Αύριο κληρώνει…

«Πιστεύω ότι ως το Σάββατο θα τα έχουμε κλείσει όλα έτσι ώστε να δοθεί και ένα θετικό μήνυμα» ήταν η δήλωση του Γιώργου Σταθάκη μετά την πολύωρη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Ο υπουργός Οικονομίας παρά τις δυσκολίες δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για μια συμφωνία εντός του αυστηρού χρονοδιαγράμματος και άμεση εκταμίευση των χρημάτων, χωρίς όμως να δώσει παραπάνω λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεων με τους δανειστές.

Το απόγευμα της Παρασκευής πάντως ξεκινά και ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί το απαραίτητο σχέδιο συμφωνίας

πριν την τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, από το οποίο η ελληνική πλευρά αναμένει την έγκριση εκταμίευσης της δόσης των 2 δισ. ευρώ και των 10 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Υπάρχει καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία και αυτό θα έχει θετικό αποτέλεσμα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» σημείωσε ο Γ. Σταθάκης ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε πως «έχει επιτευχθεί πρόοδος σε σχέση με τα προαπαιτούμενα του πρώτου πακέτου» εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την ελπίδα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Μπορεί επισήμως οι αποκλίσεις με τους δανειστές στα καυτά ζητήματα να παραμένουν, ωστόσο στην κυβέρνηση εμφανίζονται αισιόδοξοι με το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), να υποστηρίζει ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές έως το Σάββατο. Από την πλευρά τους πάντως οι θεσμοί επιδιώκουν μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας που θα βρίσκονται στην Αθήνα, να συνυπογραφεί το τελικό κείμενο του προυπολογισμού του 2016 και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το ασφαλιστικό, τα «κόκκινα δάνεια» καθώς και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Η συζήτηση αναμένεται να προχωρήσει για τις αλλαγές στο δημόσιο, την προώθηση μεταρρυθμίσεων από την λίστα του ΟΟΣΑ, τις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, την εποπτεία των δαπανών και την συμμετοχή των ασφαλισμένων στην περίθαλψη. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η σύσταση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει μια συζήτηση για την χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων λογω της επιβάρυνσης που προκαλούν οι τεράστιες προσφυγικές ροές στην Ελλάδα, ενώ ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι δήλωσε ενώπιον της Ευρωβουλής ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να λάβει μέρος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπό την προϋπόθεση ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Μέσα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, η κυβέρνηση επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην σκληρή γραμμή οικονομικών κύκλων του Βερολίνου και στις φιλικές φωνές Βρυξελλών και Ουάσινγκτον σε μια ύστατη προσπάθεια να αποκομίσει ένα θετικό πρόσημο στο κέιμενο της τελικής συμφωνίας. Με δεδομένη την πάγια διχογνωμία στο εσωτερικό μέτωπο των δανειστών ο Αλεξης Τσίπρας ποντάρει σε μια ουσιαστική χαλάρωση των απαιτήσεων που θα συνεοδεύει τις δικές του υποχωρήσεις έτσι ώστε το τελικό «ισοζύγιο» να προσφέρει μια επικοινωνιακά διαχειρίσιμη ατζέντα. Σύμφωνα με τοποθετήσεις κύκλων του Μαξίμου, η κυβέρνηση δεν γίνεται να εμφανίζεται συνεχώς «χαμένη» χωρίς να κερδίζει τους απαραίτητους «πόντους» που θα τις εξασφαλίζουν έναντι της κοινωνίας ένα περιθώριο ανοχής και στήριξης λίγο πριν την είσοδο στο καυτό πεδίο του ασφαλιστικού. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνυσε στους συνομιλητές του τον κίνδυνο ολικής αποσταθεροποίησης της χώρας στην περίπτωση που οι δανειστές δεν δείξουν δείγματα κατανόησης των ειδικών συνθηκών που σήμερα επικρατούν στην χώρα.

The post Αύριο κληρώνει… appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αύριο …,avrio …