Guardian: Μία χαμένη δεκαετία σε Ελλάδα και Ευρώπη λόγω της λιτότητας

Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian κάνει την ετήσια αποτίμηση των συνθηκών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της συνεχούς λιτότητας που επιβλήθηκε, αφήνοντας αιχμές για τι κατά πόσο η Ευρώπη επιστρέφει σε τροχιά ανάκαμψης.

Η ανάλυση του Ίαν Τρέινορ ξεκινάει με την περίπτωση της Ελλάδας, εκτιμώντας ότι τέσσερα χρόνια μετά την έντονη κριτική που ασκήθηκε στην Ελλάδα

και οδήγησε σε κρίση χρέους στην Ευρώπη, αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, με την άγρια λιτότητα να αποτελεί απάντηση.

Η Ευρωζώνη είναι βυθισμένη στη στασιμότητα, και στα πρόθυρα του αποπληθωρισμού, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να παραμένει 3 % κάτω από τα επίπεδα του 2008. Η ανάπτυξη είναι τόσο αναιμική που θα χρειαστεί να φτάσουμε στο 2021 για να επιστρέψουμε στα επίπεδα του ΑΕΠ του 2008, υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, δείχνει ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια χαμένη δεκαετία γεγονός που πιστοποιείται από τα ποσοστά ανεργίας των νέων, τα οποία χαρακτηρίζονται «καταστροφικά» από τον αρθρογράφο της βρετανικής εφημερίδας.

Έπειτα από τέσσερα δύσκολα χρόνια, η απάντηση της Ευρώπης ήταν η πρόσφατη τραπεζική ενοποίηση. Ωστόσο το πολιτικό κόστος ενδέχεται να διαφανεί στις επικείμενες Ευρωεκλογές. Όπως σημειώνει ο Guardian, από την Αγγλία έως την Ελλάδα αναπτύσσεται έντονα ο ευρωσκεπτικισμός που μπορεί να δηλωθεί στις εκλογές του Μαΐου, με ότι αυτό σημαίνει για τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Οι Βρυξέλλες τα σκέφτονται όλα αυτά, στο μεταξύ η πραγματική οικονομία βυθίζεται, τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα οξύνονται, η ανεργία αυξάνεται και η λιτότητα μπαίνει στην ημερήσια διάταξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα