Δεν είμαστε οι μόνοι που χρωστάμε – 2,4 τρις δολάρια χρωστάνε οι περιφέρειες της Κίνας


Στο ζενίθ έχουν εκτοξευθεί τα δημόσια χρέη των περιφερειών της Κίνας όπως αναφέρουν στοιχεία της στατιστικής αρχής του κινεζικού κράτους.

Με τα στοιχεία αυτά να βλέπουν το φως της δημοσιότητας , οι διεθνείς αγορές αρχίζουν και βλέπουν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια με επιφφυλακτικότητα την Κίνα καθώς υπάρχουν πλέον έντονοι φόβοι για το ξέσπασμα μιας πιστωτικής κρίσης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, καθώς προσπαθεί να χαράξει ένα

μονοπάτι βιώσιμης ανάπτυξης.

Σε ομιλία του ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κεκιάνγκ, τόνισε πως η κυβέρνηση εγγυάται «επαρκή ρευστότητα» και «φυσιολογικούς ρυθμούς στην ανάπτυξη της πίστωσης» τον επόμενο χρόνο. Σε διαφορετική περίπτωση η Κίνα δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη και θα παραμείνει εξαρτημένη από τις εξαγωγές της και την πορεία της διεθνούς οικονομίας.

Το χρέος των κινεζικών περιφερειών διαμορφωνόταν στα 2,13 τρισ. ευρώ (17,9 τρισ. γουάν) μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αντανακλώντας άνοδο της τάξεως του 70% από τα τέλη του 2010, όπως ανακοίνωσε η Κρατική Υπηρεσία Ορκωτών Λογιστών (ΝΑΟ). Η ΝΑΟ προσθέτει στη έκθεσή της ότι το χρέος της περιφερειών είναι, σε γενικές γραμμές, υπό έλεγχο, αλλά αναγνώρισε πως «υπάρχουν ενδεχόμενοι κίνδυνοι σε ορισμένα μέρη». Βάσει των υπολογισμών της Υπηρεσίας, το χρέος των περιφερειών αναλογεί στο 30% του ΑΕΠ της Κίνας από το 25% που ίσχυε το 2010. Η έκθεση συντάχθηκε κατόπιν εισήγησης του Kρατικού Συμβουλίου τον περασμένο Ιούνιο.

Σε ομιλία που έδωσε αυτό το Σαββατοκύριακο ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κεκιάνγκ, τόνισε πως η κυβέρνηση εγγυάται «επαρκή ρευστότητα» και «φυσιολογικούς ρυθμούς στην ανάπτυξη της πίστωσης» τον επόμενο χρόνο. Διαφορετικά, η Κίνα δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξή της, παραμένοντας εξαρτημένη από τις εξαγωγές της και την πορεία της διεθνούς οικονομίας.

Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09 και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη κατέδειξαν την εξάρτηση της Κίνας από τις εξαγωγές. Το Κρατικό Συμβούλιο προβλέπει ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 7,6% το 2013, συγκριτικά με το 7,7% που είχε καταγραφεί το 2012 και το υψηλό του 10,4% προ τριετίας. Κατά συνέπεια, το Πεκίνο χαράσσει μονοπάτι βιώσιμης ανάπτυξης και τόνωσης της εσωτερικής ζήτησης. Οικονομολόγοι, τέλος, εκτιμούν ότι το δημόσιο χρέος της Κίνας ανέρχεται στο 53,3% του ΑΕΠ και το χρέος των επιχειρήσεων στο 111% του ΑΕΠ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Financial Times.

Keywords
Τυχαία Θέματα