Μπλόκο στο ΤΧΣ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην αντικατάσταση των εκπροσώπων στις τράπεζες

Απορριπτική ήταν η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην προσπάθεια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να αντικαταστήσει τους εκπροσώπους του στα Διοικητικά συμβούλια των συστημικών τραπεζών.

Όπως δημοσιεύει η Καθημερινή, η Επιτροπή Ανταγωνισμού απέρριψε την απόφαση της διοίκησης του ΤΧΣ για την αντικατάσταση των εκπροσώπων του στα διοικητικά

συμβούλια των τραπεζών από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και τον οικονομικό διευθυντή του ΤΧΣ. Οπως είχε ανακοινωθεί από το Ταμείο: «Η αντικατάσταση γίνεται στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης της άμεσης επικοινωνίας και συνεργασίας με τις διοικήσεις των τραπεζών και με γνώμονα την αποτελεσματική διαχείριση των θεμάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του ΤΧΣ, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο». Η αναφορά περί αποτελεσματικότερης διαχείρισης θεωρήθηκε από πολλούς σαφής αιχμή για την εργασία των μέχρι τότε εκπροσώπων του ταμείου στα Δ.Σ. των τεσσάρων συστημικών τραπεζών: Τράπεζας Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνικής και Eurobank.

Η πρωτοβουλία του ΤΧΣ προκάλεσε την ενόχληση και του υπουργείου Οικονομικών, ενώ σοβαρές αιτιάσεις για την κίνηση εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή τόσο η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, η τρόικα, η εγχώρια Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Από την πρώτη στιγμή η απόφαση είχε προκαλέσει πολλές αιτιάσεις για τον ανορθόδοξο χαρακτήρα, καθώς τα επιτελικά στελέχη του Ταμείου θα μετείχαν απευθείας στα Δ.Σ. των τραπεζών που εποπτεύουν. Δίχως διακριτούς ρόλους, τονίζουν στην «Κ» τραπεζικές πηγές, δημιουργούνται συνθήκες που οδηγούν σε σύγκρουση συμφερόντων. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μέχρι τώρα υπήρχε ένας εκπρόσωπος του Ταμείου σε κάθε τράπεζα, ο οποίος είχε εικόνα μόνο για το τι συμβαίνει στην τράπεζα όπου μετείχε. Την εικόνα αυτή μετέφερε στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ. Με την αντικατάσταση από τα εκτελεστικά μέλη το νέο μέλος θα μετείχε σε μια τράπεζα γνωρίζοντας όλες τις ευαίσθητες πληροφορίες και για τις άλλες τράπεζες. Ετσι ο διακριτός ρόλος μεταξύ εκπροσώπων και Εκτελεστικής Επιτροπής χάνεται δημιουργώντας ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του Ταμείου, η κ. Αναστασία Σακελλαρίου, διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ, θα συμμετείχε στο Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, ο κ. Γιώργος Κουτσός, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, θα μετείχε στο Δ.Σ. της Eurobank, ο κ. Γιώργος Γάγαλης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου, θα μετείχε στο Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζα και ο Γιάννης Κυριακόπουλος, οικονομικός διευθυντής του Ταμείου, θα εκπροσωπούσε το ΤΧΣ στο Δ.Σ. της Alpha Bank.

Από την εξέλιξη της υπόθεσης φαίνεται ότι το Ταμείο προχώρησε στην ανακοίνωση της αντικατάστασης των εκπροσώπων του χωρίς να έχει γίνει κάποια αξιόλογη προεργασία, καθώς σοβαρές αιτιάσεις για την κίνηση εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, η τρόικα, η εγχώρια Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η πρωτοβουλία του ΤΧΣ προκάλεσε την ενόχληση και του υπουργείου Οικονομικών. Ετσι η δημοσιοποίηση της απόφασης του Ταμείου για την αντικατάσταση των μελών του στα Δ.Σ. των τραπεζών από μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής προκάλεσε την άτυπη παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που υποχρέωσε το Ταμείο σε στροφή 180 μοιρών.

Χθες συνεδρίασε, σε βαρύ κλίμα, το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ και συζητήθηκε η απόρριψη της απόφασης για την αντικατάσταση των μελών του στα Δ.Σ. των τραπεζών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σήμερα με νεότερη ανακοίνωση του Ταμείου θα ανακοινωθεί και επισήμως η ακύρωση της σχετικής απόφασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα