υπερεθνικιστικών κινημάτων, με την Ελλάδα όμως, να τα αντιμετωπίζει, απροσδόκητα, με πολύ μεγαλύτερη επιτυχία.

Όπως τονίζεται, ο Χανς Κρίστιαν Στράσε, ηγέτης του ακροδεξιού αυστριακού Κόμματος της Ελευθερίας, στην Αυστρία προσπαθεί να είναι διακριτικός σχετικά με τις πολιτικές του ιδέες, καθώς όταν κυκλοφόρησε μια φωτογραφία που τον απεικόνιζε να κάνει ναζιστικό χαιρετισμό, εκείνος ισχυρίστηκε ότι παράγγελνε μπίρες. Παρ' όλα αυτά, το κόμμα του συγκέντρωσε ποσοστό 21,4% στις αυστριακές βουλευτικές εκλογές.

Επίσης, το περιοδικό «TIME», θέτει το ερώτημα -σε ανταπόκριση από την Αθήνα- εάν πράγματι η τελευταία προσπάθεια καταστολής της Χρυσής Αυγής από την κυβέρνηση θα οδηγήσει και στην πλήρη εξάλειψή της από το πολιτικό σύστημα της χώρας, ενώ μεταξύ άλλων το περιοδικό κάνει αναφορά στο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που αποδίδει στη Χρυσή Αυγή κατηγορίες για δολοφονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, πολυάριθμες περιπτώσεις σοβαρών σωματικών βλαβών και πολλές άλλες κατηγορίες.

Η δημοφιλία της Χρυσής Αυγής, η οποία ιδρύθηκε το 1897, εκτοξεύθηκε εξαιτίας της ατμόσφαιρας εθνικής ταπείνωσης και της αποτυχίας του κοινοβουλευτικού status quo στην Αθήνα, όπως τονίζεται από τα αμερικανικά ΜΜΕ, προσθέτοντας ότι η Χρυσή Αυγή πέτυχε ποσοστό 7% στις περυσινές βουλευτικές εκλογές, ενώ πρόσφατες δημοσκοπήσεις ανέβαζαν το ποσοστό δημοφιλίας στο 15%.

Η ενδυνάμωσή της άρχισε να προκαλεί έντονη ανησυχία στην Ευρώπη, η οποία απειλείται από ανάλογα, μολονότι λιγότερο ακραία, ακροδεξιά κινήματα, σημειώνει το περιοδικό.

Έμφαση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία –θεωρεί ότι– θα μειώσει τη στήριξη προς τη ναζιστική ιδεολογία, έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός σύμφωνα με το Εβραϊκό Τηλεγραφικό Πρακτορείο, ενώ μίλησε για τις συναντήσεις που προγραμματίζει με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Σημείωσε επίσης ότι η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο θα μπορούσε να αποτελέσει «φάρο ελευθερίας και ελπίδας» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα