Χαμηλώνει τους τόνους το Βερολίνο μετά το δημοσίευμα της Die Welt για το πολιτικά «ακυβέρνητο καράβι»

«Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση και ό,τι έχουμε να συζητήσουμε με την χώρα, το συζητούμε με την κυβέρνηση της χώρας και τους συνεργάτες της», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα που ήθελε την γερμανική πρεσβεία της Αθήνας να έχει υποβάλει έκθεση στην οποία περιγράφει την Ελλάδα ως «ακυβέρνητο καράβι».

Ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ακόμη ότι

δεν έχει υπόψη του την εν λόγω έκθεση, αλλά και ότι δεν θα έκανε αναφορά σε εσωτερικές εκθέσεις. Αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης έκαναν πάντως λόγο, για την καλή σχέση και την τακτική επικοινωνία του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν το Βερολίνο είναι ικανοποιημένο από την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε: «Δεν θα κάνω εδώ κάποια εσωπολιτική αξιολόγηση. Κατά τα άλλα, το θέμα δεν είναι να είναι ευχαριστημένο κάποιο από τα κράτη-μέλη, αλλά οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας συνολικά. Αυτό συζητείται τακτικά, γι' αυτό υπάρχουν οι θεσμοί, γι' αυτό υπάρχει το Eurogroup. Δεν κάνουμε εδώ διμερείς αξιολογήσεις».

Δεν… σχολιάζει δημοσιεύματα η γερμανική πρεσβεία

Σε μια αρκετά σπάνια κίνηση προέβη η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα με αφορμή το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», το οποίο επικαλούμενο εσωτερική αναφορά χαρακτήριζε την Ελλάδα «πρακτικά ακυβέρνητη». Το δημοσίευμα που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου ώθησε τη γερμανική Πρεσβεία να εκδώσει δελτίο τύπου, υπογραμμίζοντας πως τόσο η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση όσο και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα παγίως δεν σχολιάζουν δημοσιεύματα του τύπου, τα οποία αφορούν υποθετική εσωτερική αλληλογραφία.

Το δελτίο τύπου αναφέρεται στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ στην Αθήνα, ο οποίος επαίνεσε όλους τους συνομιλητές του και ειδικότερα τον Πρωθυπουργό, για τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των δύσκολων προκλήσεων, ενώπιον των οποίων βρίσκεται η Ελλάδα. Αντιμετώπιση στην οποία συνδράμει σε μεγάλο βαθμό και η Γερμανία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δελτίο τύπου «Σε αυτό το πνεύμα η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και η Πρεσβεία συνεργάζονται στενά και εμπιστευτικά με όλες τις ελληνικές αρχές.

Η ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας

«Αναφορικά με πρόσφατα γερμανικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα, η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα αναφέρει τα ακόλουθα:

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα παγίως δεν σχολιάζουν δημοσιεύματα του τύπου, τα οποία αφορούν υποθετική εσωτερική αλληλογραφία.

Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός κ. Στάινμαϊερ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα επαίνεσε όλους τους συνομιλητές του και ειδικότερα τον Πρωθυπουργό, για τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των δύσκολων προκλήσεων, ενώπιον των οποίων βρίσκεται η Ελλάδα. Αντιμετώπιση στην οποία συνδράμει σε μεγάλο βαθμό και η Γερμανία.

Σε αυτό το πνεύμα η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και η Πρεσβεία συνεργάζονται στενά και εμπιστευτικά με όλες τις ελληνικές αρχές».

Οργή στο Μαξίμου που βλέπει Σόιμπλε πίσω από το δημοσίευμα

Στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν μια διαρκή προσπάθεια από τους λεγόμενους «συντηρητικούς κύκλους» της Ευρώπης να εγκλωβίσουν την κυβέρνηση, ώστε να επιτύχουν την πτώση της. Όταν το Μαξίμου μιλά για «συντηρητικούς κύκλους», 9 στις 10 φορές εννοεί τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ ενίοτε, παράγοντες της κυβέρνησης, βλέπουν εκπροσώπους άλλων χωρών σε ρόλο εξαπτερύγων.

Και αυτή τη φορά, στην κυβέρνηση βλέπουν δάκτυλο Σόιμπλε πίσω από το δημοσίευμα της συντηρητικής γερμανικής εφημερίδας Die Welt, προκειμένου η αξιολόγηση να πάει όσο πιο πίσω γίνεται και διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους πως η διαπραγμάτευση οδεύει βάσει σχεδίου. Επισήμως, το Βερολίνο και κυρίως το γερμανικό ΥΠΟΙΚ αφήνει αιχμές, αλλά δεν μιλά για εκτροχιασμό του προγράμματος [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

The post Χαμηλώνει τους τόνους το Βερολίνο μετά το δημοσίευμα της Die Welt για το πολιτικά «ακυβέρνητο καράβι» appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα