Συνήθεις ερωτήσεις για τα εμφυτεύματα δοντιών

Γράφει ο Κωτσόγιαννης Γεώργιος, Οδοντίατρος και η Φαλτάιτς Αλεξάνδρα, Οδοντίατρος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Σε ποιους απευθύνονται

Οποιοσδήποτε έχει χάσει από ένα μέχρι όλα του τα δόντια μπορεί να τα αποκαταστήσει με εμφυτεύματα. Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι μια θεραπευτική προσέγγιση η οποία δεν απευθύνεται μόνο σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας που θέλουν να αποφύγουν τις κινητές προσθετικές εργασίες, αλλά και σε νέους ενήλικες που πιθανόν έχουν χάσει κάποιο δόντι για οποιοδήποτε λόγο.

Σημαντική είναι η συνεισφορά των εμφυτευμάτων στην αποκατάσταση ασθενών οι οποίοι έχουν

υποστεί ακρωτηριασμό λόγω νεοπλασματικής νόσου ή ατυχήματος. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιούνται για την σταθεροποιήση κινητών γναθοπροσωπικών προθέσεων.Εφαρμογή επίσης βρίσκουν τα εμφυτεύματα ως στηρίγματα για την υποβοήθηση ορθοδοντικών συσκευών.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα έναντι της κλασσικής προσθετικής

Τα εμφυτεύματα αποτελούν μια θαυμάσια εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση της έλλειψης των δοντιών. Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα τους είναι:

Σε μικρές νωδές περιοχές, δεν απαιτείται ο τροχισμός των παρακείμενων δοντιών για την κατασκευή ακίνητης γέφυρας.Σε μεγαλύτερες νωδότητες αποφεύγεται η αποκατάσταση με κινητές προσθετικές εργασίες, ο ασθενής αισθάνεται σαν να έχει τα δικά του δόντια .Ακόμα και σε περιπτώσεις όπου θα χρησιμοποιηθούν τελικά κινητές αποκαταστάσεις , τα εμφυτεύματα μέσω μιας ποικιλίας συνδέσμων μας δίνουν τη δυνατότητα σταθεροποίησης τους και παρέχουν στον ασθενή μέγιστη ικανοποίηση όσον αφορά τη μασητική λειτουργιά ,την ομιλία και την αισθητική.Τα εμφυτεύματα αποτρέπουν την ατροφία του οστού των γνάθων και μας επιτρέπουν να διατηρήσουμε σταθερούς τους ιστούς του στοματογναθικού συστήματος.Τελικά αποτελούν τον πλέον φυσικό τρόπο αποκατάστασης των ελλειπόντων δοντιών και βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.Ποιες είναι οι αντενδείξεις για τοποθέτηση εμφυτευμάτων

Υπάρχουν περιπτώσεις που η γενική υγεία του ασθενούς δεν μας επιτρέπει να προβούμε σε χειρουργική τοποθέτηση εμφυτευμάτων και θεωρούνται απόλυτες αντενδείξεις:

νεοπλασματικής νόσος σε εξέλιξηαρρύθμιστος διαβήτηςανοσοκατασταλμένοι ασθενείςακοκκιοκυταραιμίααιμορροφιλίαμεταμόσχευσηAIDSοστεομαρμάρωσηνόσος Pagetπρόσφατο έμφραγμα

Επίσης, λόγω μη ολοκλήρωσης της ανάπτυξης των γνάθων αποφεύγεται επιεμφυτευματική θεραπεία σε ανήλικους ασθενείς. Εξαίρεση αποτελούν παιδιά που υποφέρουν από σύνδρομα όπως η εξωθερμική δυσπλασία και στα οποία η τοποθέτηση εμφυτευμάτων προσφέρει σταθεροποίηση σε οδοντοστοιχίες , συμβάλλοντας στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Όπως σε όλες τις ιατρικές θεραπευτικές μεθόδους όμως, υπάρχουν παράμετροι που πρέπει να συνεκτιμηθούν από τον θεράποντα ιατρό , ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος για την τελική απόφαση και το σχέδιο θεραπείας που θα ακολουθηθεί.

The post Συνήθεις ερωτήσεις για τα εμφυτεύματα δοντιών appeared first on Doctoranytime blog | Ενημερώση για όλα τα θέματα υγείας.

Keywords
Αναζητήσεις
γεωργιος κωτσογιαννης οδοντιατρος αθηνα
Τυχαία Θέματα