Διπλή δόση 7,6 δισ. ευρώ για την Ελλάδα χωρίς νέα αξιολόγηση αποφάσισε το Eurogroup

08:23 9/5/2013 - Πηγή: KoolNews

Την καταβολή στην Ελλάδα δύο δόσεων συνολικού ύψους 7,6 δισ. ευρώ (δηλαδή 4,3 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από το πρώτο τρίμηνο και 3,3 δισ. ευρώ του δευτέρου τριμήνου) αναμένεται να εγκρίνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την προσεχή Δευτέρα, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.

Η έγκριση της δεύτερης δόσης χωρίς να απαιτείται νέα αξιολόγηση από την τρόικα

κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και κυρίως η πληρωμή ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, χωρίς να εξαντληθούν τα ελληνικά ταμειακά διαθέσιμα.

Ενδέχεται πάντως η εκταμίευση της δεύτερης δόσης να γίνει αργότερα και να συνδεθεί με την υλοποίηση κάποιων δράσεων “οροσήμων”.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αναβληθεί η προγραμματισμένη για τον Ιούνιο επίσκεψη και ο έλεγχος της τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, καθώς θα έχει μεσολαβήσει πολύ μικρό διάστημα από την τελευταία αξιολόγηση.

Πάντως, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης, δεν εξελίσσονται όλα «ρόδινα» στην εκτέλεση του ελληνικού προγράμματος. Όπως δήλωσε, οι προκλήσεις της διοικητικής μεταρρύθμισης και της αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού παραμένουν.

Χαρακτήρισε πάντως ως ικανοποιητικό μέτρο τον διορισμό γενικού γραμματέα Εσόδων, αλλά προσέθεσε ότι χρειάζεται και αλλαγή νοοτροπίας και καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης στη χώρα μας. «Εάν δεν υπήρχε φοροδιαφυγή, τα φορολογικά βάρη θα ήταν ελαφρύτερα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα