Χάος στην Αίγυπτο: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα

Η προεδρία της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι κηρύσσει όλη τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αρχής γενομένης από σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα εφαρμοστεί από τις 17:00 σήμερα (ώρα Ελλάδας) και θα ισχύει για ένα μήνα.

Η προεδρία διέταξε επίσης τον στρατό της χώρας να βοηθήσει τις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών να επιβάλουν την τάξη.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μέσω της δημόσιας τηλεόρασης της Αιγύπτου

μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε πολλές μεγάλες πόλεις μεταξύ υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας.

Την ίδια ώρα η 17χρονη κόρη ενός από τους σημαντικότερους ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων, του κινήματος από το οποίο προέρχεται ο ανατραπείς πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, σκοτώθηκε σήμερα από σφαίρες κατά την αιματηρή επιχείρηση των δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού για την απομάκρυνση των ισλαμιστών διαδηλωτών από το κέντρο του Καΐρου.

Η Ασμάα ελ Μπελτάγκι, η ανήλικη κόρη του Μοχάμεντ ελ Μπελτάγκι, δέχτηκε δύο σφαίρες, μία στο στήθος και μία στην πλάτη, όταν η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια την οποία είχαν καταλάβει εδώ και ένα μήνα οι ισλαμιστές διαδηλωτές, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της αδελφότητας.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Αιγύπτου, οι νεκροί από τις επιχειρήσεις για τη διάλυση των καταυλισμών των ισλαμιστών στο Κάιρο και από τις συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί σε όλη τη χώρα ανέρχονται στους 95. "Τα θύματα είναι και αστυνομικοί και πολίτες. Αναμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες", είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χάμντι Άμπντελ Καρίμ. Οι τραυματίες φτάνουν τους 874.

Εννέα ώρες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων, μεγάλες ομάδες διαδηλωτών παρέμεναν στους δρόμους, τραγουδώντας και κουνώντας σημαίες ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας επιχειρούσαν να τους εμποδίσουν να αναδιοργανωθούν.

"Ήρθαν στις 7 το πρωί. Με ελικόπτερα από πάνω και μπουλντόζες από κάτω. Γκρέμισαν τους τοίχους μας. Αστυνομικοί και στρατιώτες έριχναν δακρυγόνα στα παιδιά", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ένας δάσκαλος, ο Σάλεχ Αμπντουλαζίζ, 39 ετών, που είχε τραυματιστεί στο κεφάλι. "Συνέχισαν να πυροβολούν τους διαδηλωτές ακόμη και όταν τους παρακαλούσαμε να σταματήσουν", πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα